Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΟΣ: Πώς είναι το 4.000 π.Χ.;

Στη φωτογραφία το μικρό νησάκι ανάμεσα στην Πάρο και Αντίπαρο είναι ο Σάλιαγκος. 6.000 χρόνια πριν άγνωστοι θαλασσινοί έφτιαξαν εκεί ένα χωριό και ψάρευαν. Πριν να στηθεί η πυραμίδα του Χέοπα.
Ποιοι τολμηροί κατοίκησαν τα νησιά κατά τη νεολιθική εποχή, από πού έρχονταν και πού πήγαν οι κάτοικοι του Σαλιάγκου, του μικρού νησιού μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου;
Τα νησάκια ήταν ενωμένα τότε, αποτελούσαν στέρεα γέφυρα μεταξύ τους και θα πρέπει να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή με καθημερινό ψάρεμα σ’ αυτές τις ρηχότατες θάλασσες. Ψαράδες και ναυτικοί και μετά αγρότες και κυνηγοί, άφησαν το στίγμα τους στον πηλό και στα εργαλεία από οψιδιανό. Κατεργασμένες πέτρες και κόκαλα, χάντρες, κοχύλια, κοκάλινα κουτάλια και ξύστρες, πέτρινες σφύρες, γαβάθες, πήλινοι δίσκοι και εκατοντάδες αιχμές οψιδιανού. Τα σπίτια του πανάρχαιου αυτού χωριού τα σκέπασε η θάλασσα, που ανέβηκε από τότε αρκετά μέτρα. Η ζωή άρχισε στο Σάλιαγκο το 4.300 π.Χ. και τελείωσε το 3.900 π.Χ. Άλλοι συνέχισαν αργότερα, από αλλού φερμένοι, να ψαρεύουν στις ρηχά και πλούσια αυτά νερά. Γι’ αυτό στο νησάκι του Γουλανδρή δίπλα βρέθηκαν τόσο σπουδαία ειδώλια της εποχή του χαλκού (Κυκλαδικός πολιτισμός), λίγους αιώνες μετά. Η λαίδη του Σαλιάγκου (πήλινο ειδώλιο) ίσως δείχνει μητριαρχία στα τόσο παλιά αυτά χρόνια.
Κυκλάδες: Πρόσφατες ανασκαφές στην Κύθνο αποκάλυψαν νεκροταφείο μεσολιθικής εποχής (8.000-7.000 π.Χ.). Η νεολιθική εποχή αφήνει τα ίχνη της όχι μόνο στο Σάλιαγκο , αλλά και σ' άλλα νησιά και πολλές υποσχέσεις άλλων μαρτυριών σε πολλά ακόμα Κυκλαδονήσια. Στη Φτελιά της Μυκόνου, στην Κεφάλα Κέας, στο όρος Ζα της Νάξου, στην Κύθνο, στα Δωδεκάνησα (Ρόδος, νησάκι Γυαλί) και αλλού. Το πανάρχαιο νεκροταφείο στην Κεφάλα Κέας είναι μια πρώτη τεκμηρίωση συστηματικής ταφής σ' ολόκληρο το Αιγαίο.
Ελλάδα: Σημαντικά νεολιθικά κέντρα έχουν ανασκαφεί στη Ν. Νικομήδεια (κο-ντά στη Βέροια), στο Σέσκλο και στο Διμήνι (κοντά στο Βόλο), στους Σιταγρούς (κοντά στη Δράμα). Πολλά αναμένονται από τις ανασκαφές και πολλά ήδη έρχονται στο φως. Από τα ευρήματα του Σπηλαίου Αλεπότρυπα στο Δυρό της Μάνης τροφοδοτήθηκε τοπικό Μουσείο του Νεολιθικού Πολιτισμού. Στη Λίμνη της Καστοριάς βρέθηκε λιμναίος οικισμός του 5.000 π.Χ., στο Σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας τα κομμάτια οψιδιανού χρονολογούνται από το 8.000 π. Χ. και πολλά ακόμα μέλλει να μάθουμε.
Κόσμος: Μεταξύ του 5.000 και 3.000 π.Χ. αναπτύχθηκαν οι αρχαίοι μεγάλοι πολιτισμοί στην Αίγυπτο, στη Μεσοποταμία, στον Ινδό και λίγο αργότερα στον Χοάνγκχο της Κίνας. Μικρές νησίδες φωτός μέσα στην πλατιά μάζα των ανθρώπινων πληθυσμών που είχαν καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, (Αίγυπτος2.613-2.494 π.Χ., και το μεγάλο πέτρινο κτήριο στο Στό-ουνχεντζ της Μ. Βρεττανίας (2.550-2.000 π.Χ.) έρχονται αιώνες αργότερα, όταν οι κάτοικοι των νησιών μας αναζητούν το μυστήριο και τους θεούς τους στα κυκλαδικά ειδώλια.
Μου αρέσει!Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου