Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Αστυνομική βία της ΠΓΔΜ κατά προσφύγων [Φωτογραφίες ] UPD

 
 
AP Photo/Amel Emri,  Συντάκτης: efsyn.gr 
 
Πρωτοφανή επεισόδια έλαβαν χώρα την Κυριακή, για ώρες, στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος προσφύγων με στόχο να περάσει τα σύνορα.
Στη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και σφαιρών καουτσούκ προχώρησε η αστυνομία των Σκοπίων προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια ορισμένοι πρόσφυγες πέταξαν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η ένταση συνεχίστηκε, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα, σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.
Αργότερα, το απόγευμα, η κατάσταση φάνηκε να εκτονώνεται, καθώς η βροχή που άρχισε να πέφτει λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να απομακρυνθούν από τον φράχτη.

Εκατοντάδες περιστατικά και δεκάδες τραυματίες

Αναφορές για δεκάδες τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της συνεχούς χρήσης χημικών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού και ότι έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.
«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες καουτσούκ», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μέλος των ΓΧΣ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ ανέφεραν το απόγευμα της Κυριακής ότι υπάρχουν 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είναι με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.
Επίσης, συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.
Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στη διάβαση μπροστά στον αγκαθωτό φράχτη φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημεία το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω στην ελληνική πλευρά.

«Αυστηρά διαβήματα»

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα επεισόδια.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Έλληνας πρέσβης «κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».
Για νέο περιστατικό διασποράς φημών και παραπληροφόρησης κάνουν λόγο πληροφορίες, το οποίο ξεκίνησε από χειρόγραφο κάλεσμα γραμμένο στα αραβικά που αναρτήθηκε σε κολόνα της Ειδομένης για συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής.
Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αποσυνδέουν τη μαζική συγκέντρωση στη σιδηροδρομική γραμμή από το φυλλάδιο, που μοιράστηκε χθες από αγνώστους, καλώντας τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.
«Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.
Στο κενό έπεσε η διαπραγμάτευση με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, που επιχείρησε πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων, κινήθηκε προς τον φράχτη.
Όταν οι πρόσφυγες είπαν σε αστυνομικούς ότι θέλουν να περάσουν τα σύνορα, εκείνοι απάντησαν ότι γνωρίζουν τα προβλήματά τους, αλλά η ΠΓΔΜ δεν θα γίνει χώρα τράνζιτ, και τους παρέπεμψαν στις επίσημες πληγές πληροφόρησης της Ε.Ε.
Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράχτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη χημικών.

Καταδικάζει ο Γ. Κυρίτσης

Τη χρήση βίας κατά προσφύγων από τις αρχές των Σκοπίων καταδίκασε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, κάνοντας λόγο για «πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα».
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε πρόσφυγες και μετανάστες καλώντας «να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά».
Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι «όντως υπάρχουν ακόμα κενά», όμως θεωρεί πως η προσπάθεια που καταβάλλεται «είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά».

Βολές ΠΓΔΜ κατά Ελλάδας

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ επιτίθεται εμμέσως κατά της Ελλάδας για την αδράνειά της στα επεισόδια.
Όπως αναφέρει, «περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή».
Παράλληλα, υποστηρίζει πως τραυματίστηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ (14 αστυνομικοί και 9 στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.
Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως οι επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής χώρας, οι οποίες (αμυνόμενες, όπως αφήνει να εννοηθεί) έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφός της.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου