Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Τα 16 δις δραχμές που αγόρασαν τις εκλογές του 2000;

Θ. Τσουκάτος (υπήρξε ο στρατηγός του Σημίτη και εισπράκτορας του όλου ΠΑΣΟΚ):
 «Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες». «Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, μας έχει δεσμεύσει ο κώδικας εχεμύθειας, γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους». «Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές από αυτές και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια που έχουν για δημόσιες σχέσεις».

«Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν πρακτική. Δεν το έκανα εγώ πρακτική, υπήρχε». Ο Τσουκάτος επεσήμανε πως ήταν ένα καθεστώς το οποίο «κανείς δεν ήθελε να ερευνηθεί. Ούτε το κόμμα μου, ούτε κανένα άλλο κόμμα. Στρουθοκαμιλισμός και υποκρισία. Γι' αυτό κανείς δεν ήθελε να το ψάξει. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που δεν τα γνωρίζει αυτά. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα».

«Όλα αυτά τα στοιχεία για τους κλεπτο-κράτες του ΠΑΣΟΚ» ( Λ. Γρηγοράκος βουλευτής του Κινλ. στον ρ/σ Alpha) ήταν η βόμβα του Τσουκάτου που έσκασε με εκκωφαντικό πάταγο, αλλά οι πολιτικοί επίγονοι του ΠΑΣΟΚ έπαθαν αφωνία. Εκκωφαντική σιωπή ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε στην καλύτερη περίπτωση.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης με τα 16 δις δραχμές αγόρασαν τις εκλογές του 2000 «και οι εταιρίες με τις προσφορές τους πήραν ως αντάλλαγμα στην προσφορά τους την Ελλάδα της διαπλοκής που δημιούργησαν» (Arti news) [Οι εκλογές δεν έχουν κανένα νόημα, επισημαίνει ο Νόαμ Τσόμσκι, γιατί η αντιπροσώπευση εξαντλείται μόνο στην εκπροσώπηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων (ολιγαρχική δημοκρατία). Τελικά, εκείνος που εκλέγει δεν είναι ο λαός, αλλά οι πλούσιοι που καταφέρνουν να εξαγοράσουν τα «πακέτα ψήφων» των «κάτω», Λέστερ Θόροου, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον]. Το χρήμα δηλαδή κερδίζει τις εκλογές.


Τι έμεινε λοιπόν από τον (υποτιθέμενο) ανταγωνισμό των κομμάτων του δικομματισμού παρά ο ανταγωνισμός στη .... διαφθορά. Ο μόνος ανταγωνισμός τους φαίνεται πως ήταν το ποιος θα έστηνε αποτελεσματικότερα τους θεσμούς και τους μηχανισμούς που χρειάζονταν κάθε φορά η διαχείριση της διαφθοράς. Αυτό το πάρτι διαφθοράς όμως οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τον κόσμο της εργασίας στη βαρβαρότητα των μνημονίων.

Τα 16 δις (οι εκάστοτε επιχορηγήσεις τέλος πάντων) μοιράζονταν στα μέσα ενημέρωσης, για εκλογικά κέντρα, εκλογικό υλικό, μετακινήσεις οπαδών και ψηφοφόρων, εξαγορά διαμορφωτών της κοινής γνώμης (διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι) κ.ά.

Την επίμαχη περίοδο τα κόμματα να μην μας διαφεύγει ότι έπαιρναν συγχρόνως και τεράστια ποσά κρατικής χρηματοδότησης αλλά και μεγάλα δάνεια με εγγύηση πως θα συνέχιζαν να ... κυβερνούν τη χώρα. Σήμερα εξακολουθούν να έχουν δεκάδες εκατομμύρια οφειλές (δανεικά και αγύριστα, μάλλον. Αλήθεια πού αλλού πήγαιναν αυτά τα τεράστια ποσά;)

Αλήθεια, με τι ηθικό κεφάλαιο, με τι πολιτικά εχέγγυα τώρα ζητάνε πάλι την ψήφο της κοινωνίας ως ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Δεν αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του ΠΑΣΟΚ; Τη διάταξη στο Σύνταγμα περί μη ευθύνης (στην πραγματικότητα ατιμωρησίας) των υπουργών δεν την πρότειναν στελέχη που και σήμερα είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του Κιν.Αλ. και προώθησαν από κοινού με τη Ν.Δ.; Ο κ. Τσουκάτος δεν είπε ότι τα κόμματα έχουν «ανεπίσημους» ισολογισμούς; Ο αλόγιστος δανεισμός που αποσκοπούσε πρωτίστως στην επιμήκυνση της παραμονής τους στην εξουσία των κομμάτων του δικομματισμού δεν μας οδήγησε στον γκρεμό; Όσα αναφέρει ο Θ. Τσουκάτος (τα κόμματα διατηρούσαν ανεπίσημους ισολογισμούς κλπ) δεν αποτελεί ομολογία ότι είχε εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα κλεπτοκρατίας; Όλα αυτά (το πάρτι διαφθοράς κλπ) και πολλά άλλα ίσως δεν μας οδήγησαν στη χρεοκοπία; Η παρακαταθήκη που άφησε το παλιό, διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ (Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Ανθόπουλος, Σμπώκος) δεν αποτελεί αποκλειστική κληρονομιά των πολιτικών επιγόνων τους δηλαδή του σημερινού ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ);

Θα μου πείτε τι ψάχνω και εγώ. Επαγγελματίας πολιτικός και ντροπή είναι ασύμβατα πράγματα. Θα παραιτηθούν αυτοβούλως από τα προνόμια που τους παρέχει η ενασχόληση με την πολιτική; Αστεία πράγματα!! Ξέρουν από την εμπειρία που απόκτησαν μέχρι σήμερα ότι οι ψηφοφόροι χειραγωγούνται και επαναλαμβάνουν εύκολα τα ίδια λάθη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου