Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Il Sole: Η ανυπάκουη Γαλλία και η πειθήνια Ελλάδα

http://www.artinews.gr/assets/images/various/Francemai.jpg[  
ARti news / Ελλάδα / 26.05.16 ]

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά στη Γαλλία, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole-24 Ore που πρόσκειται στους εργοδότες κάνει τη σύγκριση μεταξύ της «εξεγερμένης» Γαλλίας και της πειθήνιας Ελλάδας! Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, σημειώνει, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αντίθετα κλιμακώνονται με τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων και την απεργία που ανακοινώθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς. Επισημαίνει δε πως το διεθνές περιβάλλον ενισχύει τις διαμαρτυρίες αυτές.


Παρόλα αυτά, η Il Sole εστιάζει στην «εντυπωσιακή αντίθεση» μεταξύ της Αθήνας όπου το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πακέτο των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση έμμεσων φόρων, «κόφτης») που είναι αναγκαίες για τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ, αντίθετα, οι εικόνες από τη Γαλλία καταδεικνύουν ότι αυτή «βρίσκεται σε ομηρία από τις εξωφρενικές αξιώσεις κάποιων από τα συνδικάτα που αξιώνουν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αγορά εργασίας.» Κι όμως ο νόμος El-Khomri  είναι «πολλά υποσχόμενος» γράφει η εφημερίδα των ιταλών εργοδοτών, ενώ υπογραμμίζει τα λεγόμενα του γάλλου υπουργού Οικονομίας E. Macron ότι «Υπάρχει μια Γαλλία που λειτουργεί, μια Γαλλία που παράγει μια Γαλλία που πιστεύει στο μέλλον της»,  τα οποία η Il Sole χαρακτηρίζει «Iερά λόγια»! Όμως επισημαίνει πως «για την ώρα, αντιμετωπίζουμε την άλλη Γαλλία.»

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που συμφώνησε «να αλλάξει», συνεχίζει η Il Sole. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν κάνει το ίδιο. Αλλά πριν από τις χώρες αυτές, το έκανε η Γερμανία, τότε που «το Παρίσι πήγαινε ενάντια στην ιστορία επιλέγοντας τις 35 ώρες εργασίας».
Έτσι σκέφτεται το ιταλικό και εν γένει το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο. Ο νέος μεγάλος εχθρός, το νέο «μαύρο πρόβατο» του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου είναι η Γαλλία, ενώ το μεγάλο παράδειγμα υπακοής και πειθαρχίας είναι η Ελλάδα!

*Στο σκίτσο ο μακαρίτης Ντε Γκωλ επί της προεδρίας του οποίου ξέσπασε ο Μάης του 1968, ζητάει από τον νυν πρόεδρο Ολάντ να καταργήσει τον μήνα Μάιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου