Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το Brexit επικράτησε, η κρίση είναι επί θύραις

[ ARti news / Κόσμος / 24.06.16 ]

Είναι σαφές το προβάδισμα του Brexit, το οποίο φαίνεται ότι επικρατεί στο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Πάντως, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται. Η λίρα πέφτει, δείγμα της ανάγνωσης των αγορών ότι η έξοδος είναι επί θύραις.
Εκτιμάται ότι η ψήφος υπέρ της παραμονής ήταν "χαλαρή" λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ η ψήφος της εξόδου ήταν αποφασιστική. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το ρεκόρ συμμετοχής (πάνω από το 72%), τότε είναι φανερό ότι το "πάθος" της εξόδου επικράτησε. Ακόμα περισσότερο θεωρείται ότι οι φτωχοί βρετανοί ψήφισαν έξοδο και οι πλούσιοι παραμονή στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί αναταρράξεις στη Βρετανία -πολλοί μιλούν για εκλογές- αλλά και στην ΕΕ. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αντίθετα θα προχωρήσει σε μία πιο καθαρή κίνηση για τη "γερμανική -πλέον- Ευρώπη". Αυτό θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης με τη Γαλλία και συνθήκες διάλυσης της ΕΕ...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο σκληρός, αντιδημοκρατικός θεσμός, όπως έλεγε ο Ταρίκ Αλί, δέχεται τα πρώτα ισχυρά χτυπήματα. Το αρνητικό είναι ότι αυτό γίνεται με την ενίσχυση της ακροδεξιάς, η οποία ανέρχεται σε όλη την Ευρώπη.
Όσο για την οικονομική κρίση, αυτή τη στιγμή έχει μόνο τα χαρακτηριστικά εκείνων που επιδιώκουν να εξαργυρώσουν τα "στοιχήματά" τους. Τα δύσκολα είναι για τη συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου