Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Tο κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. και ο «λαγός»

ΕΦ.ΣΥΝ. 

04.07.2019, 09:07
 
Στις 21 Αυγούστου, δηλαδή σε περίπου ενάμιση μήνα, η χώρα συμπληρώνει έναν χρόνο εκτός μνημονίων. Εχει βγει επιτυχώς στις αγορές αρκετές φορές και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είχε μάλλον σταθεροποιήσει τη θέση της σε αυτές με φτηνό δανεισμό αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πορεία αποκλιμάκωσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων εδώ και καιρό, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Οταν σε τέτοιες συνθήκες επανέρχεται η παλιά πρόταση περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα από έμπειρο στα οικονομικά δημοσιογράφο και υποψήφιο της Ν.Δ. τον Μπ. Παπαδημητρίου, αυτό δεν είναι προσωπική θέση.

Τι είναι, όμως, αυτή η περίφημη πιστοληπτική γραμμή; Ως θέση εμφανίστηκε το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Και ήταν συνδεδεμένη με την πρόθεση της τότε κυβέρνησης να βγάλει υπό προϋποθέσεις και μέσα στο 2015 τη χώρα από τα μνημόνια. Ουσιαστικά, αποτελούσε την εγγύηση των δανειστών ότι θα κάλυπταν, με όρους, τις δανειακές ανάγκες της χώρας στην περίπτωση που αυτές δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές.

Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης επί της ουσίας ήταν ένα ολοκληρωμένο μνημόνιο έτοιμο να εφαρμοστεί εφόσον χρειαζόταν. Οποιος επομένως επανέρχεται σε αυτή τη θέση, στην πραγματικότητα εκείνο που προτείνει είναι επιστροφή της χώρας στην εποχή των μνημονίων.
Μπορεί, άραγε, ένας υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., που έχει στενές σχέσεις με την κομματική ηγεσία και με οικονομικούς παράγοντες, να εισηγείται μνημόνια, χωρίς να συναισθάνεται τι ακριβώς λέει; Χωρίς καμία συνεννόηση, έστω με κάποιους ισχυρούς του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος που τον στηρίζει και τον προωθεί;

Φαντάζει αδιανόητο.

Είναι φανερό πως ο κ. Παπαδημητρίου λειτούργησε σαν λαγός του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που εκφράζει η Ν.Δ. Μπορεί η τελευταία να επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της από αυτόν στο συγκεκριμένο ζήτημα –λογικό, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές– αλλά είναι φανερό πως εδώ υπάρχει κάτι βαθύτερο. Ενα κρυφό πρόγραμμα προς εφαρμογή, εφόσον η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είναι η επόμενη κυβέρνηση. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της, άλλωστε, δεν έχει διαφορές από αυτήν που εφαρμόστηκε στη μνημονιακή εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου