Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΝΑΞΟΣ: Τροποποίηση της από 07.04.2015 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο»

ΘΕΜΑ:    Έγκριση 1ης τροποποίησης της από 07.04.2015 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο», ως προς το Άρθρο 2: Ισχύς και Διάρκεια, Άρθρο 3: Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Συμβαλλομένων, Άρθρο 4: Φορέας εκτέλεσης και διαχείρισης των έργων.

Εισηγητής: κ. Γεώργιος Λεονταρίτης – Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Με την από 07/04/2015 συναφθείσα Προγραμματική Σύμβαση εκτελείται το έργο «Μελέτη, Κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο», η οποία λήγει στις 07/04/2016.
Κατά την υλοποίηση της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης και δεδομένης της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου, διαπιστώθηκε η ανάγκη τροποποίησης της ως προς τα παρακάτω αναφερόμενα άρθρα προκειμένου α) να ολοκληρωθεί πλήρως και με επιτυχία το αντικείμενο της σύμβασης, β) να καταστούν σαφείς οι ρόλοι των συμβαλλομένων μερών, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, και γ) να είναι δυνατή η λειτουργία του Υδατοδρομίου αμέσως μετά την εκτέλεση της.
Επομένως, είναι απαραίτητη η τροποποίηση της σύμβασης ως προς τα εξής:
Α) Άρθρο 2: Ισχύς και Διάρκεια – Τροποποίηση ως προς τη διάρκεια με τη παράταση ισχύος της προγραμματικής σύμβασης κατά δέκα οκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία λήξης της.
Β) Άρθρο 3: Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Συμβαλλομένων – Τροποποίηση ως προς τις υποχρεώσεις και των δύο συμβαλλομένων.
Γ) Άρθρο 4: Φορέας εκτέλεσης και διαχείρισης των έργων –  στην παρ.1 : Κύριος του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και φορέας εκτέλεσης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αναδιατύπωση της παρ.2 με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην υπ.αριθμ.8112.6/03/14/5-2-2014 ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Προκειμένου λοιπόν να υλοποιηθεί η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, παρακαλούμε για την έγκριση τροποποίησης της.

                                          Ο
   Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων
                Για την ακρίβεια      

              Γεώργιος Λεονταρίτης

Συνημμένα
- Σχέδιο 1ης Τροποποίησης Προγραμματικής Σύμβασης
 «Μελέτη, Κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας
Υδατοδρομίου στη Νάξο»

*********************************************************************

ΑΔΑ:
                                Αρ.Πρωτ.

Σχέδιο Τροποποίησης της από 07/04/2015 Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο»

Στη Σύρο σήμερα,            /       /2016, οι παρακάτω συμβαλλόμενοι :

1.    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) , που εκπροσωπείται από τον Περιφερειάρχη                     κ. Χατζημάρκο Γεώργιο  και εδρεύει στη Σύρο (Ερμούπολη, 84100  Σύρος)
2.    Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο κ. Σέργη Νικόλαο και εδρεύει στη Νάξο (Χώρα Νάξου, 84300).

έχοντας υπόψη :
•    Τις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν.3852/2010.
•    Τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.2971/2001.
•    Τις διατάξεις του Ν. 4146 / 2013 (ΦΕΚ Α 90/18-4-2013).
•    Την υπ' αριθμ. 8112.6/03/14/5-2-2014 ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ Εγκύκλιο.
•    την με αριθμ. 210/2014, Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: 7ΞΩΚ7ΛΞ-ΜΛ7).
•    την με αριθμ. 56/2015, Απόφαση του Δ.Σ. Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου (ΑΔΑ: 6Δ7ΘΟΡ0Ψ-Δ3Μ).
•    Την με αριθμ. Α/Α 2099/2015 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: 6ΨΜΤ7ΛΞ-ΥΔΡ).
•    Τον αριθμό καταχώρησης α/α 69/2015 στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υ.Δ.Ε.
•    Την υπ' αριθμ. 413/2015 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: 6Ι9Ψ7ΛΞ-ΨΓΙ).
•    Την με αριθμ.     /2016 Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου έγκρισης Τροποποίησης (ΑΔΑ:                    ).
•    Την με αριθμ.        /2016 Απόφαση του Δ.Σ. Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου (ΑΔΑ:                    ).
•    Την υπ' αριθμ.    /2016 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ:                    ).    
•    Την με αριθμ. Α/Α     /2016 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ            ).
•    Τον αριθμό καταχώρησης α/α     /2016 στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υ.Δ.Ε.      
συμφωνούν, συνομολογούν και αποδέχονται τα εξής :

Η από 07/04/2015 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο» τροποποιείται ως ακολούθως:

1.    Το άρθρο 2 της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης τροποποιείται ως εξής:
«ΑΡΘΡΟ 2
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η προγραμματική σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη και λήγει σε ένα έτος.
Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης παρατείνεται για δέκα οκτώ (18) μήνες από την ημέρα λήξης της ισχύος της κατά το προηγούμενο εδάφιο.» 

2.    Το άρθρο 3 της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης τροποποιείται ως εξής:
«ΑΡΘΡΟ 3
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ
Οι  συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τις παρακάτω υποχρεώσεις και δικαιώματα:
1.    Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) αναλαμβάνει :
•    Να προωθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την έκδοση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για το σταθμό Προσθαλάσσωσης - Αποθαλάσσωσης (Υδατοδρόμια) Υδροπλάνων (Σ.Π.Α.Υ.). Αναλυτικότερα, ο εξοπλισμός των Σ.Π.Α.Υ. αποτελείται όπως αναφέρεται ακολούθως:
Βασικός εξοπλισμός σταθμού
•    Πλωτή εξέδρα/σχεδία ελλιμενισμού (αποβάθρα)
Γενικές απαιτήσεις πλωτού προβλήτα / σχεδίας ελλιμενισμού:
1.    Οι ελάχιστες διαστάσεις, με ανοχή (tolerance) ±2%, πρέπει να είναι είκοσι (20) μέτρα μήκος και 2,4 μέτρα πλάτος.
2.    Πρέπει να είναι ικανή να υποστηρίξει βάρος τουλάχιστον 2 τόνων (2.000 κιλά).
3.    Να είναι ικανή να αντισταθμίζει τις παλίρροιες.
4.    Οι άκρες να μην προβάλουν πάνω από 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας.
5.    Οι άκρες και οι γωνίες να είναι καλά προστατευμένες, με προφυλακτήρες.
6.    Να μην υπάρχουν κάθετα εμπόδια.
7.    Να διαθέτει έναν ελάχιστο αριθμό από 3 δέστρες.
8.    Η αποβάθρα πρέπει να συνδέεται με σταθερό έδαφος με ειδική προστατευμένη γέφυρα από-επιβίβασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χώρου όπου θα τοποθετηθεί.
•    Βάσεις διάσωσης, πυρόσβεσης και παροχής πρώτων βοηθειών.
•    Το κόστος για την έκδοση της Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας και κατασκευής Υδατοδρομίου στη Νάξο καθώς και κάθε παράβολο ή φόρος που θα προκύψει για την έκδοσή της θα καλυφθεί από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ν.Α. και από τον ΚΑΕ 9479στ12.

2.    Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου αναλαμβάνει :

•    Να προσδιορίσει και να διαθέσει χώρο – για τις ανάγκες χωροθέτησης – εντός του λιμένα, καθώς και εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για τη λειτουργία σταθμού Προσθαλάσσωσης - Αποθαλάσσωσης (Yδατοδρομίου) Υδροπλάνων (ΣΠΑΥ),
Ο Χώρος Δημιουργίας Σταθμού Προσθαλάσσωσης – Αποθαλάσσωσης Υδροπλάνων (ΣΠΑΥ), θα επιλεγεί κατόπιν πρότασης – υπόδειξης του Δ.Λ.Τ. Νάξου και σε συνεργασία με τους μελετητές.
Επίσης το Δ.Λ.Τ. Νάξου δύναται να επεκτείνει τη δημιουργία υδατοδρομίων, τόσο στη Νάξο όσο και στα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας του, εάν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν προχωρήσει κατασκευή υδατοδρομίων σε αυτά.
•    Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ανάθεσης εκπόνησης των απαιτούμενων Τεχνικών Μελετών καθώς και των απαιτούμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μελέτες ΜΠΕ, προϋπολογισμού 5.000,00 € μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ)»

Το άρθρο 4 της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης τροποποιείται ως εξής:
«ΑΡΘΡΟ 4
ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ  ΕΡΓΩΝ

Κύριος του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξο και με την παρούσα σύμβαση, ως φορέας εκτέλεσης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Με την ολοκλήρωση και παράδοση του Υδατοδρομίου, οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού το ενδεχόμενο δημιουργίας φορέα λειτουργίας του Υδατοδρομίου, είτε με την συμμετοχή μόνο των ιδίων είτε και με τη συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου κρίνουν από κοινού, με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο υπ’ αρ. 8112.6/03/14/5-2-2014 ΥΝΑ/ΓΓΛΛΠΝΕ, με την παραπάνω συνεργασία να συμφωνείται ρητά ότι θα υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ομόφωνης απόφασης εκ μέρους τους, και η οποία θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του κάθε φορέα στον χρόνο που θα προκύψει ως ζήτημα. Ρητά δηλώνεται ότι η συνεργασία του προηγούμενου εδαφίου δεν αποτελεί κανενός είδους μεταφορά αρμοδιότητας εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.»

Το άρθρο 5 της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης τροποποιείται ως εξής:

«ΆΡΘΡΟ 5
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΌΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου, ανέρχεται στο ενδεικτικό και ανώτατο ποσό των εκατόν πενήντα χιλ. ΕΥΡΩ (150.000,00 €) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. τριάντα χιλ. (30.000,00 €) για την άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας και εκατόν είκοσι χιλ. (120.000,00 €) για την κατασκευή του Υδατοδρομίου.
Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και θα βαρύνει τον Φορέα χρηματοδότησης θα καλυφθεί από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ν.Α. και από τον ΚΑΕ 9479στ12.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους δαπάνες προκειμένου να εκτελεστεί η παρούσα σύμβαση, όπως π.χ. το κόστος για την έκδοση της Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας και κατασκευής Υδατοδρομίου στη Νάξο καθώς και κάθε παράβολο ή φόρος που θα προκύψει για την έκδοσή της.»

Κατά τα λοιπά ισχύει η από 07/04/2015 αρχική Προγραμματική Σύμβαση. Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη και προς απόδειξη τους συντάχθηκε η παρούσα η οποία αναγνώσθηκε και υπογράφεται σε τέσσερα (4) πρωτότυπα, από τα οποία πήραν από ένα έκαστος των συμβαλλόμενων μερών.

                                               ΟΙ  ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Για την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου              Για το  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου

   Ο Περιφερειάρχης                                               Ο Πρόεδρος


Χατζημάρκος Γεώργιος                                       Σέργης Νικόλαος    
                                        

                                                         




                                                             



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου