Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα Δήμου Πάρου για το Φ.Π.Α.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 10/3/15 το σώμα αποφάσισε να στείλει ψήφισμα στο υπ. οικονομικών για το θέμα της φημολογούμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τον διαχωρισμό των νησιών σε «πολυτελή» και μη. Το οριστικό κείμενο διαμορφώθηκε ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών.  
Για τα νησιά του Αιγαίου όμως, το καθεστώς αυτό δεν αποτελεί προνόμιο  αλλά ισοδύναμο απέναντι σε μια σειρά μειονεκτημάτων που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια.
 Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά λειτουργεί ως:
1. Αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων

2.  Μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αφού η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα οδηγήσει:
i. Σε αύξηση του κόστους ζωής των νησιωτών, όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία τους
ii. Σε συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα αύξηση της ανεργίας

iii. Σε αδυναμία επιβίωσης και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την  αύξηση της ανεργίας, της μετανάστευσης και τη  σταδιακή ερήμωση των νησιών.
3. Παράγοντας εθνικής κυριαρχίας διότι αποτελεί κίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
Σε μια εποχή που αντικείμενο συζήτησης θα έπρεπε να είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Πρόσφατο παράδειγμα η ατυχής επιλογή αύξησης  των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση.
 Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη λογική του διαχωρισμού των νησιών μας σε πολυτελή και μη. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με την οικονομική επιφάνεια μερίδας των θερινών επισκεπτών τους. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες με προνομιούχους πολίτες, όταν καθημερινά βιώνουν την απομόνωση, τις πανάκριβες και λειψές συγκοινωνίες, την κατάρρευση ή την ανυπαρξία των υποδομών της δημόσιας υγείας, πρόνοιας κλπ

Κύριε Υπουργέ,
Όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης ή αλλαγής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωρίσουμε ότι, μια τέτοια ενέργεια θα συναντήσει  την καθολική αντίδραση και τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Πάρου αλλά και όλου του Αιγαίου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου