Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας στους υπουργούς: Λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις και πολλή δουλειά - Αξιολόγηση κάθε υπουργείου στο 6μηνο

Σε αυστηρό ύφος κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αφού ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε βάθος 4ετίας, τόσο σε σχέση με τη συμφωνία όσο κι έξω από αυτή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους υπουργούς του πως θα παρακολουθεί ο ίδιος το κυβερνητικό έργο και περιμένει απολογισμό των πεπραγμένων κάθε υπουργείου στους 6 πρώτους μήνες. Έκανε μάλιστα σύσταση να περιορισθούν οι εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πλατώ.

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές πως η φάση της διαπραγμάτευσης τελείωσε και τώρα ήρθε η ώρα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης και της εφαρμογής ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εντολή 4ετίας και "σε 4 χρόνια από σήμερα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει μια διαφορετική Ελλάδα", όπως είπε. Ο στόχος είναι εφικτός αρκεί να τολμήσουμε να κάνουμε τομές, είπε χαρακτηριστικά.
Βασικοί πυλώνες του εναλλακτικού μοντέλου που θα προωθήσει η κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι οι εξής:
αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών κι ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η αποτυχημένη  νεοφιλελεύθερη συνταγή που θέλει να φέρει ανάπτυξη πάνω σε ερείπια
προστασία της εργασίας με γρήγορη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
αναδιανομή των φορολογικών βαρών
έμφαση στην τεχνολογία και καινοτομία, ώστε να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Τόνισε ωστόσο ο πρωθυπουργός πως η υλοποίηση αυτών των στόχων περνά από ορισμένα βήματα, πρώτο από τα οποία είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία αν γίνει σωστά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα εξασφαλίσει οριστικά την ασφάλεια των καταθέσεων αλλά θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
"Η συμφωνία δεν έχει μόνο αγκάθια"
Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως σε αυτή υπάρχουν θετικές δράσεις όπως το χτύπημα στη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία αλλά και ανοιχτά μέτωπα που προέκυψαν μετά από επιμονή της κυβέρνησης:
1. κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας
2. ρύθμιση αγοράς εργασίας
3. λειτουργία ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας
4. δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ
5. αποφυγή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή κι η πολιτική σταθερότητα και για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι να αποκρουστούν οι συνέπειες των αρνητικών σημείων της συμφωνίας.
Πρωτοβουλίες πέρα από τη συμφωνία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πρωτοβουλίες που θέλει να λάβει η κυβέρνησή του σε πεδία όπου δεν επεμβαίνει η συμφωνία με τους δανειστές, με πρώτη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αυτή προβλέπεται να υλοποιηθεί με βάση τους παρακάτω άξονες:
Υγεία: αναβάθμιση του ΕΣΥ και δημιουργία συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως "εμβληματική μεταρρύθμιση"
Παιδεία: τόνωση της έρευνας αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλη μεταρρύθμιση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύνδεση του σχολείου με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό
Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ανεργίας: έχουν γίνει βήματα, πρέπει να γίνουν κι άλλα για να ανακουφιστούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες και να έχουν πρόσβαση στην εργασία
Αλλά και πέρα από το κοινωνικό κράτος, ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στην πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής, ως βασικό στοιχείο αυτής της κυβέρνησης που θα επιτευχθεί με πολλή δουλειά και στήριξη όλων των θεσμών.
Τέλος, στις πέρα της συμφωνίας δράσεις, ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε με ιδιαίτερη έμφαση την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που μπορεί να εξασφαλίσει πόρους "για την αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία". "Δεν πρέπει να ούτε ένα ευρώ, σχεδόν όλα εξαρτώνται από την απόδοσή μας", είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν την προηγούμενη περίοδο και τώρα θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση:
ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες
λαθρεμπορία καπνικών
Παιδείας
συνεταιριστική οργάνωση αγροτών
έρευνα για την καινοτομία
Το προσφυγικό, από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυσικό ζήτημα κι ενημέρωσε τους υπουργούς για τη συμφωνία που επετεύχθη στην προσχθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε πως το θέμα αυτό φέρνει στην επιφάνεια ξανά το ερώτημα "ποια Ευρώπη θέλουμε;" εξηγώντας πως από τη μία είναι η άποψη που θέλει την Ευρώπη φρούριο και τα σύνορα εμπόλεμες ζώνες όπου θα ρίχονται δακρυγόνα στους πρόσφυγες κι από την άλλη η άποψη που λέει ότι η ανθρωπιά και η φιλοξενία μπορέι να γίνει πολιτική πράξη με αποτελέσματα για τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Η οργάνωση του κυβερνητικού έργου
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η διάλυση των υπερυπουργείων κι η επιστροφή στο παλιό μοντέλο δε σημαίνει ότι τα υπουργεία θα λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς έλεγχο και συντονισμό. Αντιθέτως οργανώνονται 3 βασικοί κύκλοι, διυπουργικής επαφής:
1. Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)
2. Συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής (υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας)
3. Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)
Το κυβερνητικό έργο θα ελέγχεται από ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο ενώ κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί στενά το τί γίνεται σε κάθε υπουργείο. "Θα έχω περισσότερο χρόνο", προειδοποίησε εμμέσως τους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας, εννοώντας ότι πλέον δε θα καταναλώνει χρόνο στη διαπραγμάτευση.
"Κανείς μας δεν είναι μόνιμος"
Κάλεσε τους υπουργούς να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον με ανιδιοτέλεια. "Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν αντιστοιχεί στο αξιακό μας πλαίσιο και δε θα γίνεται αποδεκτή" είπε. Τους ζήτησε επίσης να βιαστούν: "Δεν έχετε χρόνο, δεν υπάρχει το "έχει ο θεός"" και τους είπε πως σε 6 μήνες ο καθένας κι η καθεμιά τους θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων του χαρτοφυλακίου του/της και βάση αυτού θα αξιολογηθούν. "Κανείς δεν είναι μόνιμος" είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του με την προτροπή στους υπουργούς να περιορίσουν σημαντικά τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και δηλώσεις. "Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του κι όχι με τα λόγια" είπε και τόνισε πως η νοοτροπία της κυβέρνησης συνοψίζεται στο "λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά".
ΦΩΤΟ: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ, eurokinissi
ΠΗΓΗ: ΤΟ Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου