Oι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού ομνύουν ότι εάν είσαι ικανός και άξιος προχωράς στη ζωή. Καταφέρνεις να ανελιχθείς επαγγελματικά να κερδίσεις πολλά χρήματα, ενίοτε αξιώματα και δόξα. Εάν είσαι φτωχός και παραμείνεις, τότε αξίζεις αυτή τη θέση γιατί δεν είσαι ικανός και άξιος, άρα σου πρέπει να ζεις στη μιζέρια και μην διαμαρτύρεσαι, μην παραπονιέσαι.
Με αυτή την απλή συλλογιστική ξεπερνούν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κοινωνιών δεν κατέχει τίτλους, αξιώματα και δεν κερδίζει πολλά χρήματα, το αντίθετο διαπιστώνουμε κατά τους αιώνες να συμβαίνει. Και πως θα μπορούσε να μην συμβαίνει, αφού οι κοινωνίες ζουν στο πλαίσιο νόμων που έχουν θεσπιστεί για να παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες στους έχοντες και κατέχοντες.
Οι εξουσίες ποτέ δεν συμπάθησαν τις κατώτερες κοινωνικά τάξεις, πάντα φρόντιζαν να τους πετούν ένα ξεροκόμματο παραπάνω για να τις ανέχονται (παλαιότερες εποχές), ή να κερδίζουν την εύνοια τους (σε νεότερες εποχές) και να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην εξουσία.
Οι σκέψεις αυτές μου ήρθαν στο μυαλό, παρακολουθώντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.
Ο κ. Μητσοτάκης εάν δεν ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας δεν θα μπορούσε να σταθεί στην πολιτική σκηνή, πόσο μάλλον, στο πόστο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν φταίει μόνο το γεγονός, ότι τα ανομήματα του κόμματος του στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα δεν του δίνουν τη δυνατότητα να απαντήσει στις καταγγελίες της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις του στην Δικαιοσύνη και για το γεγονός ότι εξετράφη η διαπλοκή και η διαφθορά στα χρόνια, κυρίως, των μνημονίων που κυβέρνησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Είναι και το ότι όταν επιχείρησε να αντιεπειχειρηματολογήσει σε μία από τις κατηγορίες της κυβέρνησης, υπέπεσε σε γκάφα ολκής.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -κατά την ομιλία του στη Βουλή- επέλεξε για άλλη μια φορά να ταυτιστεί με τους Παπασταύρους, τους Σαμαράδες και τους Βγενόπουλους.
Στάθηκε στο πλευρό των ισχυρών συγκροτημάτων των ΜΜΕ, πνέοντας για άλλη μια φορά μένεα κατά του νόμου που θέτει κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ.
Το υπόλοιπο μέρος του πολιτικού λόγου του (ο θεός να τον κάνει) ήταν κοπτοραπτική άρθρων και σχολίων εφημερίδων του συγκροτήματος Τύπου του κ. Ψυχάρη.
Έμπνευση, όραμα, αυθεντικός πολιτικός λόγος, έννοιες άγνωστες για τον κ. Μητσοτάκη.
Οι σπουδές και τα πτυχία του δεν τον βοήθησαν να τα αποκτήσει ως δυνατότητες.
Οι… δυνατότητες του απορρέουν μόνο από το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια.
Η περίπτωση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πλήρως το νεοφιλελεύθερο αφήγημα περί ικανών και άξιων στην κοινωνία… που προαναφέρθει.
Αν ανήκεις στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, θα μπορείς να διαδραματίζεις ρόλο σε αυτήν. Ακόμα και όταν αποτύχεις, δεν θα κινδυνεύσεις να μην έχεις στον ήλιο μοίρα. Κάπου, κάποιοι στην κοινωνική τάξη που ανήκεις θα σε στηρίξουν.
Ας δούμε τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Το γεγονός πως προκάλεσε συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τα θέματα της Δικαιοσύνης και της διαφθοράς που απασχολούν χρόνια την κοινωνία είναι θετικό. Αποκαλύφθηκαν αλήθειες που υποψιαζόταν ο ελληνικός λαός και τώρα έχει τις αποδείξεις ότι συνέβησαν, αφού ο Κ. Μητσοτάκης προτίμησε (μη έχοντας απαντήσεις) να σιωπήσει.
Η Εξεταστική Επιτροπή που προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για τα θαλασσοδάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ, δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα, όπως και καμία Εξεταστική δεν έδωσε μέχρι σήμερα. Εξάλλου, είναι γνωστά τα νούμερα, καθώς και ο μηχανισμός που συντέλεσε για να δημιουργηθεί το τρίγωνο της διαπλοκής.
Η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή, κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφαρμόζοντας πρακτικές τους.
Κατ’ ουσία, χάνει χρόνο στον σχεδιασμό για την επίλυση καίριων θεμάτων για την κοινωνία, όπως, το παραγωγικό και το καταναλωτικό μοντέλο της χώρας για την ανάπτυξη. Την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν νέοι δημοκρατικοί θεσμοί, οι οποίοι θα λειτουργούν σε καθεστώς διαφάνειας. Μέτρα που θα δώσουν ανάσες στους φτωχούς και μικρομεσαίους (όσους έχουν απομείνει) και εξακολουθούν μετά από έξι χρόνια να πλήττονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου