Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η Αγία Tριάδα στις Λεύκες της Πάρου

Φωτογραφία της Μαρία Ραγκούση.Ο ναός της Αγ. Tριάδας της Πάρου έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Όλα τα μαρμάρινα μέρη του ναού είναι κατασκευασμένα από λευκό Παριανό μάρμαρο.
Επιβλητικός, μεγαλοπρεπής ο ναός της Αγίας Τριάδας της Πάρου, έχει δεσπόζουσα θέση στα ανατολικά του χωριού των Λευκών.
Θεμελιώθηκε το 1830 στη θέση τριών μικρών ναών που ήταν αφιερωμένοι στην Ανάληψη του Χριστού, στον Αγ. Γεώργιο και στην Αγ. Άννα και αποπερατώθηκε το 1835. Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός της Πάρου είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένη την οροφή του μεσαίου κλίτους. Στη δυτική όψη του υπάρχει πρόπυλο, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις διπλές μαρμάρινες κολώνες ιωνικού ρυθμού, με τοξωτά ανοίγματα στις τρεις πλευρές του, ενώ στην τέταρτη, στο βάθος του, βρίσκονται οι τρεις πύλες του ναού, από τις οποίες η μεσαία είναι ψηλότερη και μεγαλοπρεπέστερη. Πάνω απ' αυτήν έχει εντοιχιστεί κεραμική απεικόνιση της Αγ. Τριάδας, έργο της αγγειογράφου Βιργινίας Φοίφα-Κυδωνιέως. Πάνω από το πρόπυλο βρίσκονται τα κατηχούμενα, δηλαδή ο γυναικωνίτης του ναού.
Εξωτερικά, η στέγη του ναού είναι αμφικλινής. Είναι ένας από τους λίγους ναούς της Πάρου που σκεπάζονται με κεραμίδια. Το εσωτερικό του ναού είναι λαμπρό. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα, ενώ τα πλάγια κλίτη με σταυροθόλια. Τα κλίτη ορίζονται από δύο κιονοστοιχίες, με τέσσερις μαρμάρινους κίονες η κάθε μια, που συνδέονται μεταξύ τους με τόξα. Το μαρμάρινο τέμπλο έχει γλυπτό διάκοσμο πολύ καλής τέχνης και είναι έργο Τήνιου μαρμαρογλύπτη, που δεν είναι γνωστό το όνομά του. Οι τοιχογραφίες και οι εικόνες του ναού είναι δείγματα λαϊκής αγιογραφίας του 19ου αιώνα αλλά και μεταγενέστερων αγιογράφων. Μπροστά στο ναό υπάρχει ευρύχωρη μαρμαροστρωμένη αυλή που κοσμείται από μαρμάρινη πύλη με κολώνες και αέτωμα.

Τα κωδωνοστάσια, πραγματικά αριστουργήματα, είναι εξαιρετικό δείγμα δουλειάς των λαϊκών μαρμαρογλυπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου