ΕΔΡΑ: ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ ΤΗΛ.22840 53573 /FAX 22840 53560,
Email: contact@parospark.gr
Πάρος 8 Οκτωβρίου 2015
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ
Αριθμ. Πρωτ. 405/15
Προς τους
κ. Μάρκο Κωβαίο, Δήμαρχο Πάρου
κ. Χριστόδουλο Σαραντινό, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση :
κ. Θανάση Μαρινόπουλο, Πρόεδρο ΚΔΕΠΑΠ
κ. Μανώλη Μαλαματένιο, Αντιδήμαρχο
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟ
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε ,
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε ,
Ο παλαιός Κοινοτικός Ξενώνας της Νάουσας , ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου είναι ένας προνομιακός χώρος για την δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού, εκθεσιακού χώρου και εντευκτηρίου ενημέρωσης για τους επισκέπτες της Νάουσας, που θα αναβαθμίσει την τουριστική ταυτότητα της Πάρου. Παράλληλα τον χειμώνα θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες πολιτισμού στις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού και στους μόνιμους κατοίκους. Σας είναι επίσης γνωστό ότι για πολεοδομικούς λόγους το κτίριο του παλαιού Ξενώνα της Νάουσας εάν καταρρεύσει δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί και επομένως οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αποκατάσταση του, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια ενός πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου περίπου 370 τ.μ., σε καίριο σημείο της Νάουσας .
Με δεδομένο ότι στο Καταστατικό της Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου, προβλέπεται η αξιοποίηση του Ξενώνα, στην διάρκεια της συζήτησης για το Ισολογισμό της Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου στις 29 Ιουνίου 2015, είχαμε παρουσιάσει με προβολή εικόνων /power point την παλαιότερη και την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο του Ξενώνα της Νάουσας μετά από χρόνια εγκατάλειψης και είχαμε επισημάνει τον ορατό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου. Παρουσιάσαμε επίσης Έκθεση του πολιτικού μηχανικού Δρ. Κωνσταντίνου Ζαβλιάρη μετά από αυτοψία που διενήργησε τον Απρίλιο του 2015, όπου επισημαίνεται η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου σε σχέση με την αυτοψία που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του 2009 .
Η Δημοτική Α.Ε. από την ίδρυση της το 2009 είχε προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες, προκειμένου το έργο της μετατροπής του κτιρίου του Ξενώνα σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού να ενταχθεί σε κοινοτικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επιπλέον της μελέτης αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, υλοποιήθηκε με βάση σχέδια αποτύπωσης του 1996 της τότε Κοινότητας Νάουσας και αρχιτεκτονική μελέτη για την δημιουργία του εκθεσιακού και συνεδριακού πολυχώρου καθώς και φωτορεαλιστική απεικόνιση των όψεων του κτιρίου. O Δήμος Πάρου χρηματοδότησε την εκπόνηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενεργειακής μελέτης για το κτίριο και το σύνολο των μελετών κατατέθηκε από τον Δήμο Πάρου ως πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου και εντάχθηκε στο κοινοτικό Πρόγραμμα Εξοικονομώ το 2012. Η Δημοτική Αρχή, δυστυχώς δεν προχώρησε στην υλοποίηση του έργου, η κοινοτική χρηματοδότηση χάθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα ο κίνδυνος κατάρρευσης και επομένως οριστικής απώλειας του κτιρίου να είναι πλέον εμφανής.
Στις 29 Αυγούστου τρέχοντος, με την ευκαιρία της βραδιάς χορηγών της Μόνιμης Έκθεσης για τα Ορλωφικά, οργάνωσα επίσκεψη στον χώρο του Ξενώνα με εκπροσώπους χορηγικού Ιδρύματος προκειμένου να ζητήσω τη στήριξη τους για την άμεση αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου ώστε να μην καταρρεύσει. Από την πλευρά τους μου δηλώθηκε ότι το ενδιαφέρον του Ιδρύματος θα αφορούσε στη συνολική αποκατάσταση του κτιρίου και στη μετατροπή του σε συνεδριακό και εκθεσιακό πολυχώρο για την Πάρο και μου ζητήθηκε να κατατεθεί άμεσα από το Πάρκο πρόταση στο Ίδρυμα. Ως συνέχεια έλαβα ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό mail από τον επικεφαλής του Ιδρύματος στην Ελλάδα, με το οποίο μου δήλωνε τη συμπαράσταση του σε οποιαδήποτε νέα συνεργασία με το Πάρκο Πάρου. Για τα παραπάνω σας ενημέρωσα αναλυτικά σε συνάντηση στο Γραφείο Δημάρχου, όπου συμφωνήθηκε δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του έργου να συζητηθεί και να ληφθεί άμεσα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου .
Πιστεύοντας ότι ο Ξενώνας της Νάουσας, ως εκ της θέσης και του μεγέθους του αποτελεί ένα ιδανικό ακίνητο για την στέγαση ενός σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου και ότι με την πρόταση μας αποτρέπουμε την απώλεια ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου, σας ζητούμε να εισαχθεί προς συζήτηση και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου για τα παρακάτω ζητήματα :
1. Έγκριση νέας χρήσης του κτιρίου ως πολιτιστικού πολυχώρου για την φιλοξενία Εκθέσεων, Συνεδρίων, Σεμιναρίων, εκπαιδευτικών δράσεων και εντευκτηρίου ενημέρωσης επισκεπτών για τα αρχαιολογικά και τουριστικά ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας αλλά και της Πάρου γενικότερα.
2. Παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στην Δημοτική Α.Ε. Πάρκο Πάρου, στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών, σε συνδυασμό με την ανάληψη εκ μέρους της, υποχρέωσης επισκευής και μετατροπής του κτιρίου σε σύγχρονο πολιτιστικό χώρο. Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ θα γίνει με την εξεύρεση χορηγίας ενώ η υλοποίησή του με την στήριξη των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου.
Επισυνάπτουμε την Πρόταση αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου καθώς και συνοπτική παρουσίαση των μελετών για την μετατροπή του Ξενώνα σε Πολυχώρο Πολιτισμού και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση .
Με εκτίμηση
Ελισάβετ Παπαζώη
Πρόεδρος Δ.Σ. Πάρκο Πάρου
Επισυναπτόμενα :
Πρόταση αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού
Πρόταση μετατροπής του παλαιού Ξενώνα της Νάουσας σε Πολυχώρο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ
ΑΪ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.
ΕΔΡΑ: ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ ΤΗΛ.22840 53573 /FAX 22840 53560,
Email: contact@parospark.gr
Πάρος 08/05/2015
ΠΑΛΑΙΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ
Πρόταση Αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού
Κ. Ζαβλιάρης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Περιεχόμενα
1.Σύνοψη
2. Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης
2.Αιτιολογία της δημιουργίας των προβλημάτων
3.Αποκατασταση της Φέρουσας Ικανότητας του κτιρίου για την σκοπούμενη λειτουργία
4.Απαιτούμενες Ενέργειες και Χρονικός Προγραμματισμός
5.Εκτίμηση κόστους
2. Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης
Η Παρούσα έκθεση βασίσθηκε σε αυτοψία που έγινε την 11/4/2015 και στο σχέδιο αποτύπωσης με τίτλο :ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΜΗ /ΦΕΒ 96 /συνταχθέν από τους κκ ΠΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΑ-ΜΙΧΑΛΗ ΦΟΙΦΑ-ΠΑΝ.ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΟ-ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΓΟ .Πρόκειται για κτίριο ΜΟΝΟΡΟΦΟ
Το κτίριο είναι Μονώροφο και κατά τμήμα διώροφο.
Η φέρουσα κατασκευή είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τοιχοποιία με πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Στο υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου είναι σκελετός οπλισμένου σκυροδέματος από γραμμικά στοιχεία ( δοκοί, στύλοι) και πλάκες.
Οι υπάρχουσες βλάβες μπορούν να ομαδοποιηθούν όπως παρακάτω¨
ΠΛΑΚΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αποκολλήσεις τμημάτων σκυροδέματος κάτω επιφάνειας .Με την αποκάλυψη γίνεται ορατό το υπάρχον μείγμα του σκυροδέματος των πλακών με στρογγυλευμένα αδρανή και γενικώς ασυνεχή διαβάθμιση
Διάβρωση οπλισμών εξαιρετικά προχωρημένη κατά τόπους
ΔΟΚΟΙ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αποκολλήσεις τμημάτων σκυροδέματος κυρίως ακμών και κάτω επιφάνειας. Το υπάρχον μείγμα του σκυροδέματος των δοκών αποτελείται από στρογγυλευμένα αδρανή με γενικώς ασυνεχή διαβάθμιση
Σποραδικές ρηγματώσεις μεσαίου εύρους ρηγμάτων
Διάβρωση οπλισμών κατά τμήματα απογυμνωμένων από σκυρόδεμα
ΣΤΥΛΟΙ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αποκολλήσεις τμημάτων σκυροδέματος που περιλαμβάνουν τις ακμές .Το υπάρχον μείγμα του σκυροδέματος των στύλων αποτελείται από στρογγυλευμένα αδρανή με γενικώς ασυνεχή διαβάθμιση
Διάβρωση οπλισμών, κατά τμήματα εξαιρετικά προχωρημένη και απογυμνωμένων από σκυρόδεμα
ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ
Με μερική αποδιοργάνωση (στην περιοχή των ανωφλίων) και ,
Με ρήγματα κατά τόπους που ξεκινάμε από τις γωνίες των ανοιγμάτων
Τα θεμέλια των τοιχοποιιών και των στύλων δεν ήταν προσιτά κατά την ημέρα της αυτοψίας.
3.ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ
3.1 ΒΛΑΒΕΣ ΠΛΑΚΩΝ
Ο μηχανισμός της βλάβης συνδέεται με την (κατά πάσα πιθανότητα) υψηλή διαπερατότητα του σκυροδέματος που επέτρεψε την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων χλωριόντων που περιέχονται στα σταγονίδια του θαλάσσιου νερού και μεταφέρονται από τον αέρα. Τα χλωριόντα παρουσία νερού αντιδρούν χημικά με τον χάλυβα ,τον οποίο διαβρώνουν .Τα προϊόντα της διάβρωσης έχουν όγκο μεγαλύτερο από τον αρχικό και έτσι ασκούν πιέσεις στον περιβάλλον σκυρόδεμα που όταν ξεπεραστεί η εφελκυστική του αντοχή εκτινάσσεται. .
3.2 ΒΛΑΒΕΣ ΔΟΚΩΝ
Ο ίδιος παραπάνω μηχανισμός λειτούργησε και στις δοκούς στις οποίες οι πιο ευαίσθητες περιοχές είναι οι ακμές ,όπου η απουσία πυκνών συνδετήρων συνέβαλε στην πρώιμη εκτίναξη του σκυροδέματος των ακμών.
3.3 ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΥΛΩΝ
Τα ίδια παραπάνω συνέβησαν και στα υποστυλώματα , όπου οι κόμβοι, περιοχές με μεγαλύτερες εντάσεις από εξωτερικά φόρτια ,παρουσιάζουν, όπως αναμενόταν, σοβαρότερες βλάβες λόγω της ταχύτερης εξέλιξης της αποκόλλησης του σκυροδέματος .
3.4 ΒΛΑΒΕΣ ΛΙΘΟΔΟΜΩΝ
Τα ρήγματα με αφετηρία τις γωνίες των ανοιγμάτων υποδηλώνουν ανεπάρκεια αντοχής των συγκεκριμένων περιοχών κυρίως έναντι σεισμικών φορτίσεων η διαφορικών υποχωρήσεων.
Η αποδιοργάνωση των περιοχών των ανωφλίων συνδέεται με την δημιουργία των ρηγμάτων και την πιθανή ασυνεχή δόμηση στις συγκεκριμένες περιοχές ( την όποια δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις συγκεκριμένες περιοχές)
4.ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ
Η Αποκατάσταση της Φέρουσας Ικανότητας του κτιρίου για την σκοπούμενη χρήση του περιλαμβάνει:
Tην άρση των προϋποθέσεων για την δημιουργία του μηχανισμού βλάβης
Την αποκατάσταση των βλαβών και την ενίσχυση των φερόντων στοιχείων ώστε να φέρουν με ασφάλεια τα φορτία από την χρήση του κτιρίου
Με αυτή την λογική προτείνονται τα εξής
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΑΚΩΝ
Ο στόχος είναι να προκύψει τελική πλάκα με άνω τμήμα από τα άθικτα υπάρχοντα τμήματα και από ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ και κάτω τμήμα ,συμπαγές η δοκιδωτό από οπλισμένο ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
Η σειρά των εργασιών θα είναι :
4.1.1 Υποστύλωση των πλακών με τρόπο που να εξασφαλίζει την μεταφορά των φορτίων
στο έδαφος και που να είναι συμβατή με την μέθοδο αποκατάστασης
Απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων σκυροδέματος και των διαβρωμένων οπλισμών με μηχανικό τρόπο και καθαρισμός της επιφάνειας
Τοποθέτηση των πρόσθετων οπλισμών ,όπως θα προκύψουν από την στατική μελέτη επισκευής . Οι οπλισμοί θα πρέπει να αγκυρωθούν με τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των εφελκυστικών δυνάμεων που αναλαμβάνουν.
Εφαρμογή υλικού προστασίας(από είσοδο χλωριόντων που ταυτόχρονα θα αποτελεί και συγκολλητική στρώση μεταξύ του απομένοντος τμήματος των πλακών και της νέας στρώσης του σκυροδέματος που θα ακολουθήσει Το συγκεκριμένο υλικό θα είναι τροποποιημένο υβριδικό μείγμα πολυμερούς και τσιμεντοπολτού
Εφαρμογή του τελικού σκυροδέματος για την αποκατάσταση της σύνθετης πλάκας με μορφή συμπαγή η δοκιδωτή και οπλισμό όπως θα προκύψει από την αντίστοιχη στατική μελέτη .
Το σκυρόδεμα αποκατάστασης της απαιτουμένης αντοχής (ενίσχυσης ) της πλάκας προτείνεται να είναι ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ( HIGH PERFORMANCE CONCRETE) με αντοχή ( που δεν είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό για την συγκεκριμένη περίπτωση αλλά χαρακτηρίζει το μείγμα) όχι μικρότερη από 60 MPa.
Ένα τέτοιο σκυρόδεμα έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό πόρων στην μάζα του και συνεπώς εξαιρετικά χαμηλή διαπερατότητα από χλωριόντα που εξασφαλίζει την αντοχή του σε δυσμενείς περιβαντολογικές συνθήκες (όπως αυτές του συγκεκριμένου έργου).Αυτό το χαρακτηριστικό της αντοχής σε δυσμενές περιβάλλον είναι πολύ ανώτερο των αντιστοίχων του εκτοξευμένου η του κοινού σκυροδέματος
Επιπλέον είναι σημαντικά φθηνότερο από το εκτοξευμένο σκυρόδεμα και εν σχέση με το εκτοξευόμενο δεν απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφαλή εφαρμογή του. Χυτεύεται δε με τον γνωστό τρόπο από οπές στην πλάκα και σε συνηθισμένο καλούπι και συμπυκνώνεται με τα συμβατικά μέσα συμπύκνωσης του σκυροδέματος.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΟΚΩΝ
Η ίδια παραπάνω τεχνική θα εφαρμοσθεί και στην αποκατάσταση /ενίσχυση των δοκών με την διαφοροποίηση της αγκύρωσης των συνδετήρων που θα γίνει με διάνοιξη συστοιχίας οπών στην πλάκα για την δίοδο των κατακόρυφων τμημάτων τους .Το σκυρόδεμα ενίσχυσης των δοκών θα χυτευθεί από τις ίδιες οπές που θα χυτευθούν και οι πλάκες.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΥΛΩΝ
Η ίδια παραπάνω τεχνική θα εφαρμοσθεί και στην αποκατάσταση /ενίσχυση των υποστυλωμάτων .Η αγκύρωση των κυριών οπλισμών θα γίνει στο μεν θεμέλιο με εποξειδικη ρητίνη σε οπές που θα διανοίγουν ενώ στο άνω μέρος οι κύριοι οπλισμοί θα διέλθουν μέσα από τρύπες που θα ανοιχτούν στις πλάκες και θα αγκυρωθούν με τις συμβατικές τεχνικές αγκύρωσης .Το σκυρόδεμα ενίσχυσης των δοκών θα χυτευθεί από μερικές από τις οπές που θα χυτευθούν και οι πλάκες.
4.4 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΘΟΔΟΜΩΝ
Επειδή η επέμβαση στη μάζα των λιθοδομών είναι πολύ ακριβή, η λογική της επισκευής είναι να μεταβληθεί η λιθοδομή σε επιφανειακό φέρον στοιχείο αποτελούμενο από πυρήνα με την σημερινή αντοχή (που θα προσδιορισθεί με τους εργαστηριακούς ελέγχους που προτείνονται στην επομένη παράγραφο) και δυο φλοιούς πάχους 4 εκ από οπλισμένο με λεπτό πλέγμα Σκυρόδεμα Υψηλής Αντοχής. Αυτοί οι φλοιοί θα εφαρμοσθούν σαν επιχρίσματα. Τα ρήγματα και οι περιοχές αποδιοργάνωσης θα αποκατασταθούν με κονία Υψηλής Αντοχής σε μικρό βάθος (όσο μπορεί να επιτευχθεί με απλά εργαλεία σοβατζή )
Έτσι η σειρά των εργασιών θα είναι
Απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων σκυροδέματος και των διαβρωμένων οπλισμών με μηχανικό τρόπο και καθαρισμός της επιφάνειας
Τοποθέτηση του πλέγματος των οπλισμών ,
Εφαρμογή υλικού προστασίας (από είσοδο χλωριόντων που ταυτόχρονα θα αποτελεί και συγκολλητική στρώση μεταξύ του απομένοντος τμήματος των λιθοδομών και της νέας στρώσης του σκυροδέματος που θα ακολουθήσει. Το συγκεκριμένο υλικό θα είναι τροποποιημένο υβριδικό μείγμα πολυμερούς και τσιμεντοπολτού.
Εφαρμογή της κονίας Υψηλής Αντοχής ως επιχρίσματος.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΝ
Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για την γεωμετρία ούτε για το υλικό κατασκευής τους. Αυτά θα προσδιορισθούν υποχρεωτικά από διερευνητικές εργασίες που περιγράφονται παρακάτω.
ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
Η επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου είναι φανερό ότι εξελίσσεται ταχύτερα όσο οι χάλυβες οπλισμού των φερόντων στοιχείων απογυμνώνονται από το σκυρόδεμα που τους περιβάλλει. Όταν οι περιοχές απογυμνωμένων οπλισμών φθάσουν στις περιοχές ακύρωσης τους ,στα άκρα η στους κόμβους , τότε ο κίνδυνος οριακής κατάστασης της φερούσης κατασκευής αυξάνεται δυσανάλογα.
Και όπως φαίνεται από τις παραπάνω φωτογραφίες είναι ορατές τέτοιες περιοχές. Εξ αλλού η επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνεται και από τον υπογράφοντα ο όποιος είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο ίδιο κτίριο και το καλοκαίρι του 2009 .
Επομένως οι παραπάνω επεμβάσεις κρίνονται ως άμεσα αναγκαίες για την ασφάλεια του κτιρίου
5.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ και ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Προκειμένου να γίνει δυνατή η στατική μελέτη επισκευής του κτιρίου και να προσδιορισθεί ποσοτικά η έκταση των επισκευαστικών επεμβάσεων απαιτούνται οι παρακάτω προκαταρκτικές εργασίες:
Τομές σε χαρακτηριστικές θέσεις και δειγματοληψία υλικού λιθοδομών για έλεγχο αντοχής των συστατικών υλικών τους (λίθων και κονιάματος, αν υπάρχει)
Τομές σε χαρακτηριστικές θέσεις και δειγματοληψία υλικού από πλάκες σκυροδέματος για έλεγχο της αντοχής και προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης του σκυροδέματος
Διάνοιξη διερευνητικού σκάμματος για τον προσδιορισμό της γεωμετρίας και της κατάστασης ενός τουλάχιστον θεμελίου
Εκτιμάται ότι όλες οι παραπάνω εργασίες θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 4 περίπου εβδομάδων με κόστος που θα είναι της τάξης των 2000 έως 3000 Ευρώ.
6.ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τα στοιχεία για το έργο δεν είναι δυνατή η εκτίμηση προϋπολογισμού επισκευαστικών εργασιών .
Εάν έπρεπε να δοθεί έστω και ποιοτική εκτίμηση του κόστους επισκευής , λαμβάνοντας υπόψη την εμφανή κατάσταση βλαβών και το είδος της φερούσης κατασκευής του κτιρίου, με βάση την προσωπική μου εμπειρία από ένα μεγάλο αριθμό (3000) επισκευαστικών έργων, θα έλεγα ότι θα είναι μέρος μόνο του αντιστοίχου κόστους καθαίρεσης και ανακατασκευής ίδιου κτιρίου.
28.4.2015
Κ. Ζαβλιάρης
Email: contact@parospark.gr
Πάρος 8 Οκτωβρίου 2015
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ
[Οι φωτογραφίες εμφανίζουν τον παλιό Ξενώνα και την πρόταση για Πολυχώρο - όψη προς το δρόμο και προς τη θάλασσα]
Αριθμ. Πρωτ. 405/15
Προς τους
κ. Μάρκο Κωβαίο, Δήμαρχο Πάρου
κ. Χριστόδουλο Σαραντινό, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση :
κ. Θανάση Μαρινόπουλο, Πρόεδρο ΚΔΕΠΑΠ
κ. Μανώλη Μαλαματένιο, Αντιδήμαρχο
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟ
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε ,
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε ,
Ο παλαιός Κοινοτικός Ξενώνας της Νάουσας , ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου είναι ένας προνομιακός χώρος για την δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού, εκθεσιακού χώρου και εντευκτηρίου ενημέρωσης για τους επισκέπτες της Νάουσας, που θα αναβαθμίσει την τουριστική ταυτότητα της Πάρου. Παράλληλα τον χειμώνα θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες πολιτισμού στις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού και στους μόνιμους κατοίκους. Σας είναι επίσης γνωστό ότι για πολεοδομικούς λόγους το κτίριο του παλαιού Ξενώνα της Νάουσας εάν καταρρεύσει δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί και επομένως οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αποκατάσταση του, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια ενός πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου περίπου 370 τ.μ., σε καίριο σημείο της Νάουσας .
Με δεδομένο ότι στο Καταστατικό της Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου, προβλέπεται η αξιοποίηση του Ξενώνα, στην διάρκεια της συζήτησης για το Ισολογισμό της Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου στις 29 Ιουνίου 2015, είχαμε παρουσιάσει με προβολή εικόνων /power point την παλαιότερη και την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο του Ξενώνα της Νάουσας μετά από χρόνια εγκατάλειψης και είχαμε επισημάνει τον ορατό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου. Παρουσιάσαμε επίσης Έκθεση του πολιτικού μηχανικού Δρ. Κωνσταντίνου Ζαβλιάρη μετά από αυτοψία που διενήργησε τον Απρίλιο του 2015, όπου επισημαίνεται η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου σε σχέση με την αυτοψία που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του 2009 .
Η Δημοτική Α.Ε. από την ίδρυση της το 2009 είχε προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες, προκειμένου το έργο της μετατροπής του κτιρίου του Ξενώνα σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού να ενταχθεί σε κοινοτικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επιπλέον της μελέτης αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, υλοποιήθηκε με βάση σχέδια αποτύπωσης του 1996 της τότε Κοινότητας Νάουσας και αρχιτεκτονική μελέτη για την δημιουργία του εκθεσιακού και συνεδριακού πολυχώρου καθώς και φωτορεαλιστική απεικόνιση των όψεων του κτιρίου. O Δήμος Πάρου χρηματοδότησε την εκπόνηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενεργειακής μελέτης για το κτίριο και το σύνολο των μελετών κατατέθηκε από τον Δήμο Πάρου ως πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου και εντάχθηκε στο κοινοτικό Πρόγραμμα Εξοικονομώ το 2012. Η Δημοτική Αρχή, δυστυχώς δεν προχώρησε στην υλοποίηση του έργου, η κοινοτική χρηματοδότηση χάθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα ο κίνδυνος κατάρρευσης και επομένως οριστικής απώλειας του κτιρίου να είναι πλέον εμφανής.
Στις 29 Αυγούστου τρέχοντος, με την ευκαιρία της βραδιάς χορηγών της Μόνιμης Έκθεσης για τα Ορλωφικά, οργάνωσα επίσκεψη στον χώρο του Ξενώνα με εκπροσώπους χορηγικού Ιδρύματος προκειμένου να ζητήσω τη στήριξη τους για την άμεση αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου ώστε να μην καταρρεύσει. Από την πλευρά τους μου δηλώθηκε ότι το ενδιαφέρον του Ιδρύματος θα αφορούσε στη συνολική αποκατάσταση του κτιρίου και στη μετατροπή του σε συνεδριακό και εκθεσιακό πολυχώρο για την Πάρο και μου ζητήθηκε να κατατεθεί άμεσα από το Πάρκο πρόταση στο Ίδρυμα. Ως συνέχεια έλαβα ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό mail από τον επικεφαλής του Ιδρύματος στην Ελλάδα, με το οποίο μου δήλωνε τη συμπαράσταση του σε οποιαδήποτε νέα συνεργασία με το Πάρκο Πάρου. Για τα παραπάνω σας ενημέρωσα αναλυτικά σε συνάντηση στο Γραφείο Δημάρχου, όπου συμφωνήθηκε δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του έργου να συζητηθεί και να ληφθεί άμεσα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου .
Πιστεύοντας ότι ο Ξενώνας της Νάουσας, ως εκ της θέσης και του μεγέθους του αποτελεί ένα ιδανικό ακίνητο για την στέγαση ενός σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου και ότι με την πρόταση μας αποτρέπουμε την απώλεια ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου, σας ζητούμε να εισαχθεί προς συζήτηση και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου για τα παρακάτω ζητήματα :
1. Έγκριση νέας χρήσης του κτιρίου ως πολιτιστικού πολυχώρου για την φιλοξενία Εκθέσεων, Συνεδρίων, Σεμιναρίων, εκπαιδευτικών δράσεων και εντευκτηρίου ενημέρωσης επισκεπτών για τα αρχαιολογικά και τουριστικά ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας αλλά και της Πάρου γενικότερα.
2. Παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στην Δημοτική Α.Ε. Πάρκο Πάρου, στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών, σε συνδυασμό με την ανάληψη εκ μέρους της, υποχρέωσης επισκευής και μετατροπής του κτιρίου σε σύγχρονο πολιτιστικό χώρο. Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ θα γίνει με την εξεύρεση χορηγίας ενώ η υλοποίησή του με την στήριξη των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου.
Επισυνάπτουμε την Πρόταση αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου καθώς και συνοπτική παρουσίαση των μελετών για την μετατροπή του Ξενώνα σε Πολυχώρο Πολιτισμού και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση .
Με εκτίμηση
Ελισάβετ Παπαζώη
Πρόεδρος Δ.Σ. Πάρκο Πάρου
Επισυναπτόμενα :
Πρόταση αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού
Πρόταση μετατροπής του παλαιού Ξενώνα της Νάουσας σε Πολυχώρο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ
ΑΪ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.
ΕΔΡΑ: ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ ΤΗΛ.22840 53573 /FAX 22840 53560,
Email: contact@parospark.gr
Πάρος 08/05/2015
ΠΑΛΑΙΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ
Πρόταση Αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού
Κ. Ζαβλιάρης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Περιεχόμενα
1.Σύνοψη
2. Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης
2.Αιτιολογία της δημιουργίας των προβλημάτων
3.Αποκατασταση της Φέρουσας Ικανότητας του κτιρίου για την σκοπούμενη λειτουργία
4.Απαιτούμενες Ενέργειες και Χρονικός Προγραμματισμός
5.Εκτίμηση κόστους
2. Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης
Η Παρούσα έκθεση βασίσθηκε σε αυτοψία που έγινε την 11/4/2015 και στο σχέδιο αποτύπωσης με τίτλο :ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΜΗ /ΦΕΒ 96 /συνταχθέν από τους κκ ΠΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΑ-ΜΙΧΑΛΗ ΦΟΙΦΑ-ΠΑΝ.ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΟ-ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΓΟ .Πρόκειται για κτίριο ΜΟΝΟΡΟΦΟ
Το κτίριο είναι Μονώροφο και κατά τμήμα διώροφο.
Η φέρουσα κατασκευή είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τοιχοποιία με πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Στο υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου είναι σκελετός οπλισμένου σκυροδέματος από γραμμικά στοιχεία ( δοκοί, στύλοι) και πλάκες.
Οι υπάρχουσες βλάβες μπορούν να ομαδοποιηθούν όπως παρακάτω¨
ΠΛΑΚΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αποκολλήσεις τμημάτων σκυροδέματος κάτω επιφάνειας .Με την αποκάλυψη γίνεται ορατό το υπάρχον μείγμα του σκυροδέματος των πλακών με στρογγυλευμένα αδρανή και γενικώς ασυνεχή διαβάθμιση
Διάβρωση οπλισμών εξαιρετικά προχωρημένη κατά τόπους
ΔΟΚΟΙ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αποκολλήσεις τμημάτων σκυροδέματος κυρίως ακμών και κάτω επιφάνειας. Το υπάρχον μείγμα του σκυροδέματος των δοκών αποτελείται από στρογγυλευμένα αδρανή με γενικώς ασυνεχή διαβάθμιση
Σποραδικές ρηγματώσεις μεσαίου εύρους ρηγμάτων
Διάβρωση οπλισμών κατά τμήματα απογυμνωμένων από σκυρόδεμα
ΣΤΥΛΟΙ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αποκολλήσεις τμημάτων σκυροδέματος που περιλαμβάνουν τις ακμές .Το υπάρχον μείγμα του σκυροδέματος των στύλων αποτελείται από στρογγυλευμένα αδρανή με γενικώς ασυνεχή διαβάθμιση
Διάβρωση οπλισμών, κατά τμήματα εξαιρετικά προχωρημένη και απογυμνωμένων από σκυρόδεμα
ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ
Με μερική αποδιοργάνωση (στην περιοχή των ανωφλίων) και ,
Με ρήγματα κατά τόπους που ξεκινάμε από τις γωνίες των ανοιγμάτων
Τα θεμέλια των τοιχοποιιών και των στύλων δεν ήταν προσιτά κατά την ημέρα της αυτοψίας.
3.ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ
3.1 ΒΛΑΒΕΣ ΠΛΑΚΩΝ
Ο μηχανισμός της βλάβης συνδέεται με την (κατά πάσα πιθανότητα) υψηλή διαπερατότητα του σκυροδέματος που επέτρεψε την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων χλωριόντων που περιέχονται στα σταγονίδια του θαλάσσιου νερού και μεταφέρονται από τον αέρα. Τα χλωριόντα παρουσία νερού αντιδρούν χημικά με τον χάλυβα ,τον οποίο διαβρώνουν .Τα προϊόντα της διάβρωσης έχουν όγκο μεγαλύτερο από τον αρχικό και έτσι ασκούν πιέσεις στον περιβάλλον σκυρόδεμα που όταν ξεπεραστεί η εφελκυστική του αντοχή εκτινάσσεται. .
3.2 ΒΛΑΒΕΣ ΔΟΚΩΝ
Ο ίδιος παραπάνω μηχανισμός λειτούργησε και στις δοκούς στις οποίες οι πιο ευαίσθητες περιοχές είναι οι ακμές ,όπου η απουσία πυκνών συνδετήρων συνέβαλε στην πρώιμη εκτίναξη του σκυροδέματος των ακμών.
3.3 ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΥΛΩΝ
Τα ίδια παραπάνω συνέβησαν και στα υποστυλώματα , όπου οι κόμβοι, περιοχές με μεγαλύτερες εντάσεις από εξωτερικά φόρτια ,παρουσιάζουν, όπως αναμενόταν, σοβαρότερες βλάβες λόγω της ταχύτερης εξέλιξης της αποκόλλησης του σκυροδέματος .
3.4 ΒΛΑΒΕΣ ΛΙΘΟΔΟΜΩΝ
Τα ρήγματα με αφετηρία τις γωνίες των ανοιγμάτων υποδηλώνουν ανεπάρκεια αντοχής των συγκεκριμένων περιοχών κυρίως έναντι σεισμικών φορτίσεων η διαφορικών υποχωρήσεων.
Η αποδιοργάνωση των περιοχών των ανωφλίων συνδέεται με την δημιουργία των ρηγμάτων και την πιθανή ασυνεχή δόμηση στις συγκεκριμένες περιοχές ( την όποια δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις συγκεκριμένες περιοχές)
4.ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ
Η Αποκατάσταση της Φέρουσας Ικανότητας του κτιρίου για την σκοπούμενη χρήση του περιλαμβάνει:
Tην άρση των προϋποθέσεων για την δημιουργία του μηχανισμού βλάβης
Την αποκατάσταση των βλαβών και την ενίσχυση των φερόντων στοιχείων ώστε να φέρουν με ασφάλεια τα φορτία από την χρήση του κτιρίου
Με αυτή την λογική προτείνονται τα εξής
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΑΚΩΝ
Ο στόχος είναι να προκύψει τελική πλάκα με άνω τμήμα από τα άθικτα υπάρχοντα τμήματα και από ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ και κάτω τμήμα ,συμπαγές η δοκιδωτό από οπλισμένο ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
Η σειρά των εργασιών θα είναι :
4.1.1 Υποστύλωση των πλακών με τρόπο που να εξασφαλίζει την μεταφορά των φορτίων
στο έδαφος και που να είναι συμβατή με την μέθοδο αποκατάστασης
Απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων σκυροδέματος και των διαβρωμένων οπλισμών με μηχανικό τρόπο και καθαρισμός της επιφάνειας
Τοποθέτηση των πρόσθετων οπλισμών ,όπως θα προκύψουν από την στατική μελέτη επισκευής . Οι οπλισμοί θα πρέπει να αγκυρωθούν με τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των εφελκυστικών δυνάμεων που αναλαμβάνουν.
Εφαρμογή υλικού προστασίας(από είσοδο χλωριόντων που ταυτόχρονα θα αποτελεί και συγκολλητική στρώση μεταξύ του απομένοντος τμήματος των πλακών και της νέας στρώσης του σκυροδέματος που θα ακολουθήσει Το συγκεκριμένο υλικό θα είναι τροποποιημένο υβριδικό μείγμα πολυμερούς και τσιμεντοπολτού
Εφαρμογή του τελικού σκυροδέματος για την αποκατάσταση της σύνθετης πλάκας με μορφή συμπαγή η δοκιδωτή και οπλισμό όπως θα προκύψει από την αντίστοιχη στατική μελέτη .
Το σκυρόδεμα αποκατάστασης της απαιτουμένης αντοχής (ενίσχυσης ) της πλάκας προτείνεται να είναι ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ( HIGH PERFORMANCE CONCRETE) με αντοχή ( που δεν είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό για την συγκεκριμένη περίπτωση αλλά χαρακτηρίζει το μείγμα) όχι μικρότερη από 60 MPa.
Ένα τέτοιο σκυρόδεμα έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό πόρων στην μάζα του και συνεπώς εξαιρετικά χαμηλή διαπερατότητα από χλωριόντα που εξασφαλίζει την αντοχή του σε δυσμενείς περιβαντολογικές συνθήκες (όπως αυτές του συγκεκριμένου έργου).Αυτό το χαρακτηριστικό της αντοχής σε δυσμενές περιβάλλον είναι πολύ ανώτερο των αντιστοίχων του εκτοξευμένου η του κοινού σκυροδέματος
Επιπλέον είναι σημαντικά φθηνότερο από το εκτοξευμένο σκυρόδεμα και εν σχέση με το εκτοξευόμενο δεν απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφαλή εφαρμογή του. Χυτεύεται δε με τον γνωστό τρόπο από οπές στην πλάκα και σε συνηθισμένο καλούπι και συμπυκνώνεται με τα συμβατικά μέσα συμπύκνωσης του σκυροδέματος.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΟΚΩΝ
Η ίδια παραπάνω τεχνική θα εφαρμοσθεί και στην αποκατάσταση /ενίσχυση των δοκών με την διαφοροποίηση της αγκύρωσης των συνδετήρων που θα γίνει με διάνοιξη συστοιχίας οπών στην πλάκα για την δίοδο των κατακόρυφων τμημάτων τους .Το σκυρόδεμα ενίσχυσης των δοκών θα χυτευθεί από τις ίδιες οπές που θα χυτευθούν και οι πλάκες.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΥΛΩΝ
Η ίδια παραπάνω τεχνική θα εφαρμοσθεί και στην αποκατάσταση /ενίσχυση των υποστυλωμάτων .Η αγκύρωση των κυριών οπλισμών θα γίνει στο μεν θεμέλιο με εποξειδικη ρητίνη σε οπές που θα διανοίγουν ενώ στο άνω μέρος οι κύριοι οπλισμοί θα διέλθουν μέσα από τρύπες που θα ανοιχτούν στις πλάκες και θα αγκυρωθούν με τις συμβατικές τεχνικές αγκύρωσης .Το σκυρόδεμα ενίσχυσης των δοκών θα χυτευθεί από μερικές από τις οπές που θα χυτευθούν και οι πλάκες.
4.4 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΘΟΔΟΜΩΝ
Επειδή η επέμβαση στη μάζα των λιθοδομών είναι πολύ ακριβή, η λογική της επισκευής είναι να μεταβληθεί η λιθοδομή σε επιφανειακό φέρον στοιχείο αποτελούμενο από πυρήνα με την σημερινή αντοχή (που θα προσδιορισθεί με τους εργαστηριακούς ελέγχους που προτείνονται στην επομένη παράγραφο) και δυο φλοιούς πάχους 4 εκ από οπλισμένο με λεπτό πλέγμα Σκυρόδεμα Υψηλής Αντοχής. Αυτοί οι φλοιοί θα εφαρμοσθούν σαν επιχρίσματα. Τα ρήγματα και οι περιοχές αποδιοργάνωσης θα αποκατασταθούν με κονία Υψηλής Αντοχής σε μικρό βάθος (όσο μπορεί να επιτευχθεί με απλά εργαλεία σοβατζή )
Έτσι η σειρά των εργασιών θα είναι
Απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων σκυροδέματος και των διαβρωμένων οπλισμών με μηχανικό τρόπο και καθαρισμός της επιφάνειας
Τοποθέτηση του πλέγματος των οπλισμών ,
Εφαρμογή υλικού προστασίας (από είσοδο χλωριόντων που ταυτόχρονα θα αποτελεί και συγκολλητική στρώση μεταξύ του απομένοντος τμήματος των λιθοδομών και της νέας στρώσης του σκυροδέματος που θα ακολουθήσει. Το συγκεκριμένο υλικό θα είναι τροποποιημένο υβριδικό μείγμα πολυμερούς και τσιμεντοπολτού.
Εφαρμογή της κονίας Υψηλής Αντοχής ως επιχρίσματος.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΝ
Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για την γεωμετρία ούτε για το υλικό κατασκευής τους. Αυτά θα προσδιορισθούν υποχρεωτικά από διερευνητικές εργασίες που περιγράφονται παρακάτω.
ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
Η επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου είναι φανερό ότι εξελίσσεται ταχύτερα όσο οι χάλυβες οπλισμού των φερόντων στοιχείων απογυμνώνονται από το σκυρόδεμα που τους περιβάλλει. Όταν οι περιοχές απογυμνωμένων οπλισμών φθάσουν στις περιοχές ακύρωσης τους ,στα άκρα η στους κόμβους , τότε ο κίνδυνος οριακής κατάστασης της φερούσης κατασκευής αυξάνεται δυσανάλογα.
Και όπως φαίνεται από τις παραπάνω φωτογραφίες είναι ορατές τέτοιες περιοχές. Εξ αλλού η επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνεται και από τον υπογράφοντα ο όποιος είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο ίδιο κτίριο και το καλοκαίρι του 2009 .
Επομένως οι παραπάνω επεμβάσεις κρίνονται ως άμεσα αναγκαίες για την ασφάλεια του κτιρίου
5.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ και ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Προκειμένου να γίνει δυνατή η στατική μελέτη επισκευής του κτιρίου και να προσδιορισθεί ποσοτικά η έκταση των επισκευαστικών επεμβάσεων απαιτούνται οι παρακάτω προκαταρκτικές εργασίες:
Τομές σε χαρακτηριστικές θέσεις και δειγματοληψία υλικού λιθοδομών για έλεγχο αντοχής των συστατικών υλικών τους (λίθων και κονιάματος, αν υπάρχει)
Τομές σε χαρακτηριστικές θέσεις και δειγματοληψία υλικού από πλάκες σκυροδέματος για έλεγχο της αντοχής και προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης του σκυροδέματος
Διάνοιξη διερευνητικού σκάμματος για τον προσδιορισμό της γεωμετρίας και της κατάστασης ενός τουλάχιστον θεμελίου
Εκτιμάται ότι όλες οι παραπάνω εργασίες θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 4 περίπου εβδομάδων με κόστος που θα είναι της τάξης των 2000 έως 3000 Ευρώ.
6.ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τα στοιχεία για το έργο δεν είναι δυνατή η εκτίμηση προϋπολογισμού επισκευαστικών εργασιών .
Εάν έπρεπε να δοθεί έστω και ποιοτική εκτίμηση του κόστους επισκευής , λαμβάνοντας υπόψη την εμφανή κατάσταση βλαβών και το είδος της φερούσης κατασκευής του κτιρίου, με βάση την προσωπική μου εμπειρία από ένα μεγάλο αριθμό (3000) επισκευαστικών έργων, θα έλεγα ότι θα είναι μέρος μόνο του αντιστοίχου κόστους καθαίρεσης και ανακατασκευής ίδιου κτιρίου.
28.4.2015
Κ. Ζαβλιάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου