Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΟΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ "Η άποψή μας για το ΔΣ της 21/10/2015 της αύξησης των τελών "

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. 
ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πάρος 26/10/2015
Στις 21/10/2015 ο Σύλλογός μας συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου το 1ο θέμα αφορούσε την αύξηση των Δημοτικών Ανταποδοτικών Τελών. Δυστυχώς, τα θέματα που ανέκυψαν μέσα από τη συζήτηση ήταν πολλά και σοβαρά. Δεν θα σταθούμε στην απαγόρευση τοποθέτησης του Αντιπροέδρου που ζήτησε τον λόγο, όταν τοπική δημοσιογράφος (τελευταία, είχαν προηγηθεί κι άλλες) ζήτησε εξηγήσεις τόσο για την απουσία των αρμόδιων υπηρεσιών από τη συζήτηση, όσο και γιατί δεν υπήρχε μελέτη για μείωση των εξόδων στις υπηρεσίες που αφορούν τις εργασίες που συνθέτουν τα ανταποδοτικά τέλη. Οι ευθύνες που έπεσαν, για άλλη μια φορά, στους εργαζόμενους αδιόρατα από διάφορες πλευρές, οι οποίες, εκ των υστέρων, νίπτουν τας χείρας τους, έχει αρχίσει να γίνεται καθεστώς στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος που συνέταξε την εισήγηση είχε ανειλημμένη υπηρεσιακή υποχρέωση στην Αθήνα και για αυτό το λόγο δεν μπορούσε να παρευρεθεί στο Συμβούλιο. Επίσης οι άλλοι σχετικοί συνάδελφοι δεν είχαν χειριστεί το θέμα και δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να παρευρίσκονται. Το προσωπικό, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ελάχιστο και δεν είναι εύκολες οι αντικαταστάσεις. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, αν η παρουσία του συγκεκριμένου συναδέλφου κρινόταν από το ΔΣ αναγκαία, θα έπρεπε το θέμα να αναβληθεί. Επίσης από τη στιγμή που η απουσία του ήταν εκ των προτέρων γνωστή, δεν θα έπρεπε το θέμα να έρθει καθόλου στο ΔΣ για συζήτηση. Τέλος, οι αποφάσεις που καλείται να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικές και ως τέτοιες πρέπει να υποστηρίζονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν, όταν μας βολεύει, να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και, όποτε δε μας βολεύει, να τις «θάβουμε». 
Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα που έχει να κάνει με την εκπόνηση μελετών από τις υπηρεσίες και επειδή ειπώθηκαν και μερικά ελάχιστα σημαντικά πράγματα στο ΔΣ, όπως π.χ. να λειτουργήσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα αποκομιδής σε ένα μικρό τόπο όπου θα γίνεται διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, έχουμε να καταθέσουμε και να θυμίσουμε τούτο. Η Υπηρεσία δεν είναι μια απρόσωπη παραγωγική μηχανή που δουλεύει μόνη της. Αποτελείται από ανθρώπους που καταθέτουν καθημερινά τις προσπάθειές τους για καλύτερα αποτελέσματα προς τους πολίτες, καθώς επίσης και τις αγωνίες τους για μια χαμένη ζωή. Στα μέσα του καλοκαιριού που μας πέρασε, το ΔΣ πήρε απόφαση για πρόσληψη 56 νέων μόνιμων υπαλλήλων. Μπορεί κάποιος να μας πει, και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση, τι γίνεται με την υλοποίηση αυτής της απόφασης; Επίσης αυτές οι μελέτες που απαιτείτε να γίνουν από τις υπηρεσίες μπορείτε να μας πείτε από ποιους θα γίνουν και μέσα σε ποιο χρόνο; Εμείς ως εργαζόμενοι θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές αυτές τις μελέτες και φυσικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υλοποίησής τους, γιατί ξέρουμε τη δουλειά και γιατί θεωρούμε τους εαυτούς μας τους πλέον κατάλληλους για αυτό. Όμως αυτές απαιτούν μετρήσεις σε βάθος χρόνου, χρόνο ενασχόλησης με τις μελέτες και προπαντός πολιτική απόφαση για να συσταθούν ομάδες εργασίας οι οποίες θα τις εκπονήσουν. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να αφήσουν τις δουλειές που κάνουν σήμερα ή να προσλάβουμε, όπως άλλωστε έχουμε αποφασίσει, αυτούς τους υπαλλήλους που λείπουν από το Δήμο. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υλοποίησης τέτοιων κινήσεων ή σταματάμε το «παραμύθι» ή τις δημιουργούμε. 
Τέλος, θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα θέμα το οποίο για μας είναι κομβικής σημασίας, πέρα από την αύξηση των τελών με την οποία έτσι κι αλλιώς είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί αποτελεί την προϋπόθεση λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ως διοίκησης και ως κοινωνίας. Και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συζήτηση του θέματος για την αύξηση των δημοτικών τελών, έγινε πολύς λόγος για την περιβόητη νομιμότητα που καθορίζει στάσεις και συμπεριφορές απέναντι σε υποχρεώσεις που εκπορεύονται από την κεντρική διοίκηση (κυβέρνηση). Εδώ η συζήτηση που καλούμαστε να κάνουμε είναι μεγάλη και τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Ένα όμως θεωρούμε ότι είναι το βασικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε. Πόσο ηθικό είναι να ακολουθούμε διαταγές από την κεντρική διοίκηση (κυβέρνηση), οι οποίες στο όνομα της νομιμότητας σκοτώνουν κυριολεκτικά και αποδεδειγμένα την κοινωνία που υποτίθεται ότι υπηρετούν και με τις οποίες, όπως απερίφραστα δηλώνουμε (Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιπολίτευση, πολίτες) προς όλες τις κατευθύνσεις και τόνους, διαφωνούμε ριζικά; 
Η άποψή μας είναι ότι η φαινομενικά εύκολη απάντηση πρέπει να δοθεί από την κοινωνία στο σύνολό της μέσα από μια καθαρή συζήτηση, τα συμπεράσματα της οποίας θα αντληθούν από έναν ειλικρινή και πολιτισμένο πολιτικά διάλογο. Και αν κάποιος με αφαιρετικό τρόπο ισχυριστεί ότι η κοινωνία απάντησε μέσα από τις τελευταίες εκλογές, θα του πούμε ότι ο όποιος διάλογος προηγήθηκε μόνο ειλικρινής δεν ήταν, όπως πάντα άλλωστε, αφού η μετεκλογική πράξη ουδεμία σχέση έχει με την προεκλογική δέσμευση. Άρα, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει, επιτέλους, να συζητάμε τα θέματα ειλικρινά μέσα στην κοινωνία, όπου σε επίπεδο λαϊκών συνελεύσεων με συγκεκριμένες θεματικές θα καταθέτουμε προτάσεις ανατροπής της μη κοινά παραδεκτής νομιμότητας, προβάλλοντας εκείνο το αξιακό μοντέλο που, με πολιτικά επιχειρήματα, προάγει την ηθική του κοινού καλού, ανεξάρτητα από τις επιταγές της τεχνοκρατικά απρόσωπης κεντρικής διοίκησης. 
Για το ΔΣ του Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α.
ΠΗΓΗ: Σ.Ε. ΟΤΑ. Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου