Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τι ζητάμε εργαζόμενοι και συνδικαλιστικό κίνημα για τη νέα ΕΡΤ

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην ΕΡΤ μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού και των κοινωνικών κινημάτων αντιστάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, των μνημονίων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της ξενοφοβίας, της διάλυσης του των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Με τον ίδιο πάθος, αντιστάθηκε στην καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου και πάλεψε για να μην επικρατήσει το ‘‘μαύρο’’ της 11/6/2013 με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οι αγώνες αυτοί έδωσαν ένα σκληρό χτύπημα σε αυτές τις πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούσαν, έφεραν την ελπίδα και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και το ιστορικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ανατροπή όλων των αντεργατικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών.
Το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ δικαιώνει τους παράνομα απολυμένους εργαζόμενους της 11/6/2013 με την επαναπρόσληψη τους, μετά από 22 μήνες ανυποχώρητου και αδιάκοπου αγώνα, για την ελεύθερη ενημέρωση και τη Δημοκρατία.
Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα ζητούν:
  • Την επαναπρόσληψη όλων των ‘‘απολυμένων’’ με την ίδια σχέση εργασίας που είχαν την ημέρα που παράνομα απολύθηκαν, καθώς και την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ.
  • Το σεβασμό των Συλλογικών Συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με κατοχύρωση των νόμιμων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  • Τη μέριμνα για τις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων μας.
  • Την άρση ασυλίας Μάναλη – Γουγά, των Διαχειριστών του κλεισίματος της ΕΡΤ και του ‘‘μαύρου’’.
  • Την οικονομική αυτοτέλεια της ΕΡΤ με ανταποδοτικό τέλος ανάλογο με τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, το οποίο θα αποδίδεται γι’ αυτό το σκοπό και όχι για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του δημοσίου χρέους, που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας χωρίς αποκλεισμούς.
  • Την ύπαρξη και λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των Επιτροπών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν την σημαντική εμπειρία των 21 μηνών λειτουργίας.
  • Τη συνέχεια και την ιστορική 80χρονη διαδρομή της ΕΡΤ με ακύρωση όλων των πραξικοπηματικών αποφάσεων του ‘‘μαύρου’’.
Όλα αυτά είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να θέσουν τα συνδικάτα στον ουσιαστικό διάλογο με την Κυβέρνηση, με στόχο την πραγματική αναγέννηση της ΕΡΤ σαν δημόσιο ανεξάρτητο φορέα, για να αποκτήσει ο λαός μας το συνταγματικό δικαίωμα και την επιλογή στην ελεύθερη ενημέρωση, την πρόσβαση σ' όλα τα πολιτιστικά και μορφωτικά αγαθά.
Το ΜΕΤΑ, τέλος, θα αγωνιστεί, μαζί με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για μια ΕΡΤ δημοκρατική, ανοιχτή στην κοινωνία και τους φορείς της, ενσωματώνοντας τις εμπειρίες από την ertopen και το μεγάλο κίνημα συμμετοχής και αλληλεγγύης των εικοσιένα μηνών του αγώνα για ελεύθερη ενημέρωση.
26/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου