Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Συγχαρητήρια και υποκρισία

Χάρης Ιωάννου
Όταν στέρεψαν τα δάκρυα, εμφανίστηκαν τα χαμόγελα. Ο Γιάννης ποζάρει δίπλα στη μητέρα του Βερόνικα. Photo by Richard Shotwell / Invision / AP


Με συγχαρητήριες δηλώσεις ενθουσιασμού αλλά και μπόλικη δόση υποκρισίας υποδέχτηκε το ελληνικό πολιτικό σύστημα τη μέγιστη τιμή που έχει αποδοθεί μέχρι στιγμής σε μπασκετμπολίστα από την Ελλάδα που παίζει στο ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βραβεύτηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν στο NBA και σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας έσπευσε να συγχαρεί ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά ταλέντα που ξεκίνησε ως ένα παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία στα γήπεδα των Σεπολίων.
Ακόμη και η Ν.Δ. πανηγύρισε, μόνιμη πολέμια των νόμων για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, τόσο του ΠΑΣΟΚ το 2010, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τους οποίους και καταψήφισε.
Μνημείο υποκρισίας από τον υποψήφιο της Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος έσπευσε να πει ότι «η Ελλάδα σού οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ!». Δύο ημέρες πριν, ο ίδιος είχε μιλήσει για επίδομα 2.000 ευρώ «για κάθε Ελληνόπουλο που γεννιέται από Ελληνες γονείς».
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών και ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης είχε εμφανιστεί να μην ξέρει καν το όνομά του, αποκαλώντας τον «Ακενοτούμπο» και κατόπιν να προσπαθεί να το διορθώσει με την... ανεπανάληπτη φράση ότι «οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο είναι Ελληνας».
Σε τηλεγράφημά του πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του έγραψε ότι «έκανες και κάνεις υπερήφανους τους Ελληνες όχι μόνο με το μοναδικό παράδειγμά σου, αλλά και με το κορυφαίο ήθος σου. Θερμά συγχαρητήρια και καλή, ακόμη πιο λαμπρή, συνέχεια».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στο twitter:
«Τα ξημερώματα γράφτηκε μια σπουδαία σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ενα δικό μας παιδί, ένας Ελληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία, αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
»Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο MVP της κανονικής περιόδου στο NBA. MVPs είναι όμως και οι άνθρωποί του, που τον πίστεψαν και τον στήριξαν. MVPs είναι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας και που ασχέτως καταγωγής ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Συγχαρητήρια, Γιάννη, δίνεις μεγάλη χαρά σε έναν ολόκληρο λαό».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι «ο Γιάννης, το παιδί από τα Σεπόλια, θριάμβευσε και έγινε ο Γιάννης του NBA. Δεν ξέχασε στη στιγμή της δόξας του την Ελλάδα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους καλλιεργούν τις διακρίσεις. Η ουσιαστική διάκριση δεν είναι το χρώμα, είναι η φτώχεια».
Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «μαζί του γιορτάζει μία Ελλάδα κατά των αποκλεισμών και κατά των διακρίσεων, μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας. Μία Ελλάδα που δεν κάνει διαχωρισμούς σε Ελληνόπουλα και μη Ελληνόπουλα, στη βάση του αίματος, αλλά στηρίζει όπως και όσο μπορεί τα παιδιά της. Σε ευχαριστούμε Γιάννη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής στο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, που έγραψε αιχμηρά: «Το “ευχαριστώ την πατρίδα μου την Ελλάδα” που είπε πριν από λίγο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, MVP του NBA για το 2019, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ακόμη και σήμερα μιλούν για επιδόματα, συσσίτια, σχολεία... μόνο για Έλληνες”. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά».
Σειρά υπουργών, βουλευτών και στελεχών,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου