Την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης αποδέχτηκε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά τη σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων.
Η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες.
Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των δανείων που χορηγήθηκαν σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ, συναντά όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους.
Τη διερεύνηση των δανείων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης επεσήμαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», ενώ ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.
Από την πλευρά τους, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια διευκρινίζοντας πάντως ότι θα στηρίξουν την πρόταση.
«Επιτέλους, η κάλτσα της διαπλοκής και της διαφθοράς ξηλώνεται, σκίζεται σχεδόν, από τη σημερινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει το θέμα σε Εξεταστική και να μάθει ο Έλληνας ποιος τον έφερε σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.
Παράλληλα, επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι παραβίασαν βάναυσα όλους τους νόμους που υπήρχαν και έστησαν ένα τεράστιο πάρτι για φίλους τους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια για τα δάνεια που πήραν κόμματα και μέσα ενημέρωσης.
«Σε εμάς έπεσε ο κλήρος της κάθαρσης. Κάνουμε μια ηράκλεια προσπάθεια να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Θα κριθούμε από το αν φέρουμε αυτό το ηράκλειο έργο σε πέρας», κατέληξε ο κ. Μπαλαούρας.
Ο Βασίλης Κόκκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ, υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαία η αναξιοπιστία του κόσμου απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έπαιρνε δάνεια χωρίς την απαραίτητη εξασφάλιση, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ που συμφωνεί, όπως είπε, με την πρόταση, αλλά διαφωνεί με το αιτιολογικό της.
«Ο ελληνικός λαός έχει την απαίτηση να είμαστε καθαροί. Θέλει καθαρούς πολιτικούς και όχι διαπλεκόμενους, και οφείλουν όλα τα κόμματα να συνταχθούν για να απαντηθεί αν δικαιούνταν και με ποιες προϋποθέσεις κόμματα και εταιρείες να παίρνουν δάνεια και αν υπήρχαν εξασφαλίσεις εμπράγματες», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση για Εξεταστική διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί ως προς το αιτιολογικό της.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για να χυθεί πράγματι άπλετο φως ως προς τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, γιατί αν ήθελε, όπως είπε, θα είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι εποπτεύουσα αρχή, να δοθούν όλα τα στοιχεία.
Για «δημαγωγικές πολιτικούρες που δεν πιάνουνε», μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας «ανόητα τα επιχειρήματά ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαπλακεί με τα ΜΜΕ».
«Θέση αρχής πρέπει να είναι για όλες και όλους μας να χτυπάμε τη διαφθορά. Δεν κάνουμε όμως πολιτικά παιχνίδια σπιλώνοντας αντιπάλους. Δεν χτυπάμε ηθικά τους αντιπάλους μας, για λόγους πολιτικής κερδοσκοπίας. Τέλος τα παιχνίδια. Δεν βοηθούν κανέναν. Και ο λαός τα αποστρέφεται», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για προσπάθεια να αλλάξει την ημερήσια διάταξη των πολιτικών εξελίξεων και να αποπροσανατολίσουν τον λαό, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Διαμορφώνετε έδαφος, για να κλιμακωθεί μια άσφαιρη αντιπαράθεση για ζητήματα που αφορούν υπαρκτά σκάνδαλα και διαφθορά», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα του «παρότι δεν έχει αυταπάτες θα υπερψηφίσει την πρόταση».
Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι «αντί της πραγματικής ατζέντας που έπρεπε να συζητάμε, ήθελε να διαμορφώσει άλλες προτεραιότητες», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ έκανε λόγο για «κουτοπόνηρη πρακτική και πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης».
«Υποστηρίζουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μπορέσει η Βουλή να αποδώσει τουλάχιστον ηθική ευθύνη», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο ανεπίκαιρη, απρόσφορη με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.
Από το 2013 τα πρωτοσέλιδα της «Εφ.Συν.»
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με δύο απανωτά πρωτοσέλιδα 9 Απριλίου 2013 και 10 Απριλίου 2013.Πρόκειται για την τροπολογία που πέρασε κρυφά η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2013, όταν λίγο πριν από τη λήξη μιας νυχτερινής συνεδρίασης τρεις βουλευτές της Ν.Δ. (Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης) κατέθεσαν μια «ακατανόητη» σε πρώτη ανάγνωση τροπολογία που έγινε ασμένως δεκτή από την τότε κυβέρνηση και ενσωματώθηκε στον νόμο για τις… επενδύσεις.
Η διάταξη προέβλεπε ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας οι διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών που έδωσαν δάνεια «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου