Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΟΣ: ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΛΙΑΓΚΟΥ

Πριν από 5.000 χρόνια περίπου, την εποχή του χαλκού.(3200-2000 π.Χ.).αναπτύχθηκε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στην Ευρώπη, ο Κυκλαδικός Πολιτισμός.
Xαρακτηριστικά δείγματα του κυκλαδικού πολιτισμού είναι τα ειδώλια, γλυπτά από λευκό μάρμαρο, κυρίως από την Πάρο και τη Νάξο. Η λέξη ειδώλιο έχει σχέση με τις λέξεις είδωλο ειδωλολατρία. Ειδώλιο(> είδωλον>είδος= μορφή)σημαίνει το μικρού μεγέθους ομοίωμα που αποδίδει με αφηρημένο ή συγκεκρμένο τρόπο τη μορφή(ανθρώπου, ζώου, φυτού, ή αντικειμένου), κατασκευασμένο από διάφορα υλικά.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν βρεθεί σε τάφους και απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές. Οι γυναικείες μορφές κυριαρχούν στην Κυκλαδική τέχνη. Συμβολίζουν άραγε τη μητέρα-γη; Τα ανδρικά ειδώλια είναι σπάνια και απεικονίζουν συνήθως μουσικούς, καθιστές μορφές, κυνηγούς Σύμφωνα με τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Χρ Ντούμα πρόκειται για μαγικές απεικονίσεις σημαντικών προσώπων(π.χ. εγκύων γυναικών, που διαιώνιζαν το ανθρώπινο είδος, μάγων ή ανδρών, που προστάτευαν τον οικισμό). Όταν πέθαινε αυτό το πρόσωπο, έβαζαν στον τάφο του και το ειδώλιό του από φόβο, μήπως γυρίσει και το διεκδικήσει ή μήπως η εικόνα του, που θα έμενε πίσω, θα έβλαπτε τους ζωντανούς.
Τα κυκλαδικά ειδώλια αποτελούν βασική πηγή γνώσης, γιατί αντλούμε πληροφορίες για την τέχνη των ανθρώπων αυτών, για την καθημερινή τους ζωή, για τα ταφικά τους έθιμα, τις θρησκευτικές τους δοξασίες, τις ασχολίες τους, τα ταξίδια τους και τον πολιτισμό τους .
Στο Σάλιαγκο, νησάκι κοντά στην Αντίπαρο, βρέθηκε το αρχαιότερο κυκλαδικό ειδώλιο. (5.000 π.Χ.) • Είναι η παχύσαρκη κυρία από το Σάλιαγκο, όπως την ονόμασαν οι αρχαιολόγοι. Μερικά από τα αγαλματάκια, που κατασκεύαζαν οι Kυκλαδίτες, δεν θύμιζαν και πολύ την ανθρώπινη μορφή, θύμιζαν περισσότερο βιολιά και γι΄αυτό οι αρχαιολόγοι τα ονόμασαν“βιολόσχημα”. Αν τα παρατηρήσεις όμως καλά, θα ξεχωρίσεις ένα μακρύ λαιμό (χωρίς κεφάλι), ώμους, τονισμένη μέση και φαρδιά λεκάνη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου