Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Φόβοι για 10.000 νεκρούς από το σεισμό στο Νεπάλ


Βιβλική Καταστροφή

Φόβους πως ο αριθμός των νεκρών από τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών στο Νεπάλ θα μπορούσε να φτάσει και ακόμη και τους 10.000, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια, αν και καταγράφονται μεγάλες δυσκολίες στο να φτάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως αναφέρει το Al Jazeera, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από το σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο. Εδώ και δύο ημέρες οι αρχές προχωρούν σε μαζική καύση των νεκρών, ακόμη και σε πλατείες, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση ασθενειών.


Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων μέχρι αυτήν την ώρα ανέρχεται σε περίπου 4.700, ενώ χιλιάδες είναι και οι τραυματίες. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και 250 ορειβάτες - πολλοί ίσως είναι και τουρίστες - , τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί από τη στιγμή που χιονοστιβάδα έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, έναν δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία.
Το Κατμαντού, η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Νεπάλ, έχει μετατραπεί σε μια πολύ φάντασμα. Το σκηνικό της τραγωδίας με τα γκρεμισμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια  συμπληρώνουν οι φωτιές από την αποτέφρωση των νεκρών και η μαζική έξοδος των πολιτών. Μεγάλα τμήματα έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.
Το διεθνές δίκτυο σημειώνει ωστόσο πως παρά το χάος οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν ψύχραιμοι συμβάλλοντας στις επιχειρήσεις των αρχών. «Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να κατηγορήσεις για αυτό που συνέβη», αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, σημειώνοντας πως πολλοί πολίτες έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Nandakishore στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Κάποιοι είχαν βγάλει τις κιθάρες και έπαιζαν μουσική», αναφέρει.
Ώρα με την ώρα οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό. «Υπάρχει άμεση ανάγκη για τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σκηνές. Χρειαζόμαστε βοήθεια», αναφέρει τοπικός αξιωματούχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου