Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΖΕΡΙΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ*   
Εδώ και ενάμιση χρόνο σχημάτισα την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν πλέον την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κι ότι ήθελαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Ηθελαν Τσίπρα. Σχημάτισα αυτή την πεποίθηση από τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο και ειδικότερα με τις επιδοτήσεις, των οποίων οι έλεγχοι ήταν τόσο αυστηροί που οδηγούσαν σε καταλογισμούς και ουσιαστικά σε στάσεις πληρωμών.
Στο ερώτημά μου γιατί να θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι ή ήθελαν τη διάλυση της ευρωζώνης με την έξοδο της Ελλάδας απ’ αυτήν ή ήθελαν τη σύγκρουση με την Αριστερά με σκοπό να την υποτάξουν και να περάσουν το μήνυμα της παγκόσμιας κυριαρχίας τους! Της κυριαρχίας των σκληρών νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών ιδεών και της κοινωνικής και οικονομικής υποδούλωσης των λαών.

Οι πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη δεύτερη άποψη. Αφού έδειξαν την πόρτα στον Σαμαρά (ούτε καν τις δόσεις των δανείων δεν του έδωσαν) φέρονται με πολιτικό κυνισμό στην κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκοντας την πλήρη και εξευτελιστική υποταγή. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης δυστυχώς δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και όσοι προσβλέπουν σε αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων ματαιοπονούν ή κρύβουν τον φόβο τους.
Ομως οι Ευρωπαίοι πίσω από τον δικό μας φόβο κρύβουν τον δικό τους. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και στο τέλος θα είναι οι ίδιοι χαμένοι. Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά πράγματα. Ο,τι είχαμε να χάσουμε, το χάσαμε! Είμαστε βρεγμένοι και δαρμένοι. Σε λίγο καιρό θα βρεθούν στη θέση μας.
Η αναστάτωση που θα προκληθεί από ενδεχόμενη ρήξη, θα φέρει τα πάνω κάτω στην επίπεδη και ασφαλή καθημερινή ζωή τους.
Οσο ελισσόμεθα διαμαρτυρόμενοι, ξυπνούν και εξεγείρονται εναντίον τους περισσότερες συνειδήσεις και στο τέλος ένα δημοψήφισμα ή νέες εκλογές θα λειτουργήσουν απελευθερωτικά και θα δώσουν νέα μεγάλη δύναμη και ώθηση στην κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία και θα τολμήσει τη σύγκρουση ή τη ρήξη.
Αρκεί να το πιστέψουν κι όσοι είναι στο περιβάλλον του Τσίπρα. Γιατί ο ίδιος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν φοβάται τη ρήξη και τη σύγκρουση, διότι μ’ αυτή την ιδέα ωρίμασε και ενηλικιώθηκε πολιτικά. Ας μην ξεχνάμε τον Τσίπρα των μαθητικών αγώνων, τον Τσίπρα της Γένοβας, των ευρωποριών, τον γραμματέα της μαχητικής Νεολαίας του Συνασπισμού, τον Τσίπρα των κινημάτων.
Σε λίγο καιρό, εάν δεν υπαναχωρήσουν στις απάνθρωπες οικονομικές απαιτήσεις τους, θα τον βρουν μπροστά τους. Ορθιο μαχητή της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας που αποκτήσαμε ξανά. Δίπλα του κι από κοντά όλοι εμείς οι υπερασπιστές της ελπίδας, που όχι μόνον έφτασε αλλά κατοίκησε και φώλιασε μέσα μας. Μαζί μας και ο κόσμος, ο λαός. Η ακατανίκητη λαϊκή δύναμη από την οποία όλοι αντλούμε τη δύναμη και την αισιοδοξία μας. Ο λαός μας δεν ξαναβάζει το κεφάλι κάτω, δεν επιστρέφει στα μνημόνια.
Βρήκε την υπερηφάνεια, την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπειά του. Διαπίστωσε ότι η καθημερινότητά του γίνεται καλύτερη μ’ αυτήν. Δεν ξεπουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα. Μας δείχνει τον δρόμο και θα τον ακολουθήσουμε. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι! Διότι αυτή τη φορά είναι μονόδρομος χωρίς αδιέξοδα.
Ας το έχουν κι αυτό υπόψη όσοι ακόμη διστάζουν και δεν τολμούν! Μας περιμένουν δύσκολες αλλά σίγουρα πολύ καλύτερες ημέρες. Η αισιοδοξία νίκησε τον φόβο και η ελπίδα την πολιτική μιζέρια. Ας οπλιστούμε με δύναμη κι ας περιμένουμε τη μέρα όπου θα γίνουμε αυτή τη φορά οι μπροστάρηδες της… ευρωπορίας των ανατροπών!
* Ο Δημήτρης Καμπούρης είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, δάσκαλος, προέδρος Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων
Πηγή: ''ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ''
Τρίτη 17 Μαρτίου 201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου