Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΚΟΜΜΑ ΠΟΥΛ-ΜΟΥΡ


Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Πουλ-μουρ αποκαλούν οι πιτσιρικάδες εκείνον, ή εκείνη, που πουλάει μούρη. Τον κούφιο, τον φιγουρατζή, όποιον συνεχώς δείχνει κάτι που θα ήθελε να πιστέψουμε ότι είναι, αλλά δυστυχώς γι' αυτόν δεν είναι. Προσέξτε τώρα: Μέχρι πριν κάποιο καιρό είχαμε άτομα πουλ-μουρ. Τα τελευταία όμως χρόνια μας έχει προκύψει και κόμμα πουλ-μουρ. Πολύ πουλ και πολύ μουρ όμως. Έτσι που σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε να γελάσεις μπορείς και με το πουλ και με το μουρ που σπρώχνει στην πολιτική αγορά.
Το καταλάβατε προφανώς. Για το Ποτάμι ο λόγος. Που έχει κάνει το πουλ-μουρ (τη φιγούρα, το κούφιο, το ανούσιο) στρατηγική, πολιτική, και επικοινωνία.

Ποιος φταίει για την κατάσταση της χώρας; Ο λαϊκισμός, στον αντίποδα του οποίου είναι ο Σταύρος. Γιατί ο Τσίπρας διαπραγματευόταν τόσο καιρό με τους δανειστές; Γιατί ήθελε να ικανοποιήσει τις συνιστώσες του. Τι να κάνουμε τώρα; Να πορευτούμε εν ειρήνη, χωρίς λαϊκισμούς, αξιοποιώντας την προθυμία του Θεοδωράκη να μας συνδράμει σε εθνικές ομοψυχίες.
Αβάσταχτη χρήση της ανοησίας, εν ολίγοις. Και δεν θα είχαν νόημα αυτές οι γραμμές, αν το Ποτάμι δεν ξεπερνούσε τον εαυτό του με αφορμή την αποφυλάκιση του Παπαγεωργόπουλου. Θα είδατε ασφαλώς αυτό το απαύγασμα ποταμίσιας σκέψης. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί ο καταχραστής έμεινε στη φυλακή μόνο 29 μήνες. Εμφανίζονται Κέρβεροι της δικαιοσύνης του καφενείου, ζητώντας κεφάλια καταχραστών επί πίνακι. Διανθίζουν το όλον και με λίγη ειρωνεία. Και αναμένουν το χειροκρότημα.
Άμα τους έκοβε όμως, αν προσπαθούσαν αντί για πουλ-μουρ να ασχοληθούν σοβαρά με ένα έστω πρόβλημα αυτής της χώρας, θα το ήξεραν ότι το χειροκρότημα για κάτι τέτοια το παίρνουν τα Ορκ με τους αγκυλωτούς. Γιατί μόνο Ορκ με αγκυλωτούς θα έκρυβαν γιατί αποφυλακίστηκε ο Παπαγεωργόπουλος, ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης, τι ρόλο έπαιξε η κατάσταση της υγείας του. Να όμως που και το Ποτάμι δεν λέει όχι σε μια πινελιά φαιού λαϊκισμού: Οι αριστεροί αποφυλακίζουν τους καταχραστές!!
Το θέμα δεν είναι εδώ μόνο ο λαϊκισμός. Είναι και ότι εκπορεύεται από τους πουλ-μουρ απηνείς διώκτες του λαϊκισμού. Κι έτσι το όλον είναι στομαχικώς ανατρεπτικό. Δεν θα ήταν αλήθεια ποταμηδόν πρωτότυπο, κάτι τέτοιες ανακοινώσεις κατά της Αριστεράς να τις διανέμουν μαζί με χάπια κατά της ναυτίας;
*Δημοσιεύθηκε στην ''ΑΥΓΗ'' την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου