Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΝΕΚΡΟΨΙΕΣ ΕΠΙ ΖΩΝΤΩΝ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Για το Θεό σας, έχετε δει άλλη φορά τόσο εναργείς νεκροψίες και τόσες θλιμμένες νεκρολογίες, ενώ ο κλαιγόμενος είναι ακόμα ζωντανός; Και όχι μόνο είναι ζωντανός, αλλά δείχνει και μια χαρά στην υγεία του. Τρέχει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, συνομιλεί, διαπραγματεύεται, αγριεύει, αγριεύεται, και μόνο ενδείξεις θανάτου δεν δίνει; Ενώ κάθε τόσο -αυτό πια πού το βάζετε;- πρέπει να βάζει τις φωνές στις μοιρολογίστρες, στους ναι, στους όχι, στους ναι και όχι, ότι είναι μια χαρά στην υγεία του;

Δυστυχώς συμβαίνει και δεν έχει καθόλου πλάκα. Πολλοί και από διάφορες αφετηρίες τη βγάζουν πεθαμένη στη διαπραγμάτευση τη νέα κυβέρνηση. Νεκρή, τέζα, πώς το λένε. Εκτελεσμένη ήδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διά απαγχονισμού, ή διά τυφεκισμού. Και αναλύουν τα μεταθανάτια σενάρια και τις επιπτώσεις τους. Ου μην και τις αιτίες θανάτου των θανόντων. Το γεγονός ότι οι θανόντες ακόμα δεν είναι θανόντες δεν φαίνεται να πτοεί τους νεκρολογούντες, που θεωρούν τους εαυτούς τους ζώντες.
 Κανονικά, αν τους κόβει, εκεί στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο πρέπει κάθε βράδυ να ψάχνονται: Ζούμε ρε σύντροφοι; Διότι ο Σαμαράς ήδη έχει εξάγει και το πόρισμα της νεκροψίας: Ανευθυνότητα, κομματισμός και ψέματα. Που οδήγησαν σε βράχια, ή σε μνημόνιο και τρόικα πάλι -άρα ανυπερθέτως σε θάνατο. Η Ντόρα έχει τη δική της έκθεση: Ιδεοληψίες. Ενώ οι δημοσιογράφοι της ζωής εν ΔΟΛ-ω αποδίδουν το θάνατο σε διάφορες αιτίες, που συμποσούνται στο γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν.
Ε, καλά, ο Βενιζέλος έχει καταντήσει γραφείο κηδειών. Και ο Σταύρος νεκροπομπός του γραφείου τελετών των δανειστών. Δεν λείπουν όμως κι εκείνοι που αποδίδουν το θάνατο σε ακριβώς αντίθετα αίτια. Όχι σε εμμονές, ιδεοληψίες, λατρεία του Λένιν, και άλλα κομμουνιστικά. Αλλά στην εγκατάλειψη της ρήξης, στην προσχώρηση σε λογικές διαχείρισης και συμβιβασμού, στο φόβο για μια ζωογόνα σύγκρουση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη διαδικασία της νεκροψίας βρίσκονται και κάποιοι απ' αυτούς.
Τούτων δοθέντων δεν είναι παράξενο που φτάσαμε και στην αξιοπρεπή κηδεία: Αν δεν σας αφήνουν, να τους καταγγείλετε και να φύγετε αξιοπρεπώς. Ακούγεται και γράφεται κι αυτό. Έτσι που θα ήταν ίσως πολιτικώς αναγκαία μια βασιλική (εκ του Βασίλη) κυβερνητική δήλωση: Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλες νεκροθάφτες...
*Δημοσιεύθηκε στην ''ΑΥΓΗ'' την Τρίτη 19 Μαίου 2015 (μέσω  iskra)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου