Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η Λαγκάρντ ομολογεί: Αποτυχία η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα

«Αποτυχημένη» χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς την εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα η ίδια η διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ. 
 
Η παραδοχή αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες του Ταμείου, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να διαφαίνεται αλλαγή στάσης.
Ωστόσο, το «συγγνώμη λάθος» προφανώς δεν μπορεί να φέρει πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις που «τσεκουρώθηκαν» άγρια στο βωμό των μνημονίων, ούτε να μειώσει το ποσό ανεργίας που παραμένει πρώτο στην Ευρωζώνη, μετά από τόσα «λουκέτα» και τόσες θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times η κυρία Λαγκάρντ, σημείωσε: «Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», είπε.
Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Στη συνέντευξη που έδωσε, με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας της αυτό τον μήνα ως επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» στην εργασία του σε θέματα, όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας.
H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε η Λαγκάρντ, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω. «Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι.
Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αλλά… θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι δεν έχουν πεισθεί όλοι ότι ένας Οργανισμός, που εξακολουθεί να θεωρείται ως ο μπαμπούλας που εμφανίζεται μόνο για να δώσει σκληρή θεραπεία σε περιόδους κρίσης σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να γίνει πιο ήπιος και καλοσυνάτος.
Εάν οι επικριτές βλέπουν την Ελλάδα ως την αποτυχία των ορθόδοξων οικονομικών και την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ ως ένδειξη αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, αναφέρει η εφημερίδα.
Το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, θα ήταν «καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου