Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Φόβοι για τα πυρηνικά όπλα της Τουρκίας

[ ARti news / Ελλάδα / 22.07.16 ]

Οι δυτικές δυνάμεις εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που φοβούνται για την ασφάλεια των βομβών υδρογόνου του ΝΑΤΟ που είναι αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ


Σύμφωνα με το New Yorker το μέγιστο θέμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι αυτό της διεθνούς ασφάλειας. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο κίνδυνο, κυρίως λόγω των αποθηκευμένων όπλων στο έδαφός της.

Το μέγα ζήτημα συνεπώς είναι πως οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια τη δική τους αλλά και του υπόλοιπου κόσμου (συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Ελλάδας). Με άλλα λόγια πως θα εξασφαλιστεί η ασφαλής αποθήκευση των ατομικών βομβών που είναι αποθηκευμένες στη βάση του Ίντσιρλικ.

Το Ίντσιρλικ βρίσκεται περίπου 70 χλμ από τα σύνορα της Συρίας, στην πόλη των Αδάνων. Εκεί βρίσκεται μία ντουζίνα βομβών υδρογόνου Β-61 (ή Η-βόμβες), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτές οι ατομικές βόμβες τοποθετήθηκαν εκεί από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952.

Στις ώρες που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον διοικητή της βάσης, Bekir Ercan Van, και 11 άλλους ανώτερους αξιωματικούς.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η τουρκική (νατοϊκή) αεροπορική βάση είναι κεντρικής σημασίας για το χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους. Το Ιντσιρλίκ έχει εκτός των άλλων και μεγάλη συμβολική σημασία σημειώνει ο New Yorker  καθώς "ο συμβολισμός αυτών των βομβών είναι πιο σημαντικός από τη στρατιωτική τους χρησιμότητα [...] επειδή οι Β-61 βόμβες αποδεικνύουν τη σαφή δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία…». Αλλά και επειδή η βάση αυτή έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Το θεμελιώδες πρόβλημα σύμφωνα με τα αμερικανικά έντυπα έγκειται στο γεγονός ότι οι βόμβες του ΝΑΤΟ "φρουρούνται από στρατιώτες της χώρας υποδοχής." Και το Ίντσιρλικ έχει ίσως τα περισσότερα πυρηνικά όπλα από ό, τι οι άλλες βάσεις του ΝΑΤΟ. Βέβαια δεν έχει τα κατάλληλα αεροσκάφη για να τα μεταφέρουν. Όμως σε δευτερόλεπτα, μπορεί κάποιος να τοποθετήσει ένα εκρηκτικό μηχανισμό στην κορυφή του θαλάμου αποθήκευσης, καταστρέφοντας το όπλο και προκαλώντας πυρηνικό σύννεφο.

Το θέμα των πυρηνικών είναι συνυφασμένο με το πραξικόπημα και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε ασταθή σύμμαχο στρατιωτικά. Ο Sonor Cagaptay, διευθυντής αμερικανικού think tank που ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στην Wall Street Journal, πως η «φυλάκιση και η παραίτηση δεκάδων - αν όχι εκατοντάδων – αξιωματικών θα αποδυναμώσει τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα της Τουρκίας.»

Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, από την πλευρά του, αναφέρει τα εξής: Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο στρατός υπονομεύεται από εσωτερικές διαμάχες, ατελείωτες έρευνες [...]. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα της ετοιμότητας και των στρατιωτικών του δυνατοτήτων.

Τα παραπάνω διατυπώνονται με τον τρόπο ιεράρχησης των ΗΠΑ και των γεωπολιτικών τους ζητημάτων. Για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο ένας γείτονας σε κατάσταση ταραχής σε συνδυασμό με την κατοχή εκ μέρους του πυρηνικών όπλων είναι κίνδυνος θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου