Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πρώτη φορά μετά το '74 μιλάει απευθείας ο λαός

Πρώτη φορά μετά το '74 μιλάει απευθείας ο λαός
Το μπαλαντέρ του δημοψηφίσματος από το μανίκι του έβγαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να γίνεται δέκτης πρωτοφανών εκβιασμών.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που όφειλαν να κάνουν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, δηλαδή να αντιδράσουν στα επώδυνα μέτρα που προτείνονταν από την ευρωπαϊκή και τραπεζική ελίτ και να λειτουργήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο ελληνικός λαός θα εχει μια μοναδική ευκαιρία μετά από έξι χρόνια ταπείνωσης να πει ένα βροντερό όχι στους εκβιασμούς των πιστωτών. Για πρώτη φορά μετά το 1974 δίνεται η ευκαιρία μέσω δημοψηφίσματος ο λαός να εκφράσει τη βούλησή του σε ένα κορυφαίο θέμα, που θα κρίνει τις συνθήκες διαβίωσής του στο μέλλον.

Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε ένα φοβερό τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες συγκάλεσε εκτάκτως κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ενημέρωσε τους υπουργούς για όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στη βελγική πρωτεύουσα. Λίγο πριν τις δώδεκα τα μεσάνυχτα οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κλήθηκαν τηλεφωνικά να προσέλθουν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μέσα σε λίγη ώρα άρχισαν να καταφθάνουν οι περισσότεροι από αυτους. Για μία ώρα περίπου κλείστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενημερώθηκαν για την κατάσταση και την πρόταση για δημοψήφισμα. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την κυβερνητική πρόταση και λίγο αργότερα ο Νίκος Βούτσης, υπουργός Εσωτερικών, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση του πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα με αντικείμενο τις προτάσεις των δανειστών, την επόμενη Κυριακή.
Αφού ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κάμερα του κρατικού καναλιού στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη σχετική δήλωση.
Βγαίνοντας οι υπουργοί εξέφραζαν ο ένας μετά τον άλλον την αρνητική τους απάντηση στον εκβιασμό των δανειστών. Επιπλέον επισημαινόταν με κάθε τρόπο ότι άρνηση του εκβιασμού δεν σημαίνει έξοδος από το ευρώ, όπως διατείνονται οι δανειστές. Αργά το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα προγραμματίστηκε να μεταβή στην Φρανκφούρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Το όχι και το ναι
Σε περίπτωση που περάσει το όχι, όπως προτείνει η κυβερνηση θα ξεκινήσει αμέσως ένας γύρος διαπραγματεύσεων, που είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να μην ληφθεί υπ´ όψιν η λαϊκή ετυμηγορία. Η ελληνική πλευρά έχει ως στόχο να επαναφέρει τη συζήτηςη σε πολιτικό επίπεδο για να μη χάσει η Ευρώπη την δημοκρατική ψυχή της. Σε περίπτωση που περάσει το ναι, τότε η χωρα καταδικάζεται σε μια συνεχή ταπείνωση, καθώς οι δανειστές θα ζητούν όλοένα και περισσότερα μέτρα μέχρι την οριστική υποδούλωση της χώρας.
ΠΗΓΗ: Το ΧΩΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου