Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας (στο κόκκινο): Εκλογές εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία – Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», τονίζοντας  ότι «εάν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές και αυτό θα κριθεί ευτυχώς ή δυστυχώς στις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα. Η πρότασή μου είναι η πρόταση της λογικής, έχουμε ένα κόμμα, πρέπει να γίνει μία διαδικασία συγκροτημένη, να πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο σύντομα, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αρχές Σεπτέμβρη και να αποφασίσουμε την πορεία της Αριστεράς από εδώ και πέρα, ποιο είναι το νέο σχέδιο και το νέο πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «ότι το εσωκομματικό θέμα δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και οφείλει τηρώντας το καταστατικό του να πάρει συντεταγμένα αποφάσεις».
«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με διαφορετικά κέντρα εξουσίας. Δεν μπορεί να υπάρχει «α λα καρτ» κυβερνητική πλειοψηφία. Οι αποφάσεις πρέπει να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σέβομαι τη στρατηγική διαφωνία, αλλά υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορεί το κόμμα να μεταφέρει τον πολυκεντρισμό στην κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει διαφορά στρατηγικής. Ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη συλλογική διαδικασία ώστε το κόμμα να πάρει αποφάσεις. Αλλά είναι σουρεαλισμός να λες ότι στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανοιχτός «να συζητήσουμε το νόμισμα και τον προσανατολισμό της χώρας αλλά με συγκροτημένους όρους. Εάν πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είχε εναλλακτικές, ας βγουν και να το εξηγήσουν δημόσια χωρίς λαθροχειρίες. Ποιο είναι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στους βουλευτές που δεν ψήφισαν τη συμφωνία τονίζοντας ότι «περίμενα να στηρίξουν και να ψηφίσουν καταθέτοντας τις διαφωνίες τους. Φοβάμαι ότι υπάρχουν αποφάσεις ρήξης εδώ και καιρό. Θα φθάσω μέχρι το τέλος γι να εγγυηθώ την ενότητα. Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στάση συγκεκριμένων στελεχών του κόμματος. «Με έχει εκπλήξει προσωπικά η στάση ορισμένων συντρόφων. Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες και είχαμε τις ίδιες αγωνίες. Γνωρίζαμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι θεώρησαν σκόπιμο μετά τις διαπραγματεύσεις 17 ωρών να λένε, εσύ θα ψηφίζεις και εμείς θα δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας. Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία 149+12=163 βουλευτές δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το κομματικό μοντέλο». Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα, όπως αποφασίστηκε στο ιδρυτικό του συνέδριο τον Ιούλιο του 2013 απέτυχε.  «Είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να αποδεχθούμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ένα κόμμα 30.000 μελών που το στηρίζει μια κοινωνία 3 εκ. ανθρώπων. Δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τις σχέσεις με την κ. Κωνσταντοπούλου, είπε ότι έχει εκφράσει τον προβληματισμό του δημόσια, «εάν η πρόθεση είναι να παίζουμε κλεφτοπόλεμο και να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί για να δείξουμε ότι αντιστεκόμαστε στην τρόικα, είναι αστεία πράγματα».

Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα
Για το επίμαχο θέμα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα – και κατά τη γνώμη μου – αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» είπε ο πρωθυπουργός.  «Πριν το δημοψήφισμα κάποιοι είχαν αναδείξει κλίμα πραξικοπήματος. Τώρα ορισμένοι επιχειρούν μία λαθροθηρία, ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε την έξοδο από το ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το βράδυ είπα την απόφασή μου στη Μέρκελ και τον Ολάντ και τους είπα ότι θα προτείνω το «όχι» στο δημοψήφισμα και τους ζήτησα να πάμε ψύχραιμα και ήρεμα σε αυτό το δημοψήφισμα. Για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κλίμα ασφάλειας και με διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν». Δεν συνέβη αυτό τελικά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η απόφαση του eurogroup οδήγησε στην απόφαση της ΕΚΤ για κλείσιμο των τραπεζών. Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν εκδικητική σε μία επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπερασπίστηκε την επιλογή τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη, ήταν ένα δημοψήφισμα κόντρα σε θεούς και δαίμονες. «Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτούς τους πέντε μήνες
«Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό ήταν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε την καταστροφή. Πριν από τις εκλογές δεν είπα εγώ θα σκίσω τα Μνημόνιο με ένα νόμο. Ας αφήσουμε αυτό το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος και ότι όλα θα είναι εύκολα» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση για πρώτη φορά. Οι θεσμοί αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ανεξάρτητοι και ουδέτεροι. Θα πρέπει να κάνουμε αποτίμηση νηφάλια αλλά να μην μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε γιατί δώσαμε τη μάχη. Επιχειρήσαμε σε δυσμενείς συνθήκες να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού. Στο τέλος της ημέρα ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο το αδιέξοδο του δρόμου της λιτότητας. Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η Ιουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν εμπεριέχει τάσεις ρεμβασισμού
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο Αλ Τσίπρας δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί. Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. «Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε: «Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις «κόντρα στους θεσμούς», είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει. Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή» είπε πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ: Altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου