[ Ευάγγελος Αυδίκος / ARti news / 01.03.16 ]
Να όμως που οι ανώνυμοι πρωταγωνιστές πέρασαν τη μεσογειακή λεκάνη αναζητώντας τη σωτηρία από τα λυσσώδη δημιουργήματα των πολεμικών εργαστηρίων της δυτικής πολιτικής. Αυτό μας τάραξε. Τα «σκουπίδια», οι ανθρώπινοι στόχοι το έβαλαν στα πόδια αναζητώντας τη σωτηρία. Και τότε οι Ευρωπαίοι, ένας μέρος των πολιτών μα κι ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων- ύψωσαν μαντρότοιχους, για να μη φέρει ο αέρας της προσφυγιάς τα «σκουπίδια» στην αυλή τους. Η πραγματικότητα, ο φόβος μπροστά σε κάτι καινούργιο έβγαλε την πούδρα του ανθρωπισμού. Την αντίληψη για την ανθρωπιστική διάσταση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτό δεν σημαίνει πως απαξιώνεται η ευρωπαϊκή παράδοση. Όχι. Όμως, η Ευρώπη φάνηκε μικρή, αδύναμη, φίλαυτη. Κατώτερη των περιστάσεων.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τους κρωγμούς όσων κηρύττουν το μίσος. Χωρίς να καταδικάζουμε το μάζεμα όσων νιώθουν άβολα, οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες έδωσαν απτά δείγματα μιας μεγαλειώδους αλληλεγγύης.
Χωράνε, ωστόσο, στο ρεύμα της ανθρωπιάς όλοι. Μικροί και μεγάλοι. Δε χρειάζονται πολλά. Κάθε σχολείο, κάθε Δήμος, κάθε εκκλησία, κάθε συνδικαλιστικό σωματείο, κάθε κόμμα ας βάλει ως σύνθημα «Ένα κρουασάν για τους πρόσφυγες». Η τιμή του είναι μικρή. Η συμβολική του αξία μεγάλη. Μπορούν να μαζευτούν σωροί με κρουασάν, όπου θα χτυπάει η καρδιά της αλληλεγγύης. Η απόφαση να μην αφήσουμε χώρο στον βαρβαρισμό.
*Ο Ευάγγελος Αυδίκος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου