Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καχύποπτος στα επενδυτικά πλάνα της Plilip Moris που σήμερα τα χαιρετίζει....

Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Philip Morris International Management S.A. παρουσία του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα μπορεί να δέχεται, παρά την κρίση, επενδύσεις χρήσιμες και κρίσιμες», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συγκεκριμένη εταιρία είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά με επενδυτικό πλάνο 4 θέσεων εργασίας αν θυμόμαστε καλά, και τότε ο Σαμαράς έλεγε:

Ο κύριος Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υπέγραψε την συμφωνία, για την τότε συμφωνία, επί Σαμαρά έλεγε:

"Στο πλαίσιο της κατʼ επίφαση “αναπτυξιακής πολιτικής” και προσέλκυσης επενδύσεων από πολυεθνικά μονοπώλια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες και επισημότητες, από τον ίδιο τον Υπουργό, η υπογραφή συμφωνίας με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Phillip Morris International Management S.A., στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, περιλαμβάνει τη δέσμευση της εν λόγω εταιρείας για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου, την επόμενη τριετία 2013 - 2015.
Ανησυχία και ερωτήματα όμως δημιουργούνται μεταξύ των καπνοπαραγωγών από το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της υπογραφείσας συμφωνίας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία, κάνει λόγο για τη σημασία αυτής στην απασχόληση και το εισόδημα των παραγωγών, αλλά αποκρύπτει τις λεπτομέρειες.
Δεν αναφέρει δηλαδή ότι η συμφωνία αφορά το 50% μόνο των καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά και Κατερίνης), που θα έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις Αρχές του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και όχι στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής καπνών.
Δεν αναφέρει ότι η εταιρεία Philip Morris αγόραζε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες περίπου ποσότητες μέσω μεσαζόντων. Επομένως αυτό που παρουσιάστηκε ως τεράστιας σημασίας επιτυχία για την αγροτική παραγωγή, δεν είναι τίποτε άλλο από τη μετατροπή της μέχρι τώρα διαμορφωμένης κατάστασης σε συμβολαιακή γεωργία με την απομάκρυνση των μεσαζόντων προς όφελος της πολυεθνικής εταιρείας.
Επίσης δεν αναφέρονται οι τιμές αγοράς των καπνών για τα επόμενα χρόνια τις οποίες διαμορφώνει η εν λόγω εταιρεία, καθώς και πώς θα γίνει η επιλογή των παραγωγών από τους οποίους θα αγοραστούν τα καπνά."

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, σύντροφοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου