[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου /ARti news ]
Στην άλλη όχθη, βρίσκεται το Εγώ των «κάτω», του άνεργου Μπέννο Λέβιν. Αυτός είναι ένας νέος άντρας που δεν υπήρξε ποτέ παιδί (ακριβώς όπως ο «υπέροχος Γκάτσμπι» του Φιτζέραλντ), που έχει ακόμη αντιστάσεις, εκδηλωμένες με τον κορεατικό πυρετό, ή τον πολιτιστικό πανικό του διαδικτύου. Το Εγώ εδώ βιώνει την απόλυτη μοναξιά του απορριπτέου, δηλαδή του απολυμένου, και του απορρίμματος, του άχρηστου, αυτού που όχι μόνο δεν έχει κάποιον να τον αγαπήσει, αλλά δεν έχει και κανέναν να αγαπήσει γατί «δεν έχει απομείνει κανένας». Ο Μπέννο ήταν «ένα ασήμαντο τεχνικό στοιχείο, ένα τεχνικό γεγονός, που αντικαταστάθηκε με ένα πιο αποδοτικό «τσιπ», δηλαδή απολύθηκε και μάλιστα εθελουσίως, χωρίς καμία αποζημίωση. Έχει κι αυτός Εγώ, αλλά είναι χωρίς δουλειά, «ρέστος» και ατσίγαρος, δηλαδή αποστερημένος από τις κοινά αναγνωρισμένες πλευρές του Εγώ του, συμβολικά νεκρός. Κι όμως θέλει να αφηγηθεί τη ζωή του, θέλει να την πει, να τη γράψει, ουσιαστικά να ανασυστήσει το θρυμματισμένο Εγώ του μέσω της δημιουργίας, με τη μετουσίωση της βιο-ιστορίας του σε τέχνη. Το φαντασιακό ενεργοποιείται, αλλά αποτυγχάνει. Η φαντασία, αυτό που είναι το «υποκείμενο τονούμενο» δεν υπάρχει. Τότε παραληρεί, παθαίνει «σούστο», δηλαδή απώλεια ψυχής (που το έπαθε από το διαδίκτυο ομοίως), χάνει την οικογένειά του, αλλά το μόνο που καταφέρνει να βρει για παρηγοριά, για να σπάσει τη μοναξιά του είναι «κάτι να μισεί», όπως ο ξένος του Καμύ. Θέλει να σκοτώσει για να αξίζει κάτι και η δική του ζωή. Μόνο στο θάνατο μπορεί, τελικά, να δει το πρόσωπό του. Στο θάνατο του άλλου, γιατί ο δικός του έχει ήδη επισυμβεί.
Και τους δύο κόσμους, του Έρικ και του Μπέννο, τους ενώνει ο ίδιος θεός, η νέα τεχνολογία, η ρομποτική, τα data, η ίδια δικτατορία, το ίδιο καταπιεστικό μέλλον, η ίδια ανάγκη για τροφοδοσία του ακόρεστου Εγώ. Αλλά τους χωρίζει η αυτάρκεια του ενός (Έρικ), η απουσία τύψεων, η τεράστια φιλοδοξία, η περιφρόνηση για τον άλλο. Ακόμη και στην αυτοκαταστροφή του ο Κύριος Όλος ο Κόσμος θέλει να «επιτύχει» περισσότερο από τον ήδη αποτυχημένο, να χάσει περισσότερα, όπως στο αρχαίο πότλατς, όπου αυτός που χάριζε τα περισσότερα ήταν ο πιο ισχυρός. Γι’ αυτό δεν αυτοκτονεί, αλλά προκαλεί το φόνο του.
Η κουλτούρα της αγοράς είναι εδώ και είναι ολοκληρωτική. Ακόμα και όταν κάποιοι αντιστέκονται στο τέλος κι αυτοί ενσωματώνονται. Γιατί το σύστημα έχει ανάγκη από τους άντρες και τις γυναίκες που το περιφρονούν καθώς μέσα από την αντίστασή τους αναζωογονείται και διαιωνίζεται. Αλλά να, ένα αγόρι στα 15 του δολοφονείται και η αγορά ακυρώνεται. Ο θάνατος ακυρώνει κάθε εξουσία και «μέσα από τον πόνο» δίνει στους ευαίσθητους (ευήκοους) την «αμετάφραστη γνώση του εαυτού τους». Και τότε μόνο το σύστημα ρηγματώνεται…
Ποιος είναι ο σημαντικός συγγραφέας Ντον Ντελίλο που έρχεται στην Αθήνα
Είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς
συγγραφείς των τελευταίων 30 ετών. Επιστρέφει στην Ελλάδα για μια
συζήτηση με τον δημοσιογράφο Η. Μαγκλίνη στη Στέγη
Γεννήθηκε το 1936 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία είκοσι τριών ετών. Έκτοτε εξέδωσε δεκαέξι μυθιστορήματα, πέντε θεατρικά έργα και έναν τόμο με διηγήματα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός που το 1999 τιμήθηκε με το Jerusalem Prize για το σύνολο του έργου του, για το οποίο βραβεύτηκε και το 2014 με το Βραβείο Norman Mailer.
΄Ενας από τους κορυφαίους αμερικανούς συγγραφείς, ο Ντον Ντελίλο, έρχεται στην Αθήνα για μια ομιλία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις». Ο Ντελίλο που θεωρείται κι ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς των καιρών μας έρχεται στην Ελλάδα για μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο, Ηλία Μαγκλίνη.
Ο 80χρονος Ντελίλο έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα. Μεταξύ των σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει είναι οι: National Book Award για το μυθιστόρημα «Λευκός θόρυβος», Irish Times International Fiction Prize για το «Ζυγός», PEN/Faulkner Award για το «Μάο ΙΙ», Βραβείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στο Αμερικανικό Μυθιστόρημα (2013). Ο τόμος των διηγημάτων του με τίτλο « Άγγελος Εσμεράλντα» ήταν υποψήφιος για τα εξής βραβεία: The Story Prize, PEN/Faulkner και Frank O’Connor International Short Story Award. Για τον μνημειώδη «Υπόγειο κόσμο» απέσπασε το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ως το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο των τελευταίων ετών.
Το έργο του «Κοσμόπολις» πρόσφατα μετέφερε στο σινεμά ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
Ο Ντελίλο εργάστηκε για ένα διάστημα ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία της Madison Avenue στη Νέα Υόρκη και αφοσιώθηκε πολύ γρήγορα στην πεζογραφία. Σημείο καμπής της στροφής του στην πεζογραφία ήταν η μεγάλη «αμερικανική τραγωδία», όπως ορίζει ο ίδιος τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι.
Ο ίδιος σε κατοπινά του έργα ανέλυσε το περίφημο ερασιτεχνικό φιλμ της στιγμής του φόνου θίγοντας τη σκοτεινή δύναμη της εικόνας στην εποχή μας.
Στην Ελλάδα, τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Εστίας και τις εκδόσεις Χατζηνικολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου