Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Όνειρα θερινός νυκτός ή σχέδιο ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης;

 Πληθαίνουν οι φωνές των μνημονιακών δυνάμεων για κυβέρνηση "εθνικού σκοπού". Κάποιοι, πιο προσγειωμένοι (βλέπε βουλευτές του Ποταμιού), δηλώνουν πρόθυμοι να μπουν ή να στηρίξουν την κυβέρνση, εφόσον ο Τσίπρας "διώξει' όσους είναι προσκολημένοι στις προκλογικές δεσμεύσεις και επιμένουν για "κόκκινες γραμμές", οι οποίοι υποτίθεται αποτελούν "βαρίδια" για τους "φιλοευρωπαϊστές" του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι, πιο ωμοί, μιλάνε καθαρά για εκτροπή. Δηλαδή, για ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, κατά το "πρότυπο" του Λ. Παπαδήμου, ο οποίος χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση έγινε Πρωθυπουργός στη θέση του εκλεγμένου Γ.Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ).
 Ο Ε. Βενιζέλος το πασαλείφει, όπως κάνει πάντα, με πιασάρικα λόγια, όπως "εθνική προσπάθεια", "Εθνική διαπραγματευτική Ομάδα". Είναι διατεθειμένος, λέει, "να στηρίξει την εθνική προσπάθεια": "Δυστυχώς δεν αρκεί τώρα μια κάποια συμφωνία, χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάνοδο της χώρας στο σημείο που ήταν και στη συνέχεια για την... έξοδο από το μνημόνιο. Και χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή όχι απλά και μόνο να συνάψει αλλά και να εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή. Και μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατεθειμένη να στηρίξει την εθνική προσπάθεια".
Δηλαδή, μιλάνε σαν να έχει γίνει ήδη αποστασία, σαν να έχει χάσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία στην Βουλή (π.χ. σαν να ήρθε κάποια συμφωνία με τους δανειστές - εταίρους και η συμφωνία δεν "πέρασε" στην Βουλή) και απαιτείται νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό όχι τον εκλεγμένο Α. Τσίπρα, άλλα κάποιον άλλο που οι ίδιοι έχουν αποφασίσει (ήδη, έχει ακουστεί το όνομα του Γ.. Στουρνάρα).
Το ερώτημα είναι: Αυτό το σενάριο είναι απλώς μια επιθυμία; Είναι ένα σενάριο το οποίο έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις μνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας; Είναι μια προσπάθεια να φανούν συναινετικοί, εν όψει μιας συμφωνίας η οποία συνομολογείται στις αμέσως επόμενες ημέρες;  Θα δείξει. Κυριακή, κοντή γιορτή.
Π.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου