Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο χώρος της  αυτοδιοίκησης  λειτούργησε και λειτουργεί ως  πεδίο εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και ως  πειρα-ματόζωο των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών  (ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιων χώρων, περικοπές μισθών, ιδιωτικοποιήσεις οργανωμένων υπηρεσιών, οικονομική ασφυξία, μετατροπή των ΟΤΑ σε μακρύ χέρι του κράτους κ.α.). Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα τελευταία 6 χρόνια τα (παρακρατηθέντα – υπεξαιρεθέντα) ποσά δημοσίων πόρων, που προορίζονταν για τους ΟΤΑ, ξεπερνούν τα 10 δισ. Ευρώ.
Με δική μας πρωτοβουλία, προσπαθήσαμε έγκαιρα, αμέσως μετά τις εκλογές , να ανασυγκροτήσουμετις δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση, αλλά και να προγραμματίσουμε τρόπους παρέμβασής μας στο νέο, ακόμα δυσμενέστερο, τοπίο που είχε δημιουργηθεί μετά τη μνημονιακή συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στα πλαίσια της Πανελλαδικής Σύσκεψης της ΛΑΕ (21 και 22/11/2015), συγκλήθηκε η θεματική επιτροπή Τ.Α με τη συμμετοχή περίπου 200 συντρόφων και συντροφισσών που δραστηριοποιούνται στην Τ.Α .
Στη θεματική συνεδρίαση Τ.Α της ΛΑΕ εγκρίθηκαν ομόφωνα τρία βασικά κείμενα, που αποτέλεσαν τοκοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο για τη δράση μας στους ΟΤΑ και στις δημοτικές καιπεριφερειακές παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουμε (θέσεις για ΤΑ, για τα οικονομικά των ΟΤΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων).
Οι δυνάμεις μας που ενεργοποιούνται στην αυτοδιοίκηση, με βάση αυτές τις αποφάσεις προσανατόλισαν τη συνολική παρουσία και παρέμβασή στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, στην σύνταξη τωνπροϋπολογισμών, στην αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων στους ΟΤΑ, στην καθημερινήσύγκρουση με τις καλλικρατικές και μνημονιακές πολιτικές και βέβαια στη διαχείριση τωναπορριμμάτων. Εν τούτοις, υπήρξαν σύντροφοι συλλογικοτήτων εντός ΛΑ.Ε, αλλά και από τον δικό μας χώρο, που δραστηριοποιήθηκαν και παρεμβαίνουν στην Τ.Α με βάση δικές τους προτεραιότητες.
Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας των χαρακτηριστικών του αποτελεί ιστορικά ένα ιδιαίτερο, σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, πεδίο πολιτικήςιδεολογικής και κινηματικής αντιπαράθεσης.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις «ιδιαιτερότητες», θεμελιώθηκε και η διαχρονική θέση της Αριστεράς, σύμφωνα με την οποία οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα συλλογικά υποκείμενα, που ενεργούν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιστοιχούνται ευθέως στους όρους και τα υποκείμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Σκοπός μας είναι η δημιουργία τοπικών κοινωνικών συμμαχιών και μορφών συσπείρωσης της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας, σεαντιπαράθεση με τα κεντρικά και τοπικά οικονομικά – πολιτικά συμφέροντα, που προωθούν τηνιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο της να συμβάλλει στην προώθησηενός άλλου δρόμου για την ελληνική κοινωνία χωρίς μνημόνιαλιτότητα και Ευρω-επιτροπεία. Στηριζόμενη στα τοπικά κινήματα και τις μορφές λαϊκής οργάνωσης στις γειτονιές, συγκροτείται, ανά τόπους και από κοινού με αυτά, ένα μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, των κοινωνικών υπηρεσιών, της εργασίας με πλήρη δικαιώματα και τελικά της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Μια τέτοια κατεύθυνση θα πρέπει να βρει και τη θεσμική αντανάκλαση της σε ένα μοντέλο διοίκησης, όπου το Κεντρικό Κράτος και η Τ.Α. θα υφίστανται ως δύο διακριτοί πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος, χωρίς η δεύτερη να περιορίζεται στο ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα όσων το πρώτο αποφασίζει.
Ωστόσο, οι εξελίξεις μετά το Σεπτέμβρη του 2015 (3ο μνημόνιο, μεταλλαγμένη μνημονιακά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνέχιση ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και στην Τ.Α, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, χρεοκοπία ΟΤΑ, αντιλαϊκοί μνημονιακοί προϋπολογισμοί, οικονομική ασφυξία, συνύπαρξη σε ενιαίες παρατάξεις, που είχαν συγκροτηθεί στις Δημοτικές Εκλογές του 2014, μελών μας με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ΛΑΕ που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις, σχηματισμός νέων δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεων από συντρόφους/ισσες, που διαχώρισαν τη θέση τους από διοικήσεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, κλπ) καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση και το βάθεμα της συζήτησης, την παραπέρα επεξεργασία των θέσεών μας αλλά και τη διαμόρφωση με συλλογικό τρόπο κοινήςστρατηγικής κατεύθυνσης του συνόλου των δυνάμεων που πρόσκεινται στη ΛΑΕ και παρεμβαίνουν στην αυτοδιοίκηση.
Η συντριπτική υπεροχή των συντηρητικών δυνάμεων στην Τ.Α, τα μεγάλα εμπόδια που ορθώνονται από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και των μνημονίων και τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα, στα οποία αυτή έχει περιέλθει, διαμορφώνουν ένα πολιτικοκοινωνικό τοπίο που ευνοεί τη δική μας διακριτή και μαχητικήπαρουσία. Οι εξελίξεις όμως και στην Τ.Α είναι συνυφασμένες με τις εξελίξεις στο σύνολο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε μακριά από υστεροβουλίες, ευκολίες, σπασμωδικές ή και παρορμητικές αντιδράσεις, με συντροφικό και αλληλέγγυο τρόπο και χωρίς καμιά διάθεση να παραβλέψουμε πραγματικά προβλήματα να διαβουλευτούμε και να συναποφασίσουμε κατ' αρχήν τις βασικές αρχές και τους γενικούς όρους της παρέμβασής μας στο χώρο της Τ.Α και κατά δεύτερον ένανοδικό χάρτη για την αγωνιστική ανασύνθεση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στο χώρο της Τ.Α. Με αγωνιστική – κινηματική λογική, σε σύγκρουση με τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, τις νεοφιλελεύθερες λογικές, με στόχο τη δημιουργία αυτόνομων, διακριτών και πλατιών, αυτοδιοικητικών συσπειρώσεων και κινήσεων, ενόψει και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2019.
Βασική κατεύθυνση της λογικής μας είναι να μπορέσουμε να συμπορευθούμε αγωνιστικά με τις άλλες αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις, αλλά και μαχόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, που δρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση κοινό προγραμματικό σχέδιο. Είμαστε αντίθετοι στη λογική του ενδοαριστερού εμφυλίου, που τραυματίζει το κίνημα και την εικόνα της Αριστεράς συνολικά.
Παίρνοντας υπόψη τη διαμορφωμένη κατάσταση προτείνουμε:
1) Οι αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις στο επόμενο διάστημα να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, με σκοπό την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στηναυτοδιοίκηση (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, ξεπούλημα δημόσιας γης, ιδιωτικοποιήσεις στα απορρίμματα – ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ασφαλιστικό, κόψιμο ρεύματος και νερού, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κλπ) αναδεικνύοντας και αντιπαλεύοντας τηνκυβερνητική καταστροφική πολιτική και στην Τ.Α. Όπου υπάρχει αντίρρηση - αντίδραση σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, κάνουμε διακριτή την παρουσία μας, αναδεικνύοντας τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής και βεβαίως τις ευθύνες των αυτοδιοικητικών.
2) Είναι προφανής η αναγκαιότητα παρέμβασής μας σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Ο τρόπος οικοδόμησης της παρέμβασής μας (συμμετοχή σε υπάρχουσες παρατάξεις, διαμόρφωση νέων, συνεργασία με άλλες δυνάμεις κλπ) εναπόκειται στις εκτιμήσεις των συντρόφων σε κάθε περιοχή, σε συνεργασία με τη γραμματεία της θεματικής, καθώς και την Πολιτική Γραμματεία. Σε κάθε περίπτωση,κοινή συνισταμένη είναι η προώθηση των πολιτικών που θα καταλήξουμε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ. Χρειάζεται να κατανοήσουμε πως ο βαθμός παρουσίας και παρέμβασης μας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι ευθέως ανάλογος της ικανότητάς μας να ισχυροποιήσουμε το βασικό πυλώνα της πολιτικής μας για αποκέντρωση με δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων στον κεντρικό πολιτικό μας στόχο. Σε αντιμνημονιακή αντι – καλλικρατική κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια συμβολής στην ενεργοποίηση της κοινωνίας.
Η παρέμβασή μας αυτή αφενός πρέπει να έχει στόχο να αποκρουσθεί η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική που πάει να πνίξει τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης να προσφέρει στην ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής, στις κοινωνικές δράσεις και στο περιβάλλον και αφετέρου οφείλει να κατευθύνεται σε θετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και για την ενίσχυση της αποκέντρωση και της δημοκρατίας με λαϊκή συμμετοχή.
Το ΑΡ τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθούν, το συντομότερο δυνατόν, και να στηριχθούν, στο πλαίσιο της ΛΑΕ και σε όλα τα επίπεδα της Τ.Α, από τους Δήμους μέχρι τις περιφέρειες, αυτόνομες, διακριτές και πλατιές αυτοδιοικητικές συσπειρώσεις και κινήσεις. Οι διακριτές αυτές συσπειρώσεις και κινήσεις θα πρέπει να πολιτεύονται σε αντιμνημονιακή, αντικαλλικρατική κατεύθυνση και να έχουν δραστικό μέτωπο ενάντια στις κυβερνητικές μνημονιακές επιλογές, ειδικότερα εκείνες της λιτότητας και υποβάθμισης της Τ.Α. Οι συσπειρώσεις και οι κινήσεις αυτές θα πρέπει ταυτόχρονα να δραστηριοποιούνται στη βάση ενός θετικού ριζοσπαστικού αυτοδιοικητικού προγράμματος αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων, τοπικής και γενικότερης σημασίας, και να θεμελιώνονται σε μια αγωνιστική κινηματική παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση των τοπικών υποθέσεων και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών
Σε κάθε περίπτωση για να μεγιστοποιήσουμε τη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων στον κεντρικό μας στόχο απαιτείται η οικοδόμηση πλατιών σχημάτων – παρατάξεων, καταρχήν με βάση τις δυνάμεις της ΛΑΕ, αλλά και ευρύτερες αγωνιστικές δυνάμεις, συσπειρώνοντας κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα μνημόνια και δημοτικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν τα μνημόνια της κυβερνητικής πολιτικής για μια άλλη αυτοδιοίκηση με δημοκρατική λαϊκή συμμετοχή.
Ειδικά για την Αττική:
Είναι φανερό ότι η παρέμβασή μας στην Τ.Α θα αποκτήσει μονιμότερο και πιο αποτελεσματικόχαρακτήρα όσο περισσότερο βαθαίνουμε και εμπλουτίζουμε και τις επεξεργασίες μας αλλά και τηναγωνιστική μας δράση και αφού λυθούν πολιτικά ζητήματα αποσαφήνισης του προσανατολισμού μας, όσον αφορά στην Τ.Α.
Το επόμενο διάστημα, διοργανώνεται ευρύτατη σύσκεψη, με όλες τις δυνάμεις μας, που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση στην Αττική, με σκοπό την ενημέρωση – συζήτηση όλων των σημαντικών προβλημάτων, που απασχολούν την Περιφέρεια Αττικής, και την ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση που εκθέσαμε παραπάνω.
Οι δυνάμεις με αναφορά στη ΛΑΕ, που έχουν εκλεγεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τόνισαν ότι, το επόμενο διάστημα, θα αναδείξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, κεντρικά ζητήματα, που αφορούν τηνΠεριφέρεια και τη χώρα (Ελληνικό, απορρίμματα, ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί, νέο θεσμικό πλαίσιο «νέος Καλλικράτης», ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ), στοχεύοντας σε ευρύτερες συσπειρώσεις, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο κυρίως στην κοινωνία, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με στόχο την ακύρωσή της. Επίσης, οι ίδιοι ξεκινούν άμεσα συντεταγμένη συζήτηση για τη συγκρότηση της οργανωτικής μορφής, που θα πάρει η πολιτική παρουσία και παρέμβασή τους σε αυτό το όργανο, ως διακριτή συσπείρωση ή κίνηση, με βάση τα προγραμματικά χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.
Συνολικά για την πολιτική μας στις Περιφέρειες συγκροτούνται ομάδες, από δυνάμεις που έχουν αναφορά στη ΛΑΕ και έχουν εκλεγεί ή δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες και από κοινού με τιςνομαρχιακές επιτροπές συμβάλλουν στη χάραξη Περιφερειακής Πολιτικής.
Καλούνται τα μέλη του ΑΡ, που δραστηριοποιούνται στους δήμους και τις περιφέρειες, να πάρουνπρωτοβουλίες, καταρχήν στο πλαίσιο της ΛΑΕ, αλλά και ευρύτερα, αμέσως μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ, κινούμενοι με βάση τις πολιτικές κατευθύνσεις αυτής της απόφασης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου