Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΣΥΡΟΣ: “Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας” έκθεση του Φίλιππα Γεωργίου Τσινταβή στην αίθουσα τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στην Ερμούπολη


Δελτίο Τύπου

“Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας”
έκθεση του
Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής

Εγκαίνια   Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2016 στις 19:00

Διάρκεια έκθεσης 23 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2016
Ώρες λειτουργίας: 18:30 - 22:30

Aίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου
Στην Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής σε μία ακόμα συνεργασία με την Γκαλερί Έρση μεταφέρει στην Ερμούπολη της Σύρου την ατομική του έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας». Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015 στην Αθήνα στο χώρο της γκαλερί (Κλεομένους 4 Κολωνάκι), θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία έχουν παρουσιάσει τα έργα τους διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και νέα έργα από τη θεματική αυτή ενότητα του καλλιτέχνη.
«Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας» προκύπτει από την προσπάθεια του καλλιτέχνη να προσεγγίσει το αντικείμενο αλλά κυρίως να δώσει σε αυτό μια νέα διάσταση με γνώμονα τη φαντασία. Μαύρα τετράγωνα από τα οποία εξέρχονται ή εισέρχονται αντικείμενα, ζώα, ποιήματα και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι ένας χώρος φανταστικός και μυστηριώδης. Τα αντικείμενα που το περιβάλλουν αποδίδονται με απλές φόρμες ή λέξεις που περιμένουν τη φαντασία για να ολοκληρωθούν. Πίσω από κάθε αντικείμενο ή υποκείμενο κρύβονται διάφορες ιστορίες υπαρκτές και μη υπαρκτές. Καλείται ο καθένας να τις ανακαλύψει ή να δημιουργήσει καινούριες. Με το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας οι μορφές αλλάζουν, μεταλλάσσονται, μεταμορφώνονται και μέσα από αυτό παρουσιάζονται ιστορίες σε εξέλιξη. Από ένα χώρο περνούν σε έναν άλλο και μεταβάλλονται διαρκώς. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας μετατρέπει το αντικείμενο από υλικό και άψυχο σε κάτι το έμβιο και έμψυχο. Έτσι η απλή καρέκλα ξεκινά να ίπταται εγκαταλείποντας τη φυσική της ροή και όψη. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας θα λέγαμε πως λειτουργεί σαν φίλτρο εμπειριών και συνάμα χώρος πηγαίας φαντασίας. Ο καλλιτέχνης διαλέγει σαν σχήμα το τετράγωνο για την τελειότητά του, τη λεπτότητά του και την άμεση κατανόησή του από τον ανθρώπινο νου. Το τετράγωνο είναι κάτι οικείο.
Τα έργα αυτά είναι χαρακτικά σχέδια σε ξύλο, τυπωμένα σε χαρτί από βαμβάκι(ξυλογραφίες) και ανήκουν στη θεματική ενότητα «Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας». Μαύρες φιγούρες σε άσπρο φόντο.
«Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι τόπος ευημερίας!
...δίνει ζωή σε καθετί και με μια δύναμη μοναδική τόσο τα αντικείμενα όσο τον άνθρωπο μετακινεί…».
    Την έκθεση επιμελούνται ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής και η Άνθεια Κώτση. Τα γραφιστικά και τη φωτογραφία επιμελήθηκε η Βερόνικα Παπαδοπούλου. 

Ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990 όπου και μεγάλωσε. Από παιδί ακόμα η τέχνη τον γοήτευε. Στα μαθητικά του χρόνια διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική. Από το 2009 έως το 2015 συνέχισε τις σπουδές του ως φοιτητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο, από την οποία και αποφοίτησε αριστούχος με τίτλους Βachelor και Μaster στα Visual Arts με εξειδίκευση στη Ζωγραφική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε ειδικότερα με τις γραφικές τέχνες, τη γλυπτική, το video art, το design, το fashion design, τα θεατρικά κουστούμια και κυρίως τη ζωγραφική. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Το 2012 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Οικείες Ιστορίες». Η καλλιτεχνική του ταυτότητα διαμορφώνεται μέσα από το λόγο και την εικόνα. Το έργο του, χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, το χαρακτηρίζει η έντονη ποιητικότητα και εξελίσσεται μέσα από τη λιτότητα της φόρμας. Παράλληλα καταφέρνει την αρμονική σύνθεση διαφόρων στοιχείων και την εξύψωση και εξιδανίκευση αυτών δημιουργώντας σύμβολα. Την προσοχή του κερδίζει το αντικείμενο το οποίο αποκτά πρωτεύοντα ρόλο και αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου