Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Μια ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων στην Τουρκία

[ ARti news / Κόσμος / 17.07.16 ]

Ο αρθρογράφος  της λαϊκής αριστερής εφημερίδας Cumhuriyet, Ahmet Insel, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Galatasaray, εκδότης του σημαντικού περιοδικού  Birikim και συγγραφέας του βιβλίου «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν(Discovery) μιλάει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde για το πραξικόπημα στη χώρα του και δηλώνει τα εξής:

"Μέρος των προβαλλομένων εγκεφάλων του «πραξικοπήματος» έχουν ήδη συλληφθεί. Μεταξύ αυτών, ο πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, Α. Öztürk, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, Μ. Köse.  Όλοι κατηγορούνται ότι ανήκουν στα δίκτυα της ισλαμικής αδελφότητας του Fethullah Gülen, η οποία εδώ και καιρό ήταν σύμμαχος του Ερντογάν προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του και να διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό, πριν να γίνει στη συνέχεια ο σφοδρότερος αντίπαλός του.


Μεταξύ των 2839 αξιωματικών και στρατιωτών που συνελήφθησαν στις 16 Ιουλίου, υπάρχουν δόκιμοι της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Τσανάκκαλε, αλλά κυρίως οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, των οποίων οι βάσεις βρίσκονται στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, και κάποιοι διοικητές τεθωρακισμένων. Υπάρχουν επίσης ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι, χωρίς να κατηγορούνται για την οργάνωση του πραξικοπήματος, το άφησαν να συμβεί, κι αυτή είναι η περίπτωση του διοικητή της Μερσίνας, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στο νότο…

Φαίνεται, επίσης, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ότι η δικαιοσύνη θα προχωρούσε σε διώξεις κατά αξιωματικών στο στρατό  που θα κατηγορούνταν με ψευδή στοιχεία ως «γκιουλεντιστές»(οπαδοί του Γκιουλέν) και ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα. Αυτό εξηγεί ίσως γιατί επισπεύστηκε η εκδήλωση του πραξικοπήματος και η όχι καλή προετοιμασία του.  […]

Είναι εντυπωσιακός ο ερασιτεχνισμός των πραξικοπηματιών, ο αυτοσχεδιασμό τους, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του στρατού. Έτσι, αντί να πάρουν πρωτοβουλία για τα κλασικά "χτυπήματα" με συλλήψεις εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας (μέλη της κυβέρνησης και αρχηγός του κράτους), αυτή επεδίωξαν να συλλάβουν τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού που δείχνει ότι επρόκειτο για ένα είδος πραξικοπήματος εντός του στρατού.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πραξικόπημά τους απέτυχε. Ο Ερντογάν είχε χρόνο να δραπετεύσει και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του. Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι πήραν τον έλεγχο της τηλεόρασης, μην καταλαβαίνοντας ότι σήμερα, υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τα δορυφορικά κανάλια.
[…]Η ιδέα του πραξικοπήματος ήταν σαφώς να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή δημόσια στήριξη από εκείνους που ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αυταρχικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γι’ αυτό αυτοαποκλήθηκαν «Επιτροπή για την ειρήνη στη χώρα» απηχώντας όλους εκείνους που σήμερα στην Τουρκία ανησυχούν για τον τρόπο που ο αρχηγός του κράτους αναζωπυρώνει τις εσωτερικές εντάσεις στη χώρα για να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του…
Αλλά παρά το γεγονός αυτό, κανένα κόμμα, κανένα συνδικάτο δεν τάχθηκε υπέρ του πραξικοπήματος. Κανείς δεν βγήκε στους δρόμους υπέρ τους.

Αντ’ αυτού, για πρώτη φορά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη στρατιωτική απαγόρευση και βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί αν είχαμε ένα κλασικό "πραξικόπημα" που θα γινόταν από το Γενικό Επιτελείο του στρατού. Ο θεσμός αυτός διατηρεί το κύρος του στα μάτια μεγάλου μέρους του κοινού. Το γεγονός ότι το πραξικόπημα έγινε από μια ομάδα στασιαστών το καταδίκασε σε αποτυχία.

Πολλοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι ήταν μια προβοκάτσια που διοργανώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν για να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του, κάτι το οποίο είναι παράλογο, αλλά η Τουρκία είναι ένα γόνιμο έδαφος για τις θεωρίες συνωμοσίας...

Εκτός από το σοκ, η εικόνα της Τουρκίας έχει πληγεί. Είχαμε πρώτα τα χτυπήματα από τους τζιχαντιστές, έχουμε τη σύγκρουση με το κουρδικό ΡΚΚ στο νότο, η τουρκική λίρα έπεσε κατά 6% έναντι του δολαρίου, επιπλέον, το πραξικόπημα απέτυχε μεν αλλά ήταν πολύ βίαιο, όπως αποδεικνύεται από τη βλάβη στο Κοινοβούλιο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι πραξικοπηματίες βομβαρδίζουν την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Πέρα από τις συλλήψεις, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να είναι πιο αποφασισμένος να εκκαθαρίσει τον στρατό, τη δικαιοσύνη και γενικά τον κρατικό μηχανισμό από τους αντιπάλους του, τους αποκαλούμενους "gülenistes". Σε μία μόνο ημέρα, 16 Ιούλη 2745 δικαστές και εισαγγελείς σε ένα σύνολο 14 000 έχουν απολυθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Δέκα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας συνελήφθησαν.

Μόνο η αστυνομία φαίνεται προς το παρόν να αποφεύγει τις  εκκαθαρίσεις, αλλά έχει ήδη «εκκαθαριστεί» πριν δύο χρόνια. Ήταν ο στυλοβάτης της εξουσίας του Ερντογάν κατά των
πραξικοπηματιών…

Τώρα, ο αυταρχικός Ερντογάν παρουσιάζεται στο ρόλο του υπερασπιστή της δημοκρατίας και των θεσμών καλώντας τον πληθυσμό να κινητοποιηθεί στους δρόμους. Ο δρόμος ανοίγει γι αυτόν προκειμένου να καθιερώσει με ένα δημοψήφισμα την προεδρική δημοκρατία που επιζητεί. Κι εκεί που πάλευε να βγει από την διπλωματική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει, μετά από αυτή την κρίση έχει την ισχυρή υποστήριξη όλων των συμμάχων, ξεκινώντας από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου