Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

“ΟΙ ΔΡΑΧΜΟΛΑΓΝΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ”!

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΕΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ “ΟΙ ΔΡΑΧΜΟΛΑΓΝΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ”!

ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ!

Τα "χέρια τους τρίβουν" με ενθουσιασμό οι ιθύνοντες κύκλοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο από το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, καθώς σε αυτό διαβάζουν την ταχύτατη εφαρμογή του νέου τρίτου μνημονίου μετά και την επικράτηση των μνημονιακών κομμάτων στην Ελληνική Βουλή. Παράλληλα επιχαίρουν για το γεγονός της εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινοβουλίου από τις αντιμνημονιακές προοδευτικές δυνάμεις (χρησιμοποιούν τον όρο "δραχμολάγνοι" για να τις υποτιμήσουν), εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα και θα επηρεάσει γενικότερα και προς σαφώς αντιδραστικές κατευθύνσεις τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά επιχειρεί να προσπεράσει το άνοιγμα τις συζητήσεις για το κρατικό χρέος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και υπενθυμίζει ότι η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα γίνει με τον τρόπο που περιγράφεται από τη μνημονιακή συμφωνία. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Ζάιμπερτ δήλωσε σχετικά: «εχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία» (βλ. αναλυτικά παρακάτω).

Τον χορό των σχετικών δηλώσεων άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/9) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την επιστολή που έστειλε στον Αλ. Τσίπρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί «γρήγορα κυβέρνηση» και ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των κομμάτων και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους Ελληνες και στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Ζ.Κ, Γιούνκερ, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», και πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο ΖΚ. Γιούνκερ στην επιστολή του υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και κατέληξε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά. Στην προσφυγική κρίση αναφέρεται στη δική του συγχαρητήρια επιστολή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως «οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις». Ο Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες της Ευρώπης είναι αυτές που αντιμετωπίζει τώρα και η Ελλάδα, όπως η προσφυγική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΜΕΝΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ...

Στις Βρυξέλλες, πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών έγινε δεκτό με ικανοποίηση για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πλέον αποτελούν πάνω από το 85% της ελληνικής Βουλής. «Το γεγονός ότι οι δραχμολάγνοι (!) βρέθηκαν εκτός Βουλής είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή», τονίζοντας ότι από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, τον Μάιο του 2010, δεν έχει υπάρξει πιο «μνημονιακή» Βουλή.

Δεύτερον, το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του μνημονίου, η ίδια κυβέρνηση έχει κληθεί τώρα και να το εφαρμόσει. Οσοι ήταν αντίθετοι με τη συμφωνία του Αυγούστου δεν είναι μόνο εκτός κυβέρνησης αλλά και εκτός Βουλής. Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα εξέφρασε χθες τηλεφωνικώς και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ιδιαίτερα καυστικός για τον κυβερνητικό σύμμαχο που επέλεξε ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιόφωνο τόνισε ότι πως θεωρεί «περίεργο ένας αριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη, κι ενώ είχε και άλλες επιλογές, να συνεργάζεται με το κόμμα των ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της άκρας δεξιάς». Ο Μαρτιν Σουλτς επισήμανε πως ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να «ελέγχει» τον Π. Καμμένο, προκειμένου ο τελευταίος «να μην προβεί σε επιπολαιότητες».

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι δυσαρεστημένοι με τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, καθώς ήλπιζαν ότι αυτή τη φορά ο Αλ. Τσίπρας θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Ομως τα μάτια των περισσότερων βρίσκονται στραμμένα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, και είναι και η πλέον σημαντική. «Αυτή η αξιολόγηση έχει στο τέλος τη διευθέτηση του θέματος του χρέους, οπότε δεν θα την κάνουν εύκολη για τη νέα κυβέρνηση», σημειώνεται αρμοδίως. Το πρώτο μεγάλο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν τα 3 δισ. που υπολείπονται από την προηγούμενη δόση.

ΖΑΪΜΠΕΡΤ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ, ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ

Στον ίδιο τόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ για τις ελληνικές εκλογές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, εκτός από την κρίση χρέους σημαντικό ζήτημα είναι το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε: «Εχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία». Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ: «Ενας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας». Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει: «Ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί».

πηγή..//www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου