Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι στόχοι, οι τάσεις και οι αποφάσεις

  Στη συνδιάσκεψη αναμένεται να ασκηθεί κριτική για την πορεία που έχει ακολουθήσει ώς σήμερα η Λαϊκή Ενότητα και να προταθεί ο χαρακτήρας που πρέπει να λάβει από τούδε και στο εξής

Την ολοκλήρωση των διεργασιών του προηγούμενου διαστήματος για τη μετατροπή της σε «μετωπικό φορέα της σύγχρονης, ριζοσπαστικής Αριστεράς» επιδιώκει η Λαϊκή Ενότητα με την ιδρυτική συνδιάσκεψή της, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης και τις σχετικές ψηφοφορίες πάνω στα κείμενα της πολιτικής απόφασης και του κανονισμού λειτουργίας της.

Το σημείο των σημερινών εργασιών που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι η πολιτική ομιλία του επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.
Ο κ. Λαφαζάνης θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με σκληρά μέτρα περικοπής συντάξεων, με φορολογική επιδρομή και εκποίηση του δημόσιου πλούτου θα καταστήσει ακόμα πιο ανυπόφορη τη θέση της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας και θα επιτείνει τα οικονομικά αδιέξοδα.
Θα τονίσει επίσης ότι το επερχόμενο αντεργατικό πακέτο μέτρων του φθινοπώρου στοχεύει να βάλει ταφόπετρα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι έχει απομείνει από τις εργατικές κατακτήσεις και να θωρακίσει ένα περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας.
Στη συνδιάσκεψη αναμένεται να ασκηθεί κριτική για την πορεία που έχει ακολουθήσει ώς σήμερα η Λαϊκή Ενότητα και να προταθεί ο χαρακτήρας που πρέπει να λάβει από τούδε και στο εξής.
Ανάμεσα σε άλλους, 75 στελέχη (Κ. Λαπαβίτσας, Στ. Κουβελάκης, Δ. Μπελαντής, Ν. Γαλάνης κ.ά.) με κείμενό τους που δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα iskra ζητούν να επανιδρυθεί η ΛΑ.Ε. ως «καθοριστικός πολιτικός παράγοντας της επιλογής της ρήξης», ενώ ασκώντας -εμμέσως πλην σαφώς- κριτική προς την ηγεσία ζητούν να υπάρξει «πρόγραμμα συνεκτικό, ολιγόλογο και συγκεκριμένο» καθώς «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αβάσιμες υποσχέσεις» και «δεν πείθουν καθόλου ούτε οι γενικολογίες ούτε η επανάληψη θέσεων που απλώς καταγγέλλουν τη λιτότητα και τα μνημόνια».
Μια άλλη τάση, η οποία θα εκπροσωπηθεί στη συνδιάσκεψη με 12 ώς 15 αντιπροσώπους, έχει κάνει γνωστή την εμφάνισή της εδώ και καιρό με κείμενο προγραμματικών θέσεων που έχει αποστείλει στην ηγεσία το οποίο τιτλοφορείται «Η εργατική απάντηση στην κρίση και στο μνημονιακό καθεστώς».
Η τάση αυτή θεωρεί πως η ΛΑ.Ε. δεν μπορεί να είναι ένα γενικά αριστερό αντιμνημονιακό μέτωπο, αλλά το «πολιτικό μέτωπο που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων τάξεων».
Η ηγετική ομάδα, πάντως, θα επιχειρήσει να ενσωματώσει την κριτική και τις απόψεις που θα ακουστούν εμμένοντας στο γενικό πολιτικό πλαίσιο που έχει χαράξει με τα προσυνδιασκεψιακά κείμενά της. Ετσι στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που θα προτείνει να ψηφιστεί θα γίνεται λόγος για την ανάγκη μιας «εκ βάθρων αναγεννημένης Αριστεράς με ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, ταξικά χαρακτηριστικά, στη βάση ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου».
Η ΛΑ.Ε. θα προσδιορίζεται ως «μέτωπο οργανώσεων της Αριστεράς και αγωνιστών που συμφωνούν με τις βασικές θέσεις του προγράμματός της, ανοιχτή σε κάθε αριστερή οργάνωση και σε κάθε πολίτη που θα θελήσει να ενταχθεί ισότιμα στις γραμμές της».
Ταυτόχρονα, όμως, θα υπογραμμίζεται και η ανάγκη ενός «μεγάλου πολιτικοκοινωνικού μετώπου, που θα έχει στην προμετωπίδα του την απαλλαγή από τα μνημόνια, την έξοδο από την ευρωζώνη, τη ρήξη με το ευρωσύστημα και τη διαγραφή του χρέους», με τη συμμετοχή σε αυτό «και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, που μπορεί να μην αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές, αλλά έχουν να επιδείξουν δημοκρατική προσήλωση, αντιμνημονιακή συνέπεια, ενώ διέπονται από αρχές και αξίες συμβατές με την Αριστερά».
Τέλος, στη συνδιάσκεψη θα επιχειρηθεί να υπάρξει απόφαση για αυτοτελή παρουσία της παράταξης στο συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό κίνημα, μέσα από ευρύτερα αντικυβερνητικά αντιμνημονιακά σχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου