Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Επαγγελματίες πολιτικοί.....


 Στη φωτογραφία Σημίτης, Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου στην εποχή της παντοδυναμίας τους....
 

Επαγγελματίες της πολιτικής έχουμε δει πολλούς, πάρα πολλούς θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς προσκολλώνται στο κόμμα στην πολιτική εξουσία της κεντρικής κυρίως πολιτικής σκηνής, χωρίς να λείπουν βέβαια και από την τοπική, γιατί δεν είναι ή δεν νιώθουν ικανοί για κάτι άλλο που να στηρίζεται στη δική τους προσωπική ευφυΐα και δημιουργικότητα. Είναι οι λεγόμενες μετριότητες. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Όχι γιατί οι πρώτοι είναι ακίνδυνοι. Κάθε άλλο.


 Οι πρώτοι γίνονται επαγγελματίες της πολιτικής κυρίως για βιοποριστικούς λόγους (να βολευτούν οι ίδιοι ή να βολέψουν τους δικούς τους), από ματαιοδοξία ή για άλλους λόγους. Οι άλλοι όμως, οι “ευφυείς”, οι οποίοι έχουν συνήθως και ικανότητες, είναι πιο ύπουλοι και ξέρουν να κρύβονται.

Εκείνοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά σχεδόν για τον εαυτό τους, γίνονται επαγγελματίες της πολιτικής για ίδιον όφελος. Αυτοί είναι περισσότερο επικίνδυνοι, γιατί δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να βγάλουν υπεραξία, κέρδος από το κάθε τι. Ενώ διαθέτουν ικανότητες και θα μπορούσαν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, διαθέτουν την όποια εξυπνάδα τους και τις όποιες ικανότητές τους μόνο για πάρτι τους. Δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τους άλλους, την κοινωνία για να πετύχουν το σκοπό τους. Και δυστυχώς συχνά πυκνά το καταφέρνουν κιόλας.

Αυτοί λοιπόν δεν είναι μετριότητες και δεν συμπεριφέρονται σαν μετριότητες. Αποφεύγουν τις κακοτοπιές και τις παγίδες και σχεδόν ποτέ δεν γίνονται φαιδροί. Την όποια ευστροφία τους την χρησιμοποιούν για να παραπλανήσουν, να χρησιμοποιήσουν, να παγιδεύσουν τους άλλους. Όπου χρειάζεται και αυτό συμβαίνει συχνά, - για να μην πω μονίμως - δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό, καμία αναστολή να κατασκευάσουν και τους “εχθρούς” που τους βολεύει και μάλιστα προκαταβολικά. Και μάλιστα, όχι μόνο εμφανίζονται, αλλά γίνονται και στην πράξη αμείλικτοι απέναντι στον κατασκευασμένο “εχθρό”. Και αυτό όχι μόνο για να πείσουν περί της δήθεν επικινδυνότητας του κατασκευασμένου “εχθρού”, αλλά και για να φανατίσουν τους υποστηριχτές του, την αγέλη που τους ακολουθεί.

Και ποιοι είναι αυτοί που τους ακολουθούν; Είναι κυρίως όλοι εκείνοι που είναι πρόθυμοι για κατάφαση στα κελεύσματα της εξουσίας, πρόθυμοι να προστρέξουν στο νεύμα της εξουσίας και να την υπηρετήσουν ακόμη και για ένα ... ξεροκόμματο. Είναι άλλωστε αντανάκλαση των αφεντικών τους , εφόσον και τα αφεντικά τους το ίδιο πράττουν αλλά σαφώς σε ένα ανώτερο επίπεδο. Και εκείνοι πρόθυμοι για κατάφαση στα κελεύσματα της εξουσίας είναι. Διαθέτουν την όποια εξυπνάδα και την όποια ικανότητα έχουν στην υπηρεσία της εξουσίας αρκεί να μετέχουν σε αυτήν. Αυτήν την προθυμία κατάφασης μεταδίδουν, διαχέουν καλύτερα, προς τα κάτω, προς την κοινωνία. Διαμορφώνουν έτσι στην κοινωνία τους πρόθυμους κατάφασης και ανταπόκρισης στο νεύμα της εξουσίας , οι οποίοι είναι εν δυνάμει οι σύμμαχοί τους, οι συνοδοιπόροι τους αναπαράγοντας έτσι την εξουσιαστική δομή και ισχύ της.

Και ποιοι είναι οι “εχθροί”; Μα προφανώς εκείνοι που δεν είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στο νεύμα της εξουσίας και να την ακολουθήσουν. Εκείνοι που από επιλογή δε συναινούν στα καμώματα της εξουσίας και δεν μετατρέπονται σε οπαδούς της, εκείνοι που στέκονται κριτικά ή αντιστέκονται σ’αυτήν. Όλοι αυτοί που είναι, εν δυνάμει έστω, αντίθετοι στις αδικοπραγίες και στις λαμογιές της εξουσίας. Όλοι αυτοί, λοιπόν, πρέπει να απομονωθούν, να συκοφαντηθούν, να κατηγορηθούν, να ακυρωθεί ο λόγος τους και αν γίνεται να περιθωριοποιηθούν, να αποκλειστούν.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει (για) ή έχουμε δει (απόδειξη η χρεοκοπία της χώρας και η φτωχοποίηση των εργαζόμενων) πολλούς επαγγελματίες της πολιτικής, πολιτικούς απατεώνες δηλαδή, λαμόγια της πολιτικής που δυστυχώς αντί να βρίσκονται στη φυλακή και να έχει δημευτεί η περιουσία που έκαναν ζημιώνοντας το Δημόσιο, την κοινωνία δηλαδή, όχι μόνο να είναι ελεύθεροι, αλλά να εμφανίζονται ως αναγκαίοι δήθεν για τη χώρα και τους πολίτες. Να εμφανίζονται δηλαδή, ως οι ικανοί και ευφυείς που θα μας σώσουν από την καταστροφή που οι ίδιοι μας έφεραν.

Όλοι αυτοί οι “ευφυείς”, όμως, είναι επικίνδυνοι και επιβλαβείς για τη χώρα, για τους έντιμους πολίτες.
Η.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου