Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Θέμα ημερών η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία.

Ρώσοι και Τούρκοι βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να ερίζουν και πάλι, ενώπιον της υφηλίου, για όσα υποτίθεται πως συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στον αέρα: για το εάν δηλαδή ένα ρωσικό μαχητικό παραβίασε ή δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο την περασμένη Παρασκευή.

Ακριβώς την ίδια ώρα, ωστόσο, στο έδαφος εκατέρωθεν των τουρκοσυριακών συνόρων, οι δύο πλευρές δείχνουν να «οχυρώνονται» ενισχύοντας τις στρατιωτικές θέσεις, οι μεν Ρώσοι υπέρ των Κούρδων της βόρειας Συρίας, και οι δε Τούρκοι ενάντια στη ρωσοκουρδική προσέγγιση. Ο Πάτρικ Κόκμπερν, αναλυτής του βρετανικού «Independent», με βαθιά γνώση σε θέματα Μέσης Ανατολής, «βλέπει» πλέον το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.
Σε ανάλογο πνεύμα, και οι «Times» του Λονδίνου «βλέπουν» την πιθανότητα «ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώσων και Τούρκων στο έδαφος της Συρίας». Τα συγκεκριμένα σενάρια μπορεί επί του παρόντος να φαντάζουν «τραβηγμένα» ή «υπερβολικά». Μέχρι και πριν από δύο μήνες ωστόσο, οι περισσότεροι θα απέρριπταν ως «τραβηγμένη» και την πιθανότητα να καταρρίψουν οι Τούρκοι ένα ρωσικό μαχητικό...
Πίσω στο παρόν, η έντονη στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται εκατέρωθεν των συνοριακής γραμμής Τουρκίας-Συρίας γεννάει ανησυχίες... για εξελίξεις στο έδαφος.
Κοινό μέτωπο
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους φέρονται πλέον να έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας. Φέρονται συγκεκριμένα να έχουν στείλει 200 δικούς τους στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Καμισλί στα βορειοανατολικά, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, και να κατασκευάζουν εκεί στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας από την άλλη (οι λαϊκές πολιτοφυλακές YPG του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης PYD που θεωρείται αδελφή παράταξη του PKK) φέρονται να ετοιμάζουν, με την υποστήριξη των Ρώσων και κάτω από τη μύτη των Τούρκων, επίθεση για την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς στα σύνορα με την Τουρκία. Καταλαμβάνοντας την Τζαραμπλούς, οι Κούρδοι περνούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη και επεκτείνουν σημαντικά την κυριαρχία τους στα εδάφη της βόρειας Συρίας προς το Χαλέπι (ενώ αυτοί ήδη ελέγχουν πάνω από το 50% της μεθορίου με την Τουρκία), δίνοντας έτσι τροφή και σε σενάρια για δημιουργία de facto κουρδικού θύλακα υπό ρωσική προστασία.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να γίνει δεκτή «αμαχητί» από την Αγκυρα. Αντιθέτως, οι Τούρκοι δείχνουν να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο (ακόμη και για το ενδεχόμενο εισβολής), καθώς ενισχύουν (και αυτοί) τη στρατιωτική τους παρουσία στην τουρκική πλευρά των συνόρων απέναντι από την Τζαραμπλούς.
Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει εμφατικά πως πιθανή μετακίνηση των Κούρδων δυτικά του Ευφράτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και πως η ρωσική παρουσία στο Καμισλί «δεν θα γίνει ανεκτή». «Η Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα στρατιωτικές εξελίξεις στη βόρεια Συρία που συνιστούν πολύ πιο σοβαρή απειλή για τα συμφέροντά της από ό,τι η όποια προσωρινή παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Κόκμπερν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου