Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Παρακαλώ, να μην αντιγραφεί από φασιστικά site

[ Έμυ Ντούρου / ARti news / 18.06.16 ]

Δικέφαλοι αετοί, μαίανδροι και αρρωστημένες απόψεις περί καθαρότητας της ελληνικής φυλής μπορεί ξαφνικά να γίνουν το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούνται άρθρα ανθρώπων που καμία σχέση δεν έχουν με όλα αυτά. Κι αυτό συμβαίνει με όλη τη δήθεν επισημότητα, δηλαδή το άρθρο δεν «κλέβεται» αλλά συνοδεύεται από την υπογραφή του αρθρογράφου, κάποιες φορές με κόκκινα bold γράμματα, χωρίς καν να αναγράφεται η αρχική πηγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτός που θα το διαβάσει και ίσως θα το αναπαράξει, θεωρεί δεδομένο ότι ο αρθρογράφος ανήκει στην ομάδα που δουλεύει για το συγκεκριμένο blog ή site. Το πιο πιθανό είναι ότι ίσως αυτή η «φιλοξενία» δεν θα πέσει στην αντίληψη του αρθρογράφου, αφού μάλλον δεν θα διάβαζε ποτέ αντίστοιχες σελίδες.


Οι πολιτικές θέσεις και η αισθητική του αρχικού site από το οποίο απομονώνεται το άρθρο προφανώς δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτόν που το έβαλε στο μάτι. Έτσι, σε καθεστώς ομηρίας, μεταφέρεται από το φυσικό του περιβάλλον σε ένα άλλο σύνολο με άρθρα για δήθεν πόλεμο που μας ετοιμάζουν οι γείτονες χώρες, ειδήσεις για συνομιλίες απλών ανθρώπων με εξωγήινους, τα νέα θαύματα που έκανε ο όσιος Παΐσιος από το υπερπέραν και κάθε λογής θέματα που απαξιώνουν τον άνθρωπο. Ακόμα παρατηρούμε με ενδιαφέρον τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας και δεν έχουμε δώσει τη δέουσα προσοχή στο φαινομενικά απλό και αθώο copy-paste, που αποδεικνύεται μεγάλη ζημιά.

Σε μια εποχή που τα περισσότερα site και blog πρέπει να γεμίζουν πάση θυσία με οτιδήποτε, είναι επίσης συχνό το φαινόμενο να αναπαράγονται «ειδήσεις» που όχι μόνο δεν συνέβησαν, αλλά μέσα στο ταξίδι τους από το ένα site στο άλλο, να φουσκώνουν σαν το ζυμάρι. Λες και τα ΜΜΕ είναι η παρέα που λέει τα παραμύθια γύρω από τη φωτιά. Νικητής σε αυτές τις περιπτώσεις νομίζει ότι είναι αυτός που θα γεννήσει το ρεπορτάζ στο οποίο ποτέ δεν παραβρέθηκε, με όσο πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μπορεί να φανταστεί. Κάποιες φορές με ολέθρια αποτελέσματα, ειδικά όταν η είδηση αφορά ευαίσθητα θέματα. Δεν έχει άλλωστε πολλή σημασία αν είναι αλήθεια ή μυθοπλασία. Αφού έπειτα από μισή ώρα θα είναι αρχαία. Κάπως έτσι τα κείμενα καταλήγουν να είναι κάρβουνο στη μηχανή των γρήγορων ταχυτήτων του ίντερνετ. Γράφονται με τα κιλά, αγοράζονται με τα κιλά, κλέβονται με τα κιλά, αλλά διαβάζονται μόνο οι τίτλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου