Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

"Θα φύγουμε από την Σένγκεν και θα γίνουμε..", σαν την Βρετανία και την Ιρλανδία!

Αν ακούσει κάποιος Mega, Ant1, ΣΚΑΙ, μαζί με Ποτάμια, ΝΔ, και άλλους #MenoumeEvropi και δεν ξέρει για την συνθήκη Σένγκεν, θα νομίζει ότι αν βρεθεί η χώρα μας εκτός θα κλείσουν τα σύνορα της και κανείς δεν θα μπορεί (ούτε πολίτης της) να βγει εκτός.....

Μεγάλη παραπληροφόρηση.....

Τι είναι ο χώρος Σένγκεν

Η Συνθήκη Σένγκεν υπεγράφη το 1985, όταν πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, αποφάσισαν να καταργήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, δημιουργώντας τον λεγόμενο χώρο Σένγκεν. Σήμερα ο  χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες, 22 από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χώρα που ανήκει στον χώρο Σένγκεν αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζει στο ακέραιο τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από όλους.

Τι προσφέρει η Συνθήκη Σένγκεν στα κράτη που την έχουν υπογράψει;

Εντός του εδάφους του χώρου Σένγκεν είναι εξασφαλισμένη η ελεύθερη κυκλοφορία όχι μόνο προσώπων, αλλά και εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Κι αυτό γιατί τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί και αντικατασταθεί με ενιαία εξωτερικά σύνορα.

Στα κράτη του χώρου Σένγκεν ισχύουν κοινοί κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Πρακτικά, τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Συνθήκη στους πολίτες των χωρών που την έχουν υπογράψει είναι πολλά. Οι εν λόγω πολίτες που κινούνται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο δεν υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους, ούτε προβλέπεται για αυτούς αναμονή σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Η διενέργεια αστυνομικών έλεγχων επιτρέπεται μόνο αν η αστυνομία έχει πληροφορίες για πιθανή απειλή στη δημόσια ασφάλεια. Στα λιμάνια και τα αεροδρόμια,  οι μοναδικοί έλεγχοι που επιτρέπονται αφορούν στην επαλήθευση της ταυτότητας του νόμιμου κατόχου του εισιτηρίου.

Δηλαδή τι θα αλλάξει,αν βγούμε εκτός;;;;;;

Απλά θα χρειαστεί ίσως κανά διαβατήριο για ταξιδάκι στην Ευρώπη, και θα περιμένουμε λίγα λεπτά σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να ελεγχθούν τυπικά οι βαλίτσες μας (σε ότι αφορά την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων μια χαρά θα γίνεται χάρη στους νόμους της Ε.Ε.)....Σιγά τα λάχανα, δηλαδή!

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι εκτός Σένγκεν βρίσκονται Μ.Βρετανία και Ιρλανδία, των οποίων οι πολίτες ελεύθερα ταξιδεύουν και με ευκολία ταξιδεύει ο καθένας στις χώρες αυτές!

Και τέλος στο δίλημμα που βάζει η ΕΕ, πνίξτε περισσότερους πρόσφυγες στο Αιγαίο ή σας πετάμε εκτός Σένγκεν, απαντάμε στους "εταίρους"....ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ, πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου