Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


---000_syntaxiodotiko
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Οτιδήποτε άλλο παρά εορταστική είναι η ατμόσφαιρα που περιβάλλει αυτές τις μέρες το Μέγαρο Μαξίμου. Εγκλωβισμένη στο λαβύρινθο των μνημονιακών της δεσμεύσεων, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποχρεώνεται σε εξαντλητικές υπερωρίες για την τακτοποίηση της μεγαλύτερης εκκρεμότητας που αφήνει πίσω του το περιπετειώδες 2015: της εκθεμελίωσης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να σφραγίσει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.  

Την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής προκειμένου να καταλήξει στις τελικές προτάσεις που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στην τρόικα. Η κρίσιμη συνάντηση του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπρόσωπους των δανειστών τοποθετείται γύρω στις 8 Ιανουαρίου και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου.  
Ενόψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά της – όχι βέβαια με τους δανειστές, αλλά με την κοινωνική πλειοψηφία – η κυβέρνηση επανέρχεται στο χιλιοπαιγμένο σενάριο της “σκληρής διαπραγμάτευσης” και των “κόκκινων γραμμών”, οι οποίες συνοψίζονται στην εξής μία: τη μη μείωση των βασικών συντάξεων. Βεβαίως, τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κοινή γνώμη γνωρίζουν πολύ καλά, από το πρόσφατο παρελθόν, τι αξία έχουν οι “κόκκινες γραμμές” και οι “σκληρές διαπραγματεύσεις” αυτής της κυβέρνησης. Όπως γνωρίζουν τη βασική δέσμευση που ανέλαβε, βάσει του τρίτου μνημονίου, για μείωση των συνολικών συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 3,5 δισ. μέχρι το 2018. Επομένως, το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το πώς θα μοιραστεί αυτό το τεράστιο βάρος μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Και το πώς θα πουλήσειεπικοινωνιακά η κυβέρνηση αυτή τη βαθύτατα αντιδραστική, αντιλαϊκήμεταρρύθμιση” με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την ίδια.  
Ήδη ο Αλέκος Φλαμπουράρης άρχισε να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τη μεγάλη συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων, στο δρόμο για την τελική κατάργησή τους (αφού θα προβλέπεται ρήτρα βιωσιμότητας) εκφράζοντας την ελπίδα ότι η μείωσή τους θα περιοριστεί, σε αυτή τη φάση, στα όρια του 15% έως 20%. Μαζί με τη μείωση των επικουρικών έχουν “κλείσει”, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η μείωση κατά 10% στα εφάπαξ και κατά 30% στα μερίσματα του Δημοσίου, ο περιορισμός κατά 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και η αύξηση κατά 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ. Ανοιχτό μένει μέχρι αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο αύξησης του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 χρόνια και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης. Κάτι που ζητούν επίμονα οι δανειστές και θα σημάνει πρακτικά ότι πολλοί απόμαχοι της δουλειάς θα πεταχτούν κυριολεκτικά στον Καιάδα, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν ούτε καν σύνταξη... πτωχοκομείου.  
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως “ισοδύναμα” μέτρα, καθώς οι δανειστές δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να εγκρίνουν την αύξηση κατά 1% της εργοδοτικής εισφοράς. Κατά μία εκδοχή, η κυβέρνηση θα δεχθεί να μειωθεί η αύξηση αυτής της εισφοράς στο 0,5% με το άλλο 0,5% να πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται. Κατά μία άλλη, θα επιβάλει φόρο υπέρ συντάξεων της τάξης του ένα τοις χιλίοις σε κάθε τραπεζική συναλλαγή. Στην ίδια λογική εντάσσεται η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι θα συμβάλουν στον “κουμπαρά” του συνταξιοδοτικού – πουλάμε τα ασημικά, για να βγάλουμε άλλον ένα μήνα...  
Αλλά και αυτή η υποτιθέμενη “κόκκινη γραμμή” των κύριων συντάξεων είναι πολύ αμφίβολο αν διατηρηθεί, έστω και στα χαρτιά. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 70% που είναι σήμερα στο 50%, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να μάχεται για ποσοστά αναπλήρωσης της τάξης του 60-65%, επιδιώκοντας ο ακρωτηριασμός των συντάξεων να αφορά μόνο αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη από το 2016 και μετά, χωρίς κι αυτό να είναι καθόλου βέβαιο. Αντίθετα, οι πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές απαιτούν οι μειώσεις να αφορούν αναδρομικά και τους ήδη συνταξιούχους, κάτι που θα κάνει ακόμη περισσότερο εκρηκτικό το “κοκτέιλ” του νέου ασφαλιστικού.  
Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξη της πρώτης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα “γιορταστεί” με την κατάθεση προς ψήφιση ενός νόμου ντροπής για οποιονδήποτε – πολίτη ή βουλευτή – έχει αναφορά στην Αριστερά. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, για όλους.
Α.Θ.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, (ΠΗΓΗ: iskra)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου