Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος

Πιτσιρίκος

Πιτσιρίκο σου γράφω με αφορμή των Υπουργό που θα διαλύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα τον «Αγαπητό» Κατρούγκαλο.

Με αφορμή την φυγάδευση του από ομιλία του στην Καλαμάτα, θυμάμαι τις δηλώσεις του πριν μερικά χρόνια στο Mega για παρόμοια περίπτωση που γιαούρτωσαν τον Πάγκαλο που είχε πει «Ας προσέχει τι λέει» ή κάπως έτσι. Τον άκουσα στην τελετή παραλαβής εκ νέου του Υπουργείου του να λέει πως στόχος του είναι να διασωθούν οι συντάξεις και όχι να γίνουν φιλοδωρήματα.

Τον άκουσα πριν κανά μήνα μετά το πόρισμα των «σοφών» στον Χατζηνικολάου να λέει πως υπό κανονικές συνθήκες θα πολεμούσε τον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές του αλλά τώρα είναι αναγκασμένος να τις δεχτεί αφού τα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative ) της Mένουμε Ευρώπη είναι πολύ ισχυρά αυτή τη στιγμή και δεν έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και διάφορες αστείες δικαιολογίες.

Οπότε, στη λογική των ισοδυνάμων τους -λες και oi ανθρώπινες ζωές έχουν ισοδύναμα- θα του πρότεινα κάποια μέτρα εναλλακτικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκινώντας από απλά και καταλήγοντας στο τι πραγματικά θα έκανε μια αριστερή κυβέρνηση.

  1. 1% από τις ιδιωτικοποιήσεις να πάει στα ταμεία. 50 δισ. που έχουν υπογράψει σίγουρα δεν θα βρεθούν αλλά ακόμα και 10 δισ. να πάρουν από το ξεπούλημα της χώρας -αντί να πάνε όλα στις χρεοκοπημένες τράπεζες- θα μπορούσαν να δώσουν το 1% δηλαδή 100 μύρια.
  2. Λογαριασμοί της ΔΕΗ. Αντί των 4 ευρώ που δίνουμε για την ΕΡΤ, να κόψουν 1 ευρώ που να πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία. Από ότι θυμάμαι η ΕΡΤ θέλει περίπου 100 μύρια τον χρόνο για την λειτουργία της τα οποία τα υπερκαλύπτει τόσο από τα έσοδα της (διαφημίσεις) όσο και τα 4 ευρώ τα οποία αποδίδουν 200 μύρια τον χρόνο τα οποία πάνε και στην μαύρη τρύπα του χρέους. Άρα το 1 ευρώ θα αποδίδει στα ταμεία 50 μύρια. Επίσης, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποδίδουμε ένα μεγάλο ποσό σε δημοτικά τέλη, οπότε θα μπορούσαν 1-2 ευρώ να πηγαίνουν στα ταμεία, όπως και οι πληρωμές στους ενδιάμεσους φορείς, π.χ τα φωτοβολταϊκά του Κοπελούζου και άλλων αρπακτικών. Με 2 ευρώ λοιπόν μείον σε αυτούς θα μπορούσαν να μαζευτούν άλλα 200 μύρια.
  3. Παρακράτηση ποσού 1% για τις εκταμιεύσεις ΕΣΠΑ. Τα ποσά που αναμένεται να εκταμιεύσει η Ελλάδα είναι 12 δισ., οπότε το 1% είναι μόλις 120 εκατομμύρια.
  4. Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) κρατάει σε κάθε παραγωγό ενέργειας κρατάει 30% του ποσού που κόβει σαν εισφορά.Αντί αυτού θα μπορούσε να κρατάει 26-27% και το υπόλοιπο 3-4 % να πηγαίνει στα ταμεία.
Και πάμε στο τι πραγματικά θα έκανε μια αριστερή κυβέρνηση :
  1. Πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας με τον απλό εξής τρόπο. Το κράτος δεν θα πληρώνει την μισθοδοσία της -γλιτώνει περίπου 160 εκατομμύρια τον χρόνο- ούτε θα δίνει έκτακτες χρηματοδοτήσεις σε μοναστήρια, Άγιο όρος και λοιπούς φορείς -περίπου 100 εκατομμύρια-. Επίσης, θα πληρώνει φόρο 15-20% για τα ενοίκια που εισπράττει. Και για να μην ξεσηκωθούν οι τραγόπαπες, θα μπορούσαν να έχουν απαλλαγή από τις τραπεζικές καταθέσεις των μητροπόλεων, μονών, μοναστηριών από τον φόρο 15%, όπως οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί.
  2. Έκτακτη εισφορά 2% σε όσους έχουν κέρδη άνω των 100 χιλιάδων τον χρόνο. Μιλάμε για αστείο ποσό 2000 ευρώ το οποίο όμως θα μπορούσε να αποφέρει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια.
  3. Αφού τώρα με το χάρισμα του ΟΔΙΕ στον Μελισσανίδη ολοκληρώθηκε το μέγα σκάνδαλο του ΟΠΑΠ, θα μπορούσε να του επιβληθεί αφού στο φινάλε τον πήρε κοψοχρονιά εισφορά 2% επί του τζίρου του. Μιλάμε για περίπου 100 εκατομμύρια για έναν οργανισμό που συνεχώς τα κέρδη του ανεβαίνουν.
  4. Αύξηση της οικειοθελούς (!!!) φορολογίας των εφοπλιστών από τα 10 εκατομμύρια ευρώ -εντάξει γελάω με το ποσό -του νόμου Βαρβιτσιώτη στο 1 δις από τα οποία τα 500 εκατομμύρια θα πηγαίνουν στα ταμεία.
Επίσης, κάτι προστίματα αρκετών δις που χαρίστηκαν από τους προηγούμενους σε μεγάλους εφοπλιστές και βιομηχάνους θα μπορούσαν απλά να βεβαιωθούν εκ νέου.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί και με άλλα μέτρα,
αλλά προφανώς από κάποιους που ήρθαν για την ολική καταστροφή δεν μπορεί να υλοποιηθεί!

Φιλιά από Αθήνα Δημήτρης

ΥΓ1. Πολλά μπορεί κανείς να καταλογίσει στο ΚΚΕ αλλά ο τρόπος που κυβερνάει τον δήμο της Πάτρας ο Πελετίδης είναι υπόδειγμα του τι μπορεί να κάνει η πραγματική αριστερά ή ένας πραγματικός αριστερός άνθρωπος όταν έρχεται στην εξουσία.

ΥΓ2. Χθες ήμουν στο ταχυδρομείο και ήταν ένας παππούλης με τον 10χρονο εγγονό του μπροστά στα ταμεία και έκανε πλάκα με την συριζαία υπάλληλο, οπότε γυρνάει και τον ρωτάει -για να την πειράξει- «Τι γιορτάζουμε παιδί μου αύριο;». «Το όχι» απαντάει ο μικρός, «αλλά το πραγματικό, όχι αυτό του Τσίπρα». Όταν σε δουλεύουν και τα μικρά, έχεις χάσει την μπάλα ηγ-έρπη της δεκάρας.

(Αγαπητέ Δημήτρη, συγχαρητήρια για τις προτάσεις σου. Εγώ θα είμαι πιο σύντομος: το Μνημόνιο είναι ανεφάρμοστο, οι πολίτες κάνουν στάση πληρωμών -γιατί δεν έχουν να πληρώσουν φόρους και εισφορές- και τα έσοδα του Κράτους έχουν τεράστια υστέρηση. Τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να την φανταστεί κάποιος. Εντάξει, οι Έλληνες έχουν ένα μικρό πρόβλημα αντίληψης και πέφτουν πάντα από τα σύννεφα. Πολύ σύντομα, όμως, θα γίνουν όλα. Πάρτε ομπρέλα. Τον Κατρούγκαλο δεν τον σχολιάζω. Είναι θέμα αισθητικής. Να είσαι καλά, Δημήτρη.)

pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου