Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει, και οι παρούσες εσωκομματικές διαδικασίες απλά κουράζουν..

Του Σπύρου Γουδέβενου    

Αρχικά, συγνώμη για το απόλυτο και το απαισιόδοξο του τίτλου... Είμαι από αυτούς, που πίστεψα στο εγχείρημα, πίστεψα ότι παρά τις αδυναμίες του θα μπορούσε να φέρει σε ευνοϊκότερη θέση τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς... Ο Ασθενής Απέθανε.... Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πει κάποιος είχε μία αντιφατιτκότητα, λόγω της συνύπαρξης δυνάμενων της ανανεωτικής αριστεράς και αυτών της ριζοσπαστικής-κομμουνιστικής αριστεράς, με τα τελευταία χρόνια να έχουμε και έντονο χρώμα σοσιαλδημοκρατίας λόγω της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, που τελικά εκ του σημερινού αποτελέσματος δεν ήταν το "χειρότερο" κακό, αφού οι πλειοψηφικές δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς εντός κόμματος και κυβέρνησης είναι οι υπεύθυνες σε μεγάλο μέρος για την μνημονιακή στροφή...

Παρόλα αυτά, οι βίαιες μνημονιακές πολιτικές, με τα ολέθρια αποτελέσματα που είχαν μέχρι το 2015 σε εκατομμύρια λαού, έδιναν την εικόνα ότι το "εγχείρημα" ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια πιο αισιόδοξα νερά. Το γεγονός, ότι μέχρι και η ηγεσία του κόμματος (με πολλές διαδοχικές στρογγυλεύσεις), έδειχνε να βάζει τον εαυτό της καθαρά απέναντι από το νεοφιλελεύθερο μνημονιακό μέτωπο, φαινόταν ως ο "άλλος δρόμος", αν και τα μειοψηφικά ριζοσπαστικά κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2012 προειδοποιούσαν για τα αδιέξοδα και τις αυταπάτες που ελόχευαν!

Πλέον η κατάσταση, είναι απλή, και όποιος δεν την βλέπει, απλά στρουθοκαμηλίζει, σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η ηγεσία, που είναι "πάση θυσία στο ευρώ", με μία Ευρώπη που δεν έχει σκοπό να σταματήσει τον στραγγαλισμό μας, άρα μιλάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την ομάδα του, απλά αν παραμείνουν στην εξουσία (με όποιο τρόπο) θα εφαρμόσουν αναγκαστικά μνημονιακές πολιτικές (υπερφορολόγηση του λαού, μείωση του κοινωνικού κράτους, μη φορολόγηση πλούτου... Και να ήθελε να φορολογήσει το πλούτο, σήμερα ενημερωθήκαμε ότι η τρόικα απαίτησε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για κέρδη πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ.).... Και αν το 2015 ήταν δύσκολή η έξοδος από το κολαστήριο του ευρώ, το 2015, το 2016 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη λόγω των νέων μέτρων που θα στραγγίζουν τα ταμεία, άρα για τον Αλέξη Τσίπρα, και το 2016 το "ρήξη" μέχρι το τέλος, ΔΕΝ θα είναι επιλογή...

Το στρατόπεδο, Αριστερή Πλατφόρμα, ανεχόταν το εντός ευρώ της ηγεσίας, όσο αυτό δεν θα έφερνε νέα λιτότητα, αν και είχε ορθότατη ανάλυση για τα μηδαμινά όρια ελιγμών εντός ευρωζώνης. Και πλέον είναι ξεκάθαρο μετά το αριστερό Μνημόνιο 3, αυταπάτες συνύπαρξης με τους εκτελεστές "αριστερούς" μνημονιακούς  δεν μπορεί να υπάρχουν. Και αν ήλπιζε μέχρι σήμερα, σε μία πρόταση Τσίπρα για μία σχετικά ταχεία απεμπλοκή από Μνημόνια, είδαμε από τα λεγόμενα και το ύφος του πρωθυπουργού ότι ούτε πρόθεση για διάλογο μαζί της δεν έχει, και βέβαια κανένα σχέδιο... Το σχέδιο Τσίπρα, είναι απλά να βγαίνει η μέρα, και βλέπουμε....Πάντα εντός ευρώ και μνημονίων.

Τέλος, υπάρχει το ενδιάμεσο στρατόπεδο, αυτό που μέχρι πρότινος μαζί με την ομάδα Τσίπρα, έφτιαχναν την προεδρική πλειοψηφία, που δεν θέλει με τίποτα το Μνημόνιο, αλλά ούτε και grexit, και θέλει και ενότητα (δες τελευταίο κείμενο των 53).... Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι, δεν είδε τι έγινε αυτό το εξάμηνο, ή δεν θέλει να κάνει την απλή ανάγνωση, ότι παραγωγική ανασυγκρότηση, πολιτική για τα λαϊκά στρώματα, με την ανοχή Σόϊμπλε (ώστε να είσαι εντός ευρωζώνης), ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Ύστερα από τα παραπάνω, πιστεύω ότι πεδίο σύνθεσης στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει..... Ηγεσία και Πλατφόρμα, είναι πλέον στα αντίπαλα στρατόπεδα στο πεδίο της ταξικής πάλης... Και σε ότι αφορά τους ενδιάμεσους, η ιστορία δεν θα περιμένει να πάρουν θέση για πολύ ακόμα.

Καμία σημασία δεν έχει, αν καταλήξουμε σε ένα Συνέδριο, με την άποψη της Ηγεσίας ή της Πλατφόρμας να καταγάγει κάποια οριακή νίκη, εξοθώντας τον ηττημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε την σημασία του, ως αυτό που ήταν, και ξεπεράστηκε από την πολιτική συγκυρία πλέον. Πλέον οι επιλογές περιορίζονται στις εξής δύο.... "ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ  ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ 'Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ"

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαλέξει στρατόπεδα, και οι παράγοντες του κόμματος, ας μην τον κουράζουν!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου