Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΟΣ: Λαϊκή Συνέλευση Αγκαιριάς

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγκαιριάς πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού τη Λαϊκή του Συνέλευση το Σάββατο, 21 Μαρτίου. Τη συζήτηση διηύθυνε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Πούλιος έχοντας δίπλα του, εκτός από το Δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο, και τα υπόλοιπα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος Πάρου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή στους έξι μήνες που έχουν την ευθύνη του Δήμου. Αναφέρθηκε στην αναδιάταξη και αναδιάρθρωση γραφείων για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προσπάθεια νοικοκυρέματος, στα περιορισμένα οικονομικά, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών οικονομικών πόρων προς τους ΟΤΑ και το μειωμένο προσωπικό του Δήμου.
Τα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο τη Συνέλευση ήταν “Αλιευτικό Καταφύγιο Αλυκής”, το αποχετευτικό, το νέο αεροδρόμιο και τα επιμέρους προβλήματα της Κοινότητας Αγκαιριάς.
Για το Αλιευτικό Καταφύγιο, έγινε προβολή της μελέτης που έχει εκπονηθεί και αναλύθηκαν τα κυριότερα στοιχεία της.
Όσοι πήραν το λόγο μίλησαν για την μεγάλη καθυστέρηση του έργου (από το 1997 και 1998), εξαιτίας συνεχών τροποποιήσεων, καθυστερήσεων αλλά έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Το έργο, ενώ κρίνεται από όλους αναγκαίο και θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, έστω στην τελευταίο φάση, χωρίς χρηματοδότηση. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες αλλά όπως συνήθως συμβαίνει τη ζημιά την πληρώνουν οι πολίτες, ενώ οι πολιτικοί τη γλιτώνουν μονίμως.
Οι ψαράδες έθεσαν μια σειρά από θέματα, αφού η εμπειρία τους βοηθάει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Άλλωστε, έχουν συμβάλει και σε προηγούμενες φάσεις της εκπονούμενης μελέτης. Τελικά συμφώνησαν να γίνουν μόνο βελτιώσεις για να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση. Το μέγα ζήτημα είναι η χρηματοδότηση. Το Λιμενικό Ταμείο Πάρου _ Αντιπάρου που αυτή τη στιγμή διαθέτει αρκετά, για τα δεδομένα μας, χρήματα δυσκολεύεται να δεσμευτεί για την χρηματοδότηση έστω της α' φάσης του έργου, γιατί υπάρχουν και άλλα λιμενικά έργα προς υλοποίηση. Μια λύση θα ήταν να ενταχθεί το έργο των λιμενικών εγκαταστάσεων της Παροικιάς σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να περισσέψουν χρήματα και για το Αλιευτικό Καταφύγιο της Αλυκής και του Πίσω Λιβαδιού. Το ποια θα είναι η κατάληξη θα το δούμε σύντομα.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τους κατοίκους είναι το αποχετευτικό. Η λύση της αποχέτευσης είχε δρομολογηθεί από το 1999 - 2000 αλλά λάθη και πολιτικές σκοπιμότητες το παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες με τις ανεφάρμοστες και κοστοβόρες “λύσεις” τους, με αποτέλεσμα ένα έργο που θα είχε ολοκληρωθεί πριν από μια δεκαετία να βρίσκεται στο σημείο μηδέν και δίχως προοπτική.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει αναλάβει για μια προσωρινή λύση του κτιριακού προβλήματος στο νέο αεροδρόμιο. Αναφέρθηκε στη σύσταση φορέα συγκέντρωσης χρημάτων για την κάλυψη του κόστους των προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων, προκειμένου να λειτουργήσει το αεροδρόμιο γρηγορότερα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην αγορά από το Δήμο του κτηρίου όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ Αγκαιριάς, όπου θα στεγαστεί και το Ιατρείο.
Αναφορά έγινε, από αρκετούς, για την τραγική κατάσταση του Κέντρου Υγείας, το οποίο κινδυνεύει να “κατεβάσει ρολά”, αν δεν προσληφθούν γιατροί και δεν δεχθούν να μείνουν άλλο ο καρδιολόγος και ο γυναικολόγος (επικουρικοί) των οποίων η σύμβαση λήγει τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, καθώς και στο άλλο μεγάλο θέμα της εγκατάστασης βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών, που εξυπηρετεί κυρίως ιδιωτικά συμφέροντα και όχι την Πάρο και τους κατοίκους της.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα πολλά (μικρο)προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Αγκαιριάς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της έλλειψης πόρων και προσωπικού. Έκανε λόγο για τις μικροεπισκευές στο Δημοτικό σχολείο (και την ανάγκη ανέγερσης νέου), στο οστεοφυλάκιο, στο δρομάκι του Αι Γιώργη, για τον καθαρισμό ποταμιών και το κλάδεμα δένδρων, καθώς και στα έργα που προγραμματίζει να εκτελέσει (παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στην Πίσω Αλυκή,κά). Αναφέρθηκε, επίσης στα πρόβλημα της στάθμευσης τους καλοκαιρινούς μήνες, της υδροδότησης λόγω παλαιότητας των σωληνώσεων
Τέλος, επισημάνθηκε, η ανάγκη οι Λαϊκές Συνελεύσεις να ξεφύγουν από τον ενημερωτικό τους χαρακτήρα αποκτώντας αποφασιστικό ρόλο.
ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
(gourdoukisilias@yahoo.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου