Τρίτη 28 Απριλίου 2015

«Δημοψήφισμα, αν δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση»

«Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται, χάνει» δήλωσε ο πρωθυπουργός 
 
Την αίσθηση ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Star), σημειώνοντας ότι «πρόθεση για λύση» έχει και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Εκτίμησε μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να τη δυναμιτίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, «μία εξέλιξη μη επιθυμητή και χρεοκοπία θα ήταν αποτυχία και για την κ. Μέρκελ και για εμάς», ενώ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων».

«Λάθος ότι πήραμε προφορική δέσμευση»

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις που ερμηνεύουν κατά το δοκούν σημεία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, «που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα», ενώ στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα λάθη είναι και ανθρώπινα», εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού Δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδούν το χρέος μας ύψους 6 δισ. ευρώ. «Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση, πήραμε προφορική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Βέβαια -είπε ο κ. Τσίπρας- δεν σκίσαμε με μία το μνημόνιο αλλά είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να φύγει από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «Θα ήταν εύκολο με μία υπογραφή να πάμε σε συμφωνία αλλά δεν έχω αυτή τη λαϊκή εντολή». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με τη δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. «Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι και οι δηλώσεις ότι δεν έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα και προτάσεις είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, ότι γίνεται διαρροή ψευδών ειδήσεων χωρίς, όπως είπε, «να θέλω να κρύψω αδυναμίες που ενδεχομένως υπάρχουν», ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές εμμένουν στο mail Χαρδούβελη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

«Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση -ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ σε αυτήν- που με βγάζει από αυτά τα όρια [της λαϊκής εντολής] δεν έχω άλλο αποκούμπι, θα προσφύγω στο λαό, προφανώς όχι με εκλογές, αλλά με δημοψήφισμα» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα «μοναδικό στήριγμά» του τον λαό στη δύσκολη πολιτική διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και είπε χαρακτηριστικά «ζητάω συστράτευση για να κερδίσω περισσότερα». 
Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα επειδή θα επιτευχθεί συμφωνία. «Μια εξέλιξη ρήξης θα ήταν αποτυχία για την κ. Μέρκελ, για την Ευρώπη και για μας» συμπλήρωσε, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «η καγκελάριος είναι πρόθυμη για λύση». 

«Ο Βαρουφάκης μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από εκείνους»

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και τη θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών και δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα. «Έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού» τόνισε ο κ. Τσίπρας, «δικαιολογώντας» τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Eurogroup της Ρίγας.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει. «Σίγουρα δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα, είπε, απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.
Για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της τρόικας, ότι η τρόικα θέλει να επιστρέψει, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.
Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός, θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση. Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός και όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.

«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας»

«Eάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε» 

Ακολούθως τόνισε: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

«Η πολυσυλλεκτικότητα είναι πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με τις εσωκομματικές αντιρρήσεις που εγείρονται ανά διαστήματα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που έλεγε και προεκλογικά. Ότι δηλαδή «η πολυσυλλεκτικότητα είναι πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ερωτηθείς για τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση», απορρίπτοντας οποιαδήποτε ιδέα «φλερτ» ανάμεσα στους δυο πολιτικούς. «Υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ανάμεσά μας» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».
Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στη διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου