Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Με το όπλο παρά πόδα οι αγρότες

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους από αγροτικά μπλόκα,  
Περίπου δυόμισι ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου ο επικεφαλής της Επιτροπής Βαγγέλης Μπούτας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κατά πόσο οι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι, λέγοντας ότι η συνέχιση ή μη του αγώνα θα αποφασιστεί στα μπλόκα.

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους», είπε αρχικά.
Και πρόσθεσε: «Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό».
Για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί στα μπλόκα διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι αγρότες θα περιμένουν να δουν τον νόμο.
Ως προς το ασφαλιστικό ζήτησαν να αποσυρθεί και έθεσαν τη δική τους πρόταση που είναι: «Να παραμείνουν ως έχει τα χρήματα που πληρώνουμε, στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες η σύνταξη, να καταργηθούν τα 67 χρόνια που πήγε πριν από δυο χρόνια, να κατέβει στα 65, να υπάρξει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια που το 50% των αγροτών ειναι ανασφάλιστοι και με τον νόμο που ψηφίστηκε πρέπει να βγει ΚΥΑ για να γίνει αυτό».
«Ζητήσαμε, εκτός των πέντε αιτημάτων, να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικία, και από παλιότερα χρόνια και με τη χτεσινή απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να μη γίνουν αυτές οι χιλιάδες διώξεις, κι αυτό μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και στο παρελθόν».
Ο κ. Μπούτας είπε ακόμη ότι «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και ποιες είναι οι προτάσεις τώρα, εμείς αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να καλλιεργούμε στα χωριά μας».
«Η καρδιά αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. φαίνεται ότι καλά κρατεί και καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας που συνεχίζεται», ανέφερε.

Βαγγέλης Αποστόλου, Αλέξης Τσίπρας ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλ. Τσίπρας: Λύσεις με βάση τον διάλογο

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».
Είπε ότι έχει την αίσθηση πως απέναντι του σήμερα έχει αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, μικρούς και μεσαίους, που δεν ανήκουν στη μικρή μειοψηφία των αγροτών που έχουν ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια.
«Υπό αυτή την έννοια», τόνισε, «θέλω με ειλικρίνεια να καταθέσω σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι τη μικρή μειοψηφία όσων τα προηγούμενα χρόνια ως επί το πλείστον έπαιρναν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».
Η κινητοποίηση των αγροτών αντανακλά μια πραγματική αγωνία, ανέφερε και υπογράμμισε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση».
Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου «με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων εν προκειμένω».
«Συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση», είπε.
Σημείωσε ότι «όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε αν δεν αυξήσουμε την "πίτα" και η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο».
«Αυτό ειναι το κρίσιμο» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό, ανάμεσα σε αυτούς που βρλίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία που τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί».
Ο πρωθυπουργός τούς ευχαρίστησε σε κάθε περίπτωση, και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, ότι αυτές σε ορισμένα θέματα είναι και δύσκολο να γεφυρωθούν, εντούτοις θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για το ότι εκφράζετε με ένα μέτρο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις σας και ελπίζω μέσα από τον διάλογο να βρούμε κάποιες λύσεις».

Χαμόγελα για το δώρο του Κώστα Μπούτα  
 
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Βαγγέλης Μπούτας έδωσε στον πρωθυπουργό ως δώρο ένα τσίπουρο, σχολιάζοντας ότι «αν περάσουν τα μέτρα θα είναι το τελευταίο γνήσιο». «Μετά "μαϊμού"...» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Οπότε για να έχουμε γνήσιο πράμα (πρέπει) και να υπάρχουν και τα αμπέλια».
Στο ίδιο χαλαρό κλίμα του διαλόγου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου