Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας στην Κ.Ε.: Αν ο στόχος δεν είναι κοινός, δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης





Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή και την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να συζητηθούν όλα τα διλήμματα και να λυθούν οριστικά οι διαφορές.
Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές.
Ο στόχος είναι κοινός, διαφωνούμε στα μέσα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ψήφους άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο, λύνοντας τις διαφορές με το διάλογο και ενωμένοι όμως πραγματικά, όχι με τα λόγια.
Κόμμα σημαίνει και κοινός στόχος, ο κοινωνικός μετασχηματισμός, αν ο στόχος δεν είναι κοινός δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης. Αν ο στόχος δεν είναι κοινός τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης.
Προτείνω εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή. Όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών να συμφωνήσουμε ένα πράγμα: Ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ότι θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου και πρωτοφανούς δυϊσμού στην ΚΟ. Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο Αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες.
Αν υπάρχει άποψη ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο για να συζητηθεί. Αν κάνουμε σωστά που προσπαθούμε να ασφαλίσουμε τη χειροβομβίδα που έχουμε στα χέρια μας.

KE1_3007

Δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι πολλοί σύντροφοι θεωρούν ότι πρέπει σήμερα να παρθούν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Υπάρχει άποψη και είναι σεβαστή που δεν αποδέχεται την ανάλυση που έκανα πριν. Που θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της συμφωνίας. Απόλυτα θεμιτό αυτό το σχέδιο, να κατατεθεί και να συζητηθεί.
Είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις. Μετά τη διαπραγμάτευση οι αποστάσεις διευρύνθηκαν στην ΚΟ. Είναι λάθος αυτά τα ρήγματα κανείς να τα διευρύνει.
Όχι αντιπαράθεση με κραυγές. Προτείνω τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβρη για να συζητήσουμε για όλα τα θέματα και τις πιθανές εναλλακτικές.
Όχι να μην έχουμε άποψη και να μην καταθέτουμε. Υπάρχουν όωμς τρεις προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη μεταξύ μας και σεβασμός στην διαφορετική άποψη
Οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες κινούνται, Μπορούμε να τις αλλάξουμε.
Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε το λαό που πίστεψε στην έντιμη και ειλικρινή προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Ο κόσμος δεν μετουσιώνει την πίκρα σε απογοήτευση και οργή αλλά στέκεται δίπλα μας.

KE2_3007

Θέλω να συζητήσουμε στο πιο ακραίο και δύσκολο σενάριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς αντιδράμε στα δύσκολα; Με ποιο σχέδιο; Με ποια προοπτική; Αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες.
Σήμερα σαπίζει το παλιό πολιτικό σύστημα.
Έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή.
Η αναδιάρθρωση είναι πλέον ορατή. Δεν συζητάμε εάν θα γίνει αλλά σε τι βάθος.
Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Η συμφωνία που μας προτείνεται στο δεύτερο σκέλος κινείται σε σκληρή κατεύθυνση. Υπάρχουν δυνατότητες. Όσο λάθος είναι να ωραιοποιείς την κατάσταση τόσο λάθος είναι και να την δραματοποιείς.
Θα πρέπει να συζητήσουμε συντεταγμένα χωρίς κραυγές και φωνές των εύκολων λύσεων και μαγικών συνταγών.
Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης μέρους των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το χρέος αποτελεί το εργαλείο αυτής της επιτήρησης.

- Ο πρωθυπουργός κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου
Πρέπει ο ανακαθορισμός του σχεδίου στις νέες συνθήκες να μην γίνει με όρους υποτίμησης του προσπάθειας και μηδενισμού όλων όσων καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για μια αριστερή κυβέρνηση. Η απάντηση πρέπει να είναι καταφατική. Να παλέψουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.
Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη μάχη ου δώσαμε. Τιμωρητικά τα capital control επειδή πήγαμε σε δημοψήφισμα. Καταφέραμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να αναδείξουμε την ακαμψία και την σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πειθάρχησης και δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στην ηγεμονία της Ευρώπης.
Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και να κοιταχτούμε στα μάτια. Όταν αναζητούσαμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μάταια.
Κανένα στέλεχος του κόμματος δεν έλεγε πριν το δημοψήφισμα ότι το όχι σήμαινε έξοδο από το ευρώ.
Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να φέρουμε. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία ας το ισχυριστεί ανοιχτά.
Αν υπάρχει η άποψη ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία, να ειπωθεί
Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια, πρέπει να ειπωθεί.
Εξαναγκασθήκαμε να υποχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα.
Ακραία θέση όσοι υποστηρίζουν ότι υποστήκαμε μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και ασπαστήκαμε την σοσιαλδημοκρατία έστω και εξ΄ ανάγκης.
Η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία υποτίμηση, τη σκληρή λιτότητα και την προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για στήριξη. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια.
Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού και την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη εναλλακτική επιλογή: Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ.
Αναγκασθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις αποφάσεις τις θέτουμε μπροστά στην κοινωνία και την ΚΕ
Δεν είναι αυτός ο συμβιβασμός που είχαμε ονειρευτεί, ο συμβιβασμός που σχεδιάσει αυτός ο συμβιβασμός.
ΠΗΓΗ: Altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου