Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η απάνθρωπη «δημοκρατία» του Δ. Σταμάτη

[ Κώστας Καναβούρης / ARti news / 28.07.16 ]

Έχει πολλές αναγνώσεις η κατάπτυστη άποψη (διότι περί απόψεως πρόκειται και όχι περί δηλώσεως) του ΝέοΔημοκράτη πρώην υπουργού Επικρατείας των Σαμαροβενιζέλων Δημήτρη Σταμάτη για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Δεν είναι μια συνηθισμένη δεξιά αμετροέπεια το να λες ότι καλά έκανες που έκλεισες την ΕΡΤ. Είναι μια βαθύτατη απρέπεια εναντίον του πολιτεύματος και μια κυνικότατη αποκάλυψη για την ιδέα που έχει η βαθιά δεξιά για τη Δημοκρατία και τον ρόλο του Κράτους στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της Δημοκρατίας. Είπε αυτός ο Σταμάτης στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία (εν εξάλλω καταστάσει επειδή του υπενθύμισε ότι ήταν πρωτεργάτης του μαύρου στην ΕΡΤ): «Αν είχαμε τέτοιους σαν εσάς, καλά κάναμε και την κλείσαμε. Ήσασταν φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά νόμιζε ότι είχε εύκολο αντίπαλο επειδή τω καιρώ εκείνω η Αννέτα Καββαδία ως δημοσιογράφος κάλυπτε για την ΕΡΤ το ρεπορτάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γελοίο και να το λες; Γελοίο. Επικίνδυνο όταν είναι το βαθιά πολιτικό σου επιχείρημα; Επικινδυνότατο. Αποκαλυπτικό φασίζουσας αντίληψης για τη δημοκρατία; Αποκαλυπτικότατο.

Όχι μόνο επειδή φανερώνει την αντίληψη της Δεξιάς για το Κράτος που το εννοεί ως φέουδο, προορισμένο να εξυπηρετεί το κόμμα και όχι τον λαό, άρα τρόπαιο και φόβητρο εις βάρος όσων έχουν διαφορετική αντίληψη, αλλά και επειδή μια τέτοια αντίληψη αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος ενός φορέα Δημοκρατίας όπως η ΕΡΤ. Αδυνατεί να συλλάβει (επειδή πλήρως αδιαφορεί, επειδή πλήρως τέτοια πράγματα δεν ανήκουν στο θεωρητικό και ιδεολογικό ορίζοντα της Δεξιάς) την ΕΡΤ ως κιβωτό της Ιστορίας του ελληνικού Κράτους, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ελληνικού ήχου.

Είναι λίγη (πάντοτε ήταν λίγη) η εγχώρια Δεξιά του πρωτόγονου καπιταλισμού του πλιάτσικου, ώστε να συλλάβει τέτοιες έννοιες και τέτοια περιεχόμενα. Έτσι κυβέρνησε, έτσι κατέστρεψε. Δηλαδή, για να πάμε και λίγο παραπέρα, η δικτατορία καλώς έγινε, αφού η ΕΔΑ ανέβαινε με τα μπούνια στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, σε μια μεγαλειώδη όσμωση πολιτισμού και πολιτικής που ουδέποτε άλλοτε υπήρξε.

Στη δικτατορία πέτυχε. Ακόμα και σήμερα η Αριστερά (είτε κυβερνώσα, είτε όχι, είτε εντός ή εκτός Βουλής) δεν είναι ένα μαζικό, βαθύτατα σπαρακτικής συνείδησης και ελπίδας κίνημα. Στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν πέτυχε. Το σύστημα ηττήθηκε. Γι’ αυτό αφρίζουν οι Σταμάτηδες. Επειδή ούτε νοιάζονται, ούτε συμπονούν.Α

Γι’ αυτούς η ανεργία, δεν είναι οικογένειες που πάσχουν (ο Μητσοτάκης έστειλε με τη μία, χιλιάδες ως υπουργός, στον αγύριστο της ανεργίας, τη στιγμή που ξεχνούσε τη Siemens), είναι αριθμοί σ’ έναν επαχθέστατο κατάλογο της εξουσίας. Στην αντίληψη του Δ. Σταμάτη ένα παιδί δεν θα κλάψει ποτέ και ούτε θα λιποθυμήσει από έλλειψη τροφής. Στην αντίληψη του Δ. Σταμάτη δεν υπάρχει το κρύο, η απελπισία, το μαύρο τίποτα που περικυκλώνει έναν άστεγο. «Καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ». Ποια έρημη χώρα υπάρχει εδώ; Ποια Ελλάδα που κατασπάραξε τα «δροσερά ελληνόπουλα» και ανέμισε του «αμέτρητους γραικύλους» κατά πως λέει ο ποιητής Νίκος Καρούζος; Είναι μακρύς ο κατάλογος αυτών που πρέπει να απαντήσουν. Για να μην επιβιώσει και πάλι η μαυραγορίτικη άποψη για τη Δημοκρατία. Για να μην επιβιώσει η αντίληψη που θέλει τη δημοκρατία μπαίγνιο στα χέρια της εξουσίας.

Υ.Γ. Δ. Σταμάτης προς την Α. Καββαδία: «Δεν σου επιτρέπω να με κρίνεις». Υποτιμητικός έμφυλος ενικός. Βλακώδης μεγαλισμός της εξουσίας. Λογικό χάσμα, αφού ο οποιοσδήποτε εκτίθεται, βρίσκεται υπό κρίση. «Δεν σου επιτρέπω»: απλό έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου