Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ταρίκ Αλί: Η ΕΕ είναι αντιδημοκρατικός οργανισμός, δεν αλλάζει

[ ARti news / Κόσμος / 22.06.16 ]

Ο Ταρίκ Αλί, αριστερός συγγραφέας και αγωνιστής, γεννημένος το 1943 στη Λαχώρη του Πακιστάν, παίρνει αποστάσεις από τον Τζέρεμι Κόρμπιν τασσόμενος υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκθέτει τις απόψεις του στον δημοσιογράφο Άντι Ρόμπινσον, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Βαρκελώνης “La Vanguardia”.

Α.Ρ.: Γιατί πήρατε αποστάσεις από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, προκειμένου να υπερασπιστείτε το Brexit;
Τ.Α..: Επειδή η ανάλυση που κάνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πως πρόκειται για έναν ολοκληρωτικά αντιδημοκρατικό οργανισμό που δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό του και τις τραπεζικές ελίτ της Ευρώπης. Είναι ένας μηχανισμός άγριου καπιταλισμού. Σοκάρει ο τρόπος με τον οποιο μεταχειρίστηκε μικρές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Αύριο θα κάνει τα ίδια στην Ισπανία, εάν προκύψει μια αριστερή κυβέρνηση και μεθαύριο θα κάνει τα ίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν έλθει στην κυβέρνηση ο Κόρμπιν.

Α.Ρ.: Με ποιον τρόπο; 
Τ.Α.: Για παράδειγμα, εάν ο Κόρμπιν σκοπεύει να εθνικοποιήσει τους σιδηροδρόμους, δεν θα του το επιτρέψουν. Η προσποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διεθνιστική και ότι η υποστήριξη της εξόδου είναι μη ανεκτός σοβινισμός είναι κάτι που δεν το αποδέχομαι. Όλη η Ευρώπη βιώνει μια καταστροφική κατάσταση, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργή δυναμώνει, ακριβώς γιατί οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τι είναι η ΕΕ.

Α.Ρ.: Όμως, δεν πρέπει να είναι εύκολο να υποστηρίζουν οι αριστεροί την έξοδο την ίδια στιγμή που την υποστηρίζει και το [εθνικιστικό] UKIP [Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου] ...
Τ.Α.: Δεν είναι εύκολο, πράγματι. Ο κόσμος μας λέει: “Συμφωνούμε με αυτό που λέτε, αλλά στην καμπάνια ηγείται ο Μπόρις Τζόνσον”. Δεν υπάρχει απάντηση. Αλλά και στην καμπάνια για την παραμονή ηγούνται ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν...

Α.Ρ.: Ποιος είναι ο στόχος;
Τ.Α.: Πάνω απ' όλα είναι να καταφέρουμε ένα πλήγμα στην ΕΕ ακριβώς αυτή τη στιγμή. Ίσως έτσι επιβληθεί εκ των πραγμάτων μια συζήτηση για τις λειτουργίες της πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν μείνουμε αδρανείς και αποδεχθούμε το status quo. Που σημαίνει ότι δεν βλέπω το εγχείρημα από τη βρετανική σκοπιά, αλλά από την ευρωπαϊκή. Αυτός ο οργανισμός [της ΕΕ] είναι πρόβλημα όλων μας.

Α.Ρ.: Οι καιροί είναι πολύ διαφορετικοί από το δημοψήφισμα του 1975;
Τ.Α.: Ναι. Το 1975, είχα ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Βρετανίας. Πίστευα ότι ήταν ανάγκη να ξεπεραστεί η απομονωτική νοοτροπία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τίποτα περισσότερο. Τότε ήταν το ξεκίνημα μιας διαδικασίας. Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της. Και αποδείχθηκε μη λειτουργική. Από τη σκοπιά της οικονομίας τα πράγματα επιδεινώθηκαν. Το ίδιο και από τη στρατιωτική σκοπιά. Σήμερα η ΕΕ είναι συνώνυμη με το ΝΑΤΟ, τότε δεν ήταν. Τότε αναμενόταν να αποτελέσει τη μεσαία ζώνη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός των ελίτ που αλλάζει κυβερνήσεις κατά το δοκούν.

Α.Ρ.: Δεν είναι παράξενο που ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζει την παραμονή; 
Τ.Α.: Νομίζω ότι αν υποστήριζε την έξοδο, θα προκαλούσε μεγάλη διαίρεση στο Εργατικό Κόμμα... Εάν είχε επιτραπεί μια ελεύθερη ψηφοφορία και είχε διακηρύξει ότι υποστηρίζει την έξοδο, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Γνωρίζω όμως ότι ο Κόρμπιν είναι μυστικά εναντίον της ΕΕ. Πάντα εναντιωνόταν στην ΕΕ. Βρεθήκαμε σε δύο συγκεντρώσεις που καλούσαν στην αποχώρηση από την ΕΕ. Πήρε μια τακτική απόφαση, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα στο κόμμα.

 Α.Ρ.: Τα συνδικάτα υποστηρίζουν την παραμονή, το ίδιο και η πλειονότητα των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος...
Τ.Α.: Πιστεύω ότι μετά τον θατσερισμό και την απεργία των μεταλλωρύχων, πολλά συνδικάτα αποφάσισαν ότι η Ευρώπη ήταν η μόνη ελπίδα. Όμως, αυτή η σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη ουδέποτε υπήρξε. Η Ευρώπη έγινε νεοφιλελεύθερη. Υπάρχει η αντίληψη ότι το βρετανικό κατεστημένο είναι τόσο απαίσιο ώστε, όπως πιστεύουν, η ΕΕ δεν μπορεί να είναι χειρότερη. Αλλά είναι ακριβώς τα ίδια.

Α.Ρ.: Ωστόσο, οι απλοί εργάτες της βάσης φαίνεται πως υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ...
Τ.Α.: Ναι, ιδίως στο βορρά, και όχι μόνο. Σε μέρη όπως το Νορθάμπτον υπάρχει ισχυρή τάση κατά της ΕΕ. Επειδή βλέπουν ότι η ζωή τους χειροτερεύει... Αν προστεθεί δε και το θέμα της μετανάστευσης από την ΕΕ, η υποστήριξη του Brexit είναι τεράστια. Δεν εννοώ τους πρόσφυγες. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες φέρνουν φθηνούς εργάτες. Δεν θα πρέπει να ρίχνουμε την ευθύνη στους μετανάστες, αλλά να εξασφαλίζουμε ότι εφαρμόζονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Α.Ρ.: Πώς θα θα λυθεί αυτό το πρόβλημα;
Τ.Α.: Αν εκλεγεί μια αληθινά σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τζ. Κόρμπιν, θα αρχίσει να λύνει αυτό το πρόβλημα. Όποιος δουλεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα και τον ίδιο μισθό. Να υπάρχει αξιοπρεπής κατώτατος μισθός. Έτσι θα αλλάξουν και οι αντιλήψεις των ανθρώπων.

Α.Ρ.: Αυτό που τραβάει την προσοχή στην καμπάνια του UKIP είναι ότι φαίνεται να εστιάζει το ξενοφοβικό του ένστικτο πιο πολύ στους Πολωνούς παρά στους Ασιάτες ή στους μαύρους...
Τ.Α.: Ναι, δεν στρέφεται εναντίον των μαύρων. Είναι πολύ περίεργο. Είναι σχετικά νέο στοιχείο. Διότι οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί είναι κυρίως λευκοί.

 Α.Ρ.: Οι Συντηρητικοί είναι διαιρεμένοι.
Τ.Α.: Εάν επικρατήσει το Brexit, οι Συντηρητικοί θα διασπαστούν. Όμως, θα έχουν προβλήματα κι αν επικρατήσει η παραμονή. Η ατμόσφαιρα μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα σήμερα είναι τοξική. Μπορεί να ανατρέψουν τον Κάμερον. Τα μίση είναι ισχυρά. Έτσι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τίποτε δεν θα είναι όπως πριν...

Α.Ρ.: Στην Ισπανία, η γραμμή που αποδέχεται η αριστερά είναι αυτή του Βαρουφάκη, ότι μπορεί να υπάρξει μια προοδευτική ΕΕ.
Τ.Α.: Πρόκειται για μια φαντασίωση. Ο Βαρουφάκης, μετά από μια συζήτηση, μου είπε ότι αν ξυπνήσει στις 24 Ιουνίου και έχει επικρατήσει το Brexit, δεν θα κλάψει και πολύ. Νομίζω πως είναι οπορτουνιστής. Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αλλάξει εκ των ένδον;

Πηγή: http://www.lavanguardia.com/internacional/20160618/402586367631/tariq-ali-brexit-lexit-corbyn-apoya-salida-ue.html
Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου