Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικό: Η Ευρώπη σε πανικό

ΠΗΓΗ:ARti news
 
Η συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες κατέδειξε την αδυναμία της να ξεπεράσει την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Ακόμα χειρότερα, εδώ δεν είχαμε χώρες που συζητούν  σε πλαίσιο εταίρων αλλά σε επίπεδο εχθρών. Αυτό διαφάνηκε με την αντιπαλότητα της Γαλλίας με το Βέλγιο (όσον αφορά τη «ζούγκλα» του Καλαί), τη Γερμανία και την Αυστρία (για την καθιέρωση ποσοστώσεων των μεταναστών), η ένταση μεταξύ Αθήνας και Βιέννης με την ανάκληση στην Ελλάδα της πρέσβεως της χώρας στη Βιέννη. Καμία αλληλεγγύη, καμία βοήθεια της Αυστρίας και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης προς την Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Η συνάντηση ήταν πολύ δύσκολη», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας επέκρινε σκληρά την Αυστρία για την οργάνωση της συνάντησης των βαλκανικών χωρών χωρίς να προσκληθεί την Ελλάδα. Οι ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια, έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της προκειμένου να σταματήσει τους μετανάστες. Κάποιοι μάλιστα αμφισβήτησαν ακόμη και τα στοιχεία της Frontex, ισχυριζόμενοι ότι η πλειοψηφία των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες!  Όμως ο Γάλλος υπουργός Μπ. Καζνέβ και ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ υπερασπίστηκαν την Αθήνα, λέγοντας ότι έχει κάνει πολλές προσπάθειες (με την εγκατάσταση τεσσάρων hotspots πλέον σε λειτουργία ), ότι είναι άχρηστο να συνεχίσουν να την κατηγορούν και πως είναι να απαραίτητο να την βοηθήσουν.
Αξιωματούχοι, όμως, της ΕΕ θεωρούν ότι δεν υπάρχει μεγάλη θέληση για τη λήψη κοινών αποφάσεων παρά την ισχυρή πίεση της κοινής γνώμης. Κανείς δεν προσβλέπει σε λύσεις αλληλεγγύης ούτε τις θέλει. Η μόνη «λύση» που είναι ακόμα εφικτή για τους είκοσι οκτώ, είναι η πρόταση της Επιτροπής για να πολλαπλασιαστούν τα μέσα και οι εξουσίες της Frontex.
Οι κυβερνήσεις φαίνεται ότι έχουν πλέον περιέλθει σε «πανικό» μετά τις αφίξεις στην Ελλάδα 102.000 μεταναστών και προσφύγων τον Ιανουάριο, και την προοπτική για ακόμη υψηλότερες ροές την άνοιξη. Γι’ αυτό κλείνουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης υποχωρώντας στις ανησυχίες της κοινής γνώμης και την πίεση των ακροδεξιών κομμάτων.
Η καγκελάριος Μέρκελ έχει καταφέρει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Αλλά και στη Γερμανία υπάρχει πρόβλημα καθώς πολλοί στην κυβέρνηση επιδιώκουν τη μετάθεση για αργότερα της λήψης αποφάσεων καθώς το CDU απειλείται στις τρεις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία στις 12 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, το μόνο που φαίνεται ότι θα κάνουν, είναι μία «ανθρωπιστική» βοήθεια προς την Ελλάδα από το ταμείο για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου