Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Τα γιουσουφάκια του Ερντογάν: Ναι, έχει υποστηρικτές και στον ελληνικό χώρο…


"Μιχάλης Ιγνατίου"

Του Αντρέα Πιμπίσιη
 
Μέχρι πρότινος ξέραμε για τους απορριπτικούς και τους οπαδούς της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, γνωρίζαμε για τους επαναπροσεγγιστές και όσους θέλουν την Κύπρο ατόφια ελληνική γη.
Τα διάφορα στρατόπεδα ήταν λίγο ή πολύ γνωστά. Εσχάτως όμως βλέπουμε να έχει δημιουργηθεί μια
νέα κατάσταση πραγμάτων εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αυτή η νέα τάση της «όποιας λύσης» είναι πολύ πιο προχωρημένη έκδοση των όσων γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Μέσα από τον δημόσιο καθημερινό τους λόγο και μέσα από την γραφίδα τους έχουν προχωρήσει πολύ πιο πέρα και από αυτήν ακόμα τη ΔΔΟ.
Γιατί άλλο είναι να υποστηρίζεις μια μορφή λύσης του Κυπριακού, άλλο να θεωρείς ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες για τον τόπο, και άλλο είναι να εμφανίζονται κάποιοι με πολύ πιο προχωρημένες θέσεις. Δεν έμειναν μόνο στις καλές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους αλλά εσχάτως έχουν αναλάβει ρόλο πρέσβη των τουρκικών θέσεων – όπως αυτές εκφράζονται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάνουν μάθημα σωστής συμπεριφοράς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του υποδεικνύουν τι πρέπει να δεχθεί και εάν αυτός βάλει κάποιους όρους αρχίζουν τις κατηγορίες. Όπως έγινε πρόσφατα και με την δήθεν προσφορά των Τούρκων για συμβολή στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Τρόοδος.
Όλοι αυτοί, λοιπόν, κάθε άλλο παρά το καλό του τόπου τους είναι που σκέφτονται. Αντίθετα λειτουργούν ως γιουσουφάκια στην αυλή του σουλτάνου Ερντογάν. Δεν τους νοιάζει τι θα συμβεί αλλά το πώς θα είναι χαρούμενος ο… «πολυχρονεμένος σουλτάνος». Κάπου τα «γιουσουφάκια του Ερντογάν» έχουν ξεφύγει και φαίνεται ξεχνούν πού βρίσκονται και πού κατοικούν.
Δείχνουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα δεν είναι το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το πώς θα ικανοποιηθούν τα τουρκικά αιτήματα. Γιατί εάν η έγνοια τους ήταν η Κύπρος, πολύ διαφορετικά θα έπρεπε να λειτουργούν. Όχι με τη λογική της απόρριψης, αλλά με τη λογική της δημοκρατίας. Αυτή την οποία πολεμά με κάθε μέσο επί καθημερινής βάσεως ο Ερντογάν, αλλά τα γιουσουφάκια του στις ελεύθερες περιοχές ούτε βλέπουν ούτε τους απασχολεί.
Η Τουρκία έχει πάρει έναν κατήφορο που δύσκολα μπορεί να σταματήσει ενόσω ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία. Κι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι σε βάρος μας αλλά αντίθετα υπέρ μας. Οι μόνοι που δεν βλέπουν πού οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν είναι τα εδώ γιουσουφάκια του. Όλοι άλλοι, ακόμα και κάποιοι ένθερμοι υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον και αλλού, βλέπουν πολύ καλά τους κινδύνους που προκαλεί ο αυταρχισμός τους σουλτάνου.
  • Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.philenews.com – bimbishis@phileleftheros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου