Μία «κολασμένη εβδομάδα» ξεκινά για την Ευρώπη μετά το σεισμό του Brexit. Το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας δοκιμάζεται και το Βερολίνο (αλλιώς Βρυξέλλες) αναζητεί διέξοδο.
Το θέμα είναι πλέον πως θα διαμορφωθεί η σχέση της ΕΕ με της Βρετανία. Θα υπάρξει ένα ομαλό διαζύγιο με τη μορφή της ειδικής σχέσης ή θα ακολουθηθεί το γερμανικό δόγμα του «παραδειγματισμού»;
«Η Ευρώπη θα μας συμπεριφερθεί όπως στην Ελλάδα» γράφει η Telegraph, η οποία στήριξε το Brexit. «Η Ευρώπη είναι διχασμένη απέναντι στη Βρετανία» διαπιστώνει και η ναυαρχίδα του Bremain, ο Guardian, κι η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση.
Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ δείχνουν να δικαιώνουν την Telegraph: Ο Σουλτς ζήτησε απο τους βρετανούς να καταθέσουν το αίτημα αποχώρησης από την Ε.Ε. μέχρι... αύριο. Ο Γιούνκερ - κατα τον Guardian - τηλεφώνησε στον Κάμερον και του είπε ότι το Άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί «εδώ και τώρα» και ο Ολάντ διαμήνυσε ότι το διαζύγιο πρέπει να είναι fast track. Κοινός τόπος όλων, η ανάγκη να αρθεί άμεσα η αβεβαιότητα και οι φόβοι περί διάλυσης της Ε.Ε.
Μόνο η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να διατηρεί και πάλι το ρόλο του «καλού», καθώς δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου.
Κατά ορισμένους αναλυτές πρόκειται για τη διγλωσσία μιας ζαλισμένος Ευρώπης, κατά άλλους για μια ακόμη φορά στην Ε.Ε. απλώς πρέπει να μοιραστούν ξανά οι ρόλοι του καλού και του κακού.
Τα πράγματα ενδέχεται να αποσαφηνιστούν στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Τουσκ στο Βερολίνο και, κυρίως, στην αυριανή σύνοδο κορυφής.
Οι ίδιοι οι Βρετανοί ωστόσο φροντίζουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα:
«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή επίσημης ενεργοποίησης της διαδικασίας και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία. Όσο για την οικονομική διάσταση της υπόθεσης το βρετανικό μήνυμα έσπευσε να στείλει η Telegraph η οποία γράφει:
«Εάν η Ευρώπη θέλει εμπορικό πόλεμο θα έρθει δεύτερη. Γιατί πι Άγγλοι αγοράζουν από την Ευρώπη προϊόντα 10 λιρών για κάθε 6 λίρες που πωλούν... Κι αν θέλουν να επιβάλουν δασμούς θα δουν τις τιμές των ΒΜW και των Citroen που πωλούν στη Βρετανία να αυξάνονται κατά 10%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου